A început procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România

A început procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România
A început procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România
Publicat: 25/01/2021, 15:13
Actualizat: 06/04/2021, 14:24

A început procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România, iar interviurile celor 14 candidați se desfășoară în intervalul 25 – 27 ianuarie.

Reprezentanții Ministerului Justiției au comunicat că fiecare candidat pentru funcția de procuror european delegat în România va avea la dispoziție 45 de minute, iar președintele Comisiei de selecție este Stelian Ion, ministrul Justiție.

”De astăzi și până miercuri, au loc interviurile pentru funcția de Procuror European Delegat în România, în cadrul Parchetului European. Fiecare dintre cei 14 candidați are la dispoziție 45 de minute.

Din comisia Comisia de selecție fac parte:

  • Stelian Ion – Ministrul Justiției, Preşedintele Comisiei
  • Bogdan Mateescu – Președintele CSM
  • Anca Jurma – Procuror DNA
  • Gheorghe Bocșan – Procuror PICCJ

”Această selecție este o premieră în Uniunea Europeană, în urma înființării EPPO, iar interviurile sunt transmise LIVE pe pagina de Facebook a Ministerului Justiției”, au transmis reprezentanții Ministerului Justiției într-un comunicat de presă.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO)

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

”EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE.

În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența”, s-a precizat într-un comunicat anterior transmis de Ministerul Justiției.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult