Achitări pe linie în dosarul ”ONPM” și condamnări, cu suspendare, doar pentru ”deturnare de fonduri”

Achitări pe linie în dosarul ”ONPM” și condamnări, cu suspendare, doar pentru ”deturnare de fonduri”
Achitări pe linie în dosarul ”ONPM” și condamnări, cu suspendare, doar pentru ”deturnare de fonduri”
Publicat: 19/01/2021, 19:46
Actualizat: 19/01/2021, 20:35

În luna februarie a anului 2016, Direcția Națională Anticorupție a trimis în instanță dosarul în care erau implicați ofițeri ai Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, aceștia fiind acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, abuz în serviciu în formă continuată şi influenţare a declaraţiilor.

Din acest lot – numit în mass-media ”Dosarul ONPM” – au făcut parte Adrian Bărăscu (fostul șef ONMP), Felicia Violeta Popa (comisar șef în ONPM) , Ion Octavian Nanu (comisar șef în ONPM), Aurel Lehăduș (comisar șef în ONPM) , Dan Cristian Pușcaș (comisar șef în ONPM) Andreea Violeta Liță (psiholog în cadrul ONPM), Marcel Daniel Gomeajă (comisar șef în ONPM), Marcel Viorel Croitoru (comisar șef în ONPM), Cristian Pintilescu (director adjunct în cadrul ONPM), Ștefan Stan (comisar șef în ONPM) și Răzvan Gabriel Gheorghe (comisar șef în ONPM).

”Obținerea de foloase necuvenite, în urma folosirii abuzive a funcției”

În rechizitoriul întocmit de procurori  în urma cercetărilor efectuate s-a precizat că, în perioada septembrie – decembrie 2013, Adrian Bărăscu, Felicia Popa, Octavian Nanu și Andreea Liță ”au constituit un grup infracțional organizat, la care, din 2014, au aderat și Viorel Croitoriu, Daniel Gomeajă, Aurel Lehăduș, Dan Cristian Pușcaș și Cristian Pintilescu, urmărind obținerea ilegală și deturnarea de fonduri, dar și obținerea de foloase necuvenite, în urma folosirii abuzive a funcției”.

Ulterior, în perioada 2014 – noiembrie 2015, ”membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program”.

Procurorii DNA au mai susținut că, în perioada 2014 – octombrie 2015, ”Adrian Bărăscu, ordonator terțiar de credite la ONPM, împreună cu Viorel Croitoriu și Octavian Nanu (împuterniciți ai lui Bărăscu), au folosit documente și date inexacte privind cuantumul cheltuielilor destinate protecției martorilor, în sensul supradimensionării acestora (în cuantum de 938.180 lei)”. 

În perioada 2014 – noiembrie 2015, potrivit DNA, ”inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al ONPM și ordonator terțiar de credite, cu ajutorul inculpaților Popa Felicia-Violeta, Nanu Ion-Octavian, Croitoriu Viorel-Marcel, Liță Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel,Gomeajă Marcel-Daniel,Pintilescu Cristian și Lehăduș Aurel, care au participat la întocmirea documentației aferente achizițiilor, în mod repetat, a schimbat ilegal destinația sumei de 303.240,83 lei, alocate protecției martorilor, pentru înzestrarea sediului ONPM, precum și pentru dotarea funcționarilor din această instituție, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat”, s-a mai precizat în rechizitoriul întocmit.

”O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 106.385,87 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracțională fiind întreruptă de controlul IGPR din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziție directă a unor produse și servicii, în valoare totală de 196.854,96 lei”

Extras din rechizitoriul DNA

Curtea de Apel București: ”Fapta nu este prevăzută de legea penală”

După cinci ani de zile, judecătorii Curții de Apel București a dat, astăzi, sentința în cazul lotului de la ”Protecția Martorilor”, iar achitările au curs pe bandă rulantă, potrivit judecătorilor fapta de care au fost inculpații nefiind ”prevăzută de lege”. Cu toții au fost achitați pentru acuzațiile formulate de DNA, primind condamnări cu suspendare doar pentru ”deturnare de fonduri în formă continuată” și două avertismente.

Trebuie menționat că sentința de astăzi a judecătorilor de la Curtea de Apel București nu este definitivă – ”Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei pentru procuror şi părţi”, se precizează în minuta instanței.

Fostul șef ONPM a fost condamnat la 2 ani și luni închisoare, cu suspendare, fiind achitat pentru toate celelalte infracțiuni pentru care fusese trimis în judecată, așa cum s-a întâmplat, de altfel, și în cazul celorlalți inculpați.

Judecătorii au impus în cazul lui Bărăscu ”un termen de supraveghere de 3 ani”, perioadă în care el trebuie să frecventeze ”un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile, la Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare sau Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov”.
Achită pe inculpatul BĂRĂSCU ADRIAN-AUGUSTIN pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (…) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. (…) Achită pe inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin pentru săvârşirea infracţiunii de obţinerea ilegală de fonduri în formă continuată (…) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Achită pe inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul în formă continuată (…) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.  (…) Achită pe inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată (…) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Achită pe inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor (…) întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
(Extras din minuta instanței de judecată)

”Condamnă pe inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deturnarea de fonduri în formă continuată (26 de acte materiale). (…) Interzice inculpatului exercitarea drepturilor (…), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de director (ofiţer) în cadrul O.N.P.M., pe o durată de 3 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, au hotărât judecătorii Curții de Apel București.

Fostul director adjunct al ONPM, 2 ani închisoare cu suspendare

Fostul director adjunct al ONPM – Cristian Pintilescu – a fost condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare, ”pentru săvârşirea infracţiunii de deturnarea de fonduri în formă continuată”. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi cu suspendare cinci foşti comisari-şefi în cadrul ONPM:
  • Ion-Octavian Nanu – 2 ani închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de deturnarea de fonduri în formă continuată
  • Felicia-Violeta Popa – 2 ani închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de deturnarea de fonduri în formă continuată 
  • Marcel-Daniel Gomeajă – 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de deturnarea de fonduri în formă continuată
  • Viorel-Marcel Croitoru – 2 ani închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de deturnarea de fonduri în formă continuată
  • Răzvan-Gabriel Gheorghe – 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de deturnarea de fonduri în formă continuată

Judecătorii Curții de Apel București au decis ca psihologul Andreea-Violeta Liţă urmează să presteze muncă în folosul comunităţii, iar alţi doi comisari-şefi de la ONPM – Aurel Lehăduş şi Ştefan Stan – au fost sancţionaţi doar cu avertisment, în timp ce comisarul-şef Dan-Cristian Puşcaş a fost achitat.

Potrivit minutei, instanţa a lăsat nesoluţionate acţiunile civile formulate de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine