Președintele Iohannis a decorat trei supraviețuitori ai Pogromului de la Iaşi

Președintele Iohannis a decorat trei supraviețuitori ai Pogromului de la Iaşi
Sursa: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 30/06/2021, 15:56

Președintele Klaus Iohannis a semnat, în cursul zilei de miercuri, decretul privin decorarea lui Musi-Mihail Cernea, Evron Jehuda și Moshe Yassur, supraviețuitori ai Pogromului de la Iași.

Administrația Prezidențială informează că cei trei au primit din partea șefului statului Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în semn de „deosebit respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ţinută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieţii, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”.

Luna aceassta s-au împlinit 80 de ani de la Pogromul de la Iași, început pe 27 iunie 1941, din ordinul generalului Ion Antonescu, șeful Consiliului de Miniștri.

Ordinul i-a fost adresat lui Constantin Lupu, comanndantul garnizoanei Iași și viza „curățarea Iașiului de populația evreiască”, potrivit Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Pogromul de la Iași a produs peste 13.000 de victime, aproape 5.200 doar în „trenurile morții”.

Aproximativ o treime din populația evreiască din Iași a murit în urma acestui pogrom.

Klaus Iohannis: Negaţionismul, discursul instigator la ură, populismul şi antisemitismul devin tot mai prezente în spaţiul public

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia comemorării Progromului de la Iași. „Este una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria României”, a spus șeful statului.

„Marcăm, în aceste zile, opt decenii de la una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria României. Ura nedisimulată, violenţa atroce, dispreţul absolut faţă de demnitatea umană au fost doar o parte din instrumentarul utilizat de autorităţile vremii pentru a pune în practică un plan abominabil – curăţarea oraşului de evrei. Peste 13.000 de suflete nevinovate au sfârşit în chinuri groaznice, după ce autorităţile, al căror rol ar fi trebuit să fie unul de protecţie, s-au transformat în călăi. Cu o cruzime de nedescris, evreii ieşeni au fost smulşi cu forţa din case, despărţiţi de cei dragi, loviţi cu sălbăticie şi aruncaţi apoi în trenurile morţii sau ucişi de gloanţele mitralierelor. Reprezentanţi ai Poliţiei, Armatei, serviciilor de informaţii au năvălit asupra membrilor comunităţii evreieşti, i-au jefuit, torturat, umilit şi ucis, răspunzând, astfel, ordinelor unui regim criminal”, transmite Klaus Iohannis în mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor în cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iaşi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase