Actrița Camelia Zorlescu a murit la vârsta de 84 de ani. Timp de peste trei decenii a încântat publicul la Teatrul Nottara și în multe filme și producții de televiziune

Actrița Camelia Zorlescu a murit la vârsta de 84 de ani. Timp de peste trei decenii a încântat publicul la Teatrul Nottara și în multe filme și producții de televiziune
sursa foto: Facebook/Teatrul Nottara
Publicat: 26/07/2022, 18:42
Actualizat: 26/07/2022, 18:46

Scena românească este în doliu. A murit Camelia Zorlescu luni, 25 iulie 2022. Îndrăgita actriță avea 84 de ani, scrie Teatrul „Nottara” într-o postare pe Facebook 

„Cu nespus regret anunțăm trecerea în neființă a marei actrițe Camelia Zorlescu”, arată într-un mesaj Teatrul „Nottara”.

Printre cei care i-au adus un prim omagiu artistei a fost Oana Pellea, care a publicat marți un mesaj emoționant pe o platformă de social media.

„Îmi pare foarte rău! Dumnezeu să te odihnească! Condoleanțe, Mihai! Condoleanțe familiei!”, a scris Oana Pellea pe Facebook.

Un mesaj de condoleanțe a fost publicat și de criticul de film Marian Sorin Rădulescu.

Acesta a vorbit despre rolurile care au făcut o faimoasă pe actriță și a enumerat rolurile din „Am o idee”, „Glissando”și  „Medalia de onoare”, film în care a jucat alături de Victor Rebengiuc.

„Camelia Zorlescu, la capăt de linie (dar sfârșitul nu-i aici). Prima întâlnire cu chipul ei, în mega-hitul „Nea Mărin miliardar”. N-avea vorbe, era doar o jurnalistă străină (franțuzoaică?) în căutare de senzațional.

Cine a fost actrița Camelia Zorlescu

Camelia Zorlescu s-a născut la Galați, în 1938. Actrița a urmat cursurile de la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1962. Aceasta a fost parteneră de scenă cu Victor Rebengiuc și mulți alții.

Totuși, actrița a dezvăluit că a picat de două ori la examenul de admitere pentru teatru, deoarece din cauza emoțiilor a spus poezia pe care o pregătise pentru această probă foarte repede, iar profesorii de la admitere nu înțelegeau nimic din ce spunea.

„Am căzut de două ori la examenul de admitere. Președinte de comisie fusese marele actor Costache Antoniu, în comisie mai era și temutul Alexandru Finți.

M-am prezentat cu poezia “Dușmancele”, de G. Coșbuc. O poezie foarte lungă. Friptă de emoție, am spus toată poezia cu un nod în gât”, a spus actrița.

Actrița a jucat în mai multe filme și producții cinematice pe parcursul carierei:

 • Gioconda fără surîs (1968)
 • Canarul și viscolul (1970)
 • Departe de Tipperary (1973)
 • Drumuri în cumpănă (1979)
 • Nea Mărin miliardar (1979)
 • Bietul Ioanide (1980) – dublaj de voce
 • Lovind o pasăre de pradă (1983)
 • Glissando (1984)
 • Declarație de dragoste (1985)
 • Cuibul de viespi (1987) — prințesa Caragea
 • Harababura (1991)
 • Divorț… din dragoste (1992)
 • Senatorul melcilor (1995)
 • Asfalt Tango (1996)
 • La bloc (2002) – Directoarea
 • Sistemul nervos (2005)
 • Cu un pas înainte (2007) – Ioana Solcan (1 episod, 2008)
 • Medalia de onoare (2009)
 • Aniela (2009) – Baba
 • Las Fierbinți (2012) – Mama lui Ardiles
 • 6,9 pe scara Richter (2016)
Din 1965, a fost actriță a Teatrului „Nottara”. A venit prin concurs, alături de Ștefan Iordache și Gilda Marinescu, sub directoratul lui Horia Lovinescu. Primul rol, în 1966, în spectacolul „Au fost odată două orfeline”, în regia Sandei Manu, alături de o distribuție remarcabilă: Liliana Tomescu, Melania Cârjă, Ștefan Tapalagă.
Și a urmat o carieră construită cu multă dăruire și cu iubire. O regăsim în distribuțiile unor spectacole care au făcut săli pline la „Nottara”: „Meșterul Manole” de Octavian Goga, regia: Ion Olteanu, „O casă onorabilă” de Horia Lovinescu, regia: Lucian Giurchescu, „Othello” de Willliam Shakespeare, regia: Cornel Todea, „Năzdrăvanul Occidentului” de J.M. Synge, regia: Ion Olteanu, „Ultima oră” de Mihail Sebastian, regia: Valeriu Moisescu, „Audiență la consul” de Ion Brad, regia: Ion Cojar, „Timon din Atena” de William Shakespeare, regia: Dinu Cernescu, „Sentimente și naftalină” de Sidonia Drăgușanu, regia: Mihai Berechet, „Pensiunea doamnei Olimpia” de I.D. Șerban, regia: Constantin Dicu, „Karamazovii” de Horia Lovinescu, regia: Dan Micu, „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, regia: Alexandru Dabija, „Brățara falsă” de Paul Everac, regia: Eugen Todoran, „Scapino”, după Molière, regia: Alexandru Dabija, „Floarea de cactus” de Pierre Barillet și Pierre Gredy, regia: Mircea Cornișteanu, „Într-o dimineață” de Mihai Ispirescu, regia: Dan Micu, „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, regia: Dominic Dembinschi, „Păguboșii”, după M.R. Paraschivescu, regia: Gelu Colceag, „Sinucigașul” de Nicolai Erdman, regia: Cornel Mihalache, „Prințul negru” de Iris Murdoch, regia: Cornel Todea, „Întâlnire la Senlis” de Jean Anouilh, regia: Geo Saizescu, „Soțul păcălit” de Molière, regia: Mircea Cornișteanu, „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, regia: Dinu Cernescu, „Aniversarea” de Thomas Vinterberg și Mogens Rukov, regia: Vlad Massaci.
O regăsim și în distribuțiile multor filme, semnate de regizori importanți: Manole Marcus, Sergiu Nicolaescu, Alecu Croitoru, Nicolae Corjos, Nae Caranfil. Pentru rolul din filmul „Medalia de onoare”, regia: Călin Peter Netzer, a fost nominalizată la Premiile Gopo, pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult