Acord istoric între SUA și UE. America promite că va furniza mai multe gaze naturale Europei, pentru a reduce dependența de combustibilii din Rusia

Acord istoric între SUA și UE. America promite că va furniza mai multe gaze naturale Europei, pentru a reduce dependența de combustibilii din Rusia
Sursa: Profimedia
Publicat: 25/03/2022, 13:22
Actualizat: 25/03/2022, 13:25

Uniunea Europeană și Statele Unite urmează să semneze un acord pentru a furniza Europei mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA. Astfel, se va reduce dependența de combustibilii ruși și se va putea face față unei crize energetice.

„Cel mai important lucru este ca noi să rămânem uniți și lumea să continue să se concentreze asupra brutalitatea lui și pe toate viețile pierdute ale oamenilor nevinovați”, a spus Joe Biden, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

„Trebuie să rămânem pe deplin, total, complet uniți”, a adăugat șeful Americii.

Invazia Rusiei, care este cel mai mare furnizor de gaze din Europa, a făcut ca prețurile la energie să crească la maxime record și a determinat UE să se angajeze să reducă utilizarea gazului rusesc cu două treimi în acest an, prin creșterea importurilor din alte țări și stimularea energiei regenerabile.

Biden a promis că Statele Unite vor livra Europei cu cel puțin 15 miliarde de metri cubi (bcm) mai mult gaz lichefiat decât era planificat anterior

„Am făcut pași importanți pentru a furniza energie curată pentru a ajuta Europa să reducă dependența de gazul rusesc. Vom reduce importul de gaz rusesc în SUA. În timp ce UE continuă să renunțe la gazul rusesc, Comisia Europeană va lucra împreună cu SUA pentru a construi mai multă infrastructură pentru a primi gaz.

Este important să facem acest lucru și să nu intrăm în conflict cu încălzirea globală. Trebuie să facem asta pentru a respecta regulile climatice și trebuie să construim infrastructura pentru energia curată, verde. SUA și UE vor lucra împreună pentru a reduce dependența de gazul rusesc”, a spus Joe Biden, vineri, citat de Wall Street.

La rândul ei, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus că „sancțiunile își fac acum simțită prezența și îl lasă pe Vladimir Putin fără resurse pentru a continua acest război”.

„Avem obiectivul să reducem dependența de gazul rusesc. Acest lucru va fi îndeplinit, și prin vânzare de gaz lichefiat, ca o alternativă. Acesta va înlocui gazul pe care îl primim acum din Rusia. Vom încerca să primim 50. mld cubi de gaz licheafiat până în 2023. Acesta va înlocui gazul primit din Rusia”, a spus von der Leyen.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult