A murit Aurel Vainer, președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România: „Lumea a devenit mai săracă”

A murit Aurel Vainer, președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România: „Lumea a devenit mai săracă”
Fostul Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer / Sursa foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 31/10/2021, 15:06
Actualizat: 31/10/2021, 15:22

Aurel Vainer, fost președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și deputat cu trei mandate în Parlamentul României, s-a stins din viață la 89 de ani.

 Anunțul decesului a fost făcut de Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, pe care a condus-o și al cărei președinte de onoare era în ultimele momente. Înmormântarea va avea loc marți, 2 noiembrie 2021, ora 14:00, la Cimitirul Evreiesc „Filantropia” din București.

„S-a stins din viață Dr. Aurel Vainer, președinte de onoare al F.C.E.R. Născut pe 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, jud. Botoșani, Aurel Veiner, devenit mai târziu doctor în economie, a fost, în primul rând, un om în adevăratul înțeles al cuvântului. Ein Mensch, cum îi plăcea să spună despre cei puțini, aleși la suflet, ca și el, care meritau acest calificativ. Venea dintr-o familie evreiască pe care o pomenea adesea și de la care a moștenit dragostea pentru muncă, iubirea față de aproape, respectul față de demnitatea proprie și a celor din jur, pe care s-a străduit mereu să nu îi umilească, să nu îi strivească sub autoritatea sa. Când era sfătuit să țină seama de vârsta lui, anii adunându-se implacabil, îți răspundea întotdeauna: „Cât vrea Dumnezeu, vreau și eu””, a transmis conducerea Federației, pe contrul de Facebook.

„Cei care au avut ocazia să îl cunoască și să lucreze cu el au avut un privilegiu”

Potrivit sursei citate, Aurel Vainer a avut o contribuție esențială la dezvoltarea vieții evreiești din România. „A insistat asupra necesității de depune eforturi masive pentru renovarea sinagogilor, chiar și în localități în care nu mai trăiau evrei, spunând că sinagogile erau cea mai bună afirmare și confirmare istorică a existenței evreilor pe meleagurile românești. A luptat cu toată puterea, în permanență, împotriva antisemitismului și a negaționismului Holocaustului, împotriva urii și a discriminării”, au scris reprezentanții comunității.

În plus, potrivit sursei citate, Aurel Vainer s-a dăruit întru totul punerii în lumină a contribuției evreilor la dezvoltarea științifică, artistică, tehnologică și socială a României și a dispus organizarea de evenimente culturale și editarea de cărți demonstrând participarea evreilor la războaiele duse de România pentru întregirea țării și a neamului.

„A fost și un apreciat politician, membru al Camerei Deputaților din partea comunității evreiești. Și aici s-a remarcat și s-a impus datorită calităților sale umane, inteligenței, culturii, echilibrului și dorinței de a promova înțelegerea și conlucrarea, niciodată confruntarea. Fără Aurel Vainer, lumea a devenit mai săracă, iar cei care au avut ocazia să îl cunoască și să lucreze cu el, au avut un privilegiu. Din păcate, Dumnezeu l-a chemat la El pe Aurel Vainer, iar noi, cei rămași, vom putea doar să ne întrebăm, din când în când, atunci când dăm de greu, ce ar fi făcut Aurel Vainer în respectiva situație”, au tansmis reprezentanții comunității.

Aurel Vainer a primit de-a lungul vieții numeroase Diplome de Excelență, distincții și diplome, printre cate Ordinul „Steaua României”, în grad de Cavaler și Ordinul Național al Legiunii de Onoare, în grad de Cavaler, conferit de Franța, conform CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaților, unde a avut mandate de reprezentare a comunității în trei legislaturi, din 2004 până în 2016.

 „Un adevărat prieten al Israelului”

Un mesaj de condoleanțe a fost transmis și de Ambasada Isrelului în România.„Am aflat cu mare tristețe vestea decesului Dr. Aurel Vainer, fost Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Deputat în Parlamentul României. Dr. Vainer a fost un lider extraordinar care a făcut eforturi neîncetate de a proteja comunitatea evreilor români și de a pune în lumină istoria și contribuția acesteia la dezvoltarea țării. De asemenea, a fost un adevărat prieten al Israelului, un om în care am găsit întotdeauna un partener de exceptie”, a transmis reprezentanța diplomatică.

„Vom prețui mereu activitatea sa neobosită în slujba comunității evreiești, relația lui strânsă cu Israelul și contribuțiile aduse la continua aprofundare a acestei prietenii. Fie-i memoria binecuvântată!”, se arată în mesajul ambasadei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația