A fost lansat sistemul UE de verificare a certificatelor COVID. Șapte state membre eliberează deja ”pașapoartele verzi”

A fost lansat sistemul UE de verificare a certificatelor COVID. Șapte state membre eliberează deja ”pașapoartele verzi”

Comisia Europeană a anunțat, astăzi, prin intermediul unui comunicat, că a fost lansat sistemul tehnic la nivelul Uniunii Europene care permite verificarea certificatelor COVID în condiții de siguranță și, mai ales, cu respectarea vieții private a cetățenilor.

Acest portal prin intermediul căruia sunt verificate certificatele COVID a fost realizat în două luni de zile și garantează autenticitatea documentelor prin verificarea caracteristicilor de securitate care sunt inserate în codurile QR ale respectivelor certificate.

În comunicatul transmis de Comisia Europeană se precizează că, în timpul acestei proceduri, ”nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal”.

22 de țări au testat portalul cu succes

Până acum, 22 de țări au testat, cu succes, această facilitate. Regulamentul se va aplica începând cu 1 iulie, însă ”statele membre care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar”.

Șapte state membre ale Uniunii europene – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – s-au conectat chiar de astăzi la acest portal și au declanșat acțiunea de eliberare a primelor ”pașapoarte verzi”, certificate COVID ale UE. Sunt și țări care preferă să aștepte lansarea certificatului digital al UE ”până când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări”.

  • Comisia Europeană a propus acest certificat COVID ca un pas către revenirea la normalitate, în condiții de siguranță medicală, iar călătoriile vor putea fi reluate în această vară
  • Certificatul COVID este gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor
  • Este disponibil în format digital sau pe hârtie
  • Reprezintă o dovada că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecții

”Lansarea de astăzi a portalului este un pas important care le va permite statelor membre să înceapă să utilizeze portalul și să emită certificatele digitale ale UE privind COVID. Faptul că șapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez și celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operațional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, potrivit Digi 24.

Didier Reynders, comisarul european pentru justiție: ”Certificatul digital al UE privind COVID, un instrument comun care permite deplasarea în mod liber și în siguranță”

Comisarul pentru justiție – Didier Reynders – consideră că acest certificat COVID nu demonstrează numai poziția de lider deținută de Europa în domeniul tehnologic, ci este și instrumentul care permite deplasarea ”în mod liber și în siguranță”.

Totodată, Didier Reynders a mai transmis, potrivit sursei citate, că toate stele membre ale Uniunii Europene trebuie să profite de perioada următoare pentru a se pregăti ”pe deplin”.

”Certificatul digital al UE privind COVID le oferă cetățenilor europeni un instrument comun care le permite să se deplaseze din nou în mod liber și în siguranță. Acesta evidențiază poziția de lider a Europei în domeniul tehnologic, respectând pe deplin valorile și principiile noastre: protecția datelor, incluziunea și proporționalitatea. Este important ca toate statele membre să profite de săptămânile următoare pentru a se pregăti pe deplin, astfel încât sistemul să fie pe deplin operațional la 1 iulie”, a precizat Didier Reynders.

Comisia Europeană a prezentat – pe 17 martie 2021 – o propunere de creare a unui ”certificat al UE privind COVID pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță a cetățenilor în UE în timpul pandemiei”, ajungându-se la un acord provizoriu pe data de 20 mai.

  • Specificațiile ale certificatului COVID tehnice au fost adoptate pe 21 aprilie – ținându-se cont de orientările stabilite în ianuarie și actualizate în martie, dar și de prevederile unui ”cadru de încredere” convenit în martie.
  • A fost elaborat un model de proiectare împreună cu statele membre care să faciliteze recunoașterea certificatelor UE privind COVID eliberate pe suport de hârtie.
  • Portalul UE a fost creat de T-Systems și SAP și este găzduit de centrul de date al Comisiei din Luxemburg.

Cheile de semnătură necesare pentru această verificarea caracteristicilor de securitate care sunt inserate în codurile QR sunt stocate pe servere la nivel național și, prin intermediul portalului UE, aceste chei pot fi accesate de aplicațiile sau sistemele naționale de verificare din întreaga Uniune Europeană.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia