Acuzații dure între Rusia și Ucraina la ONU, după doborârea AVIONULUI rusesc Il-76: „O crimă premeditată și bine gândită”. „Rusia se victimizează”

Publicat: 26/01/2024, 09:53

În cadrul reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și Ucraina și-au adus acuzații foarte dure după doborârea avionului militar Il-75, despre care Rusia suține, fără dovezi, că ar fi transportat prizonieri ucraineni ce urmau să fie dați la schimb cu prizonieri ruși capturați pe front.

Delegația rusă, solicitatoare a acestei reuniuni de urgență, a declarat că au în față „o crimă premeditată și bine gândită”. Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a acuzat Ucraina că a doborât intenționat avionul, susținând că acesta transporta 65 de prizonieri ucraineni ce urmau să fie schimbați.

Toate informaţiile pe care le avem astăzi arată că avem de-a face cu o crimă premeditată şi bine gândită”, a declarat adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a cărui ţară a solicitat această reuniune de urgenţă.

Autorităţile ucrainene „cunoşteau foarte bine ruta (aeriană) pentru transportul soldaţilor către zona de schimb”, a asigurat Dmitri Polianski, deși Kievul susține că schimburile anterioare de prizonieri s-au făcut cu totul altfel. Rusia îi încărca în trenuri din locul de detenție și în transporta până la graniță de unde urmau să fie preluați de autobuze sau microbuze până la locul întâlnirii stabilit clar în prealabil.

Acuzații grave ale Rusiei la adresa Ucrainei și a Occidentului

Delegația rusă a continuat să acuză Ucraina că preferă să-și ucidă proprii oameni pentru „interesele Occidentului.

„Nu era primul schimb de acest fel, dar „de data aceasta, dintr-un motiv inexplicabil, regimul de la Kiev a decis să saboteze procedura în cel mai barbar mod”, a adăugat el, acuzându-i pe ucraineni că sunt „gata să-şi sacrifice propriii cetăţeni pentru interesele geopolitice ale Occidentului”.

Ce acuzații aduce Ucraina?

La rândul său, adjunctul ambasadorului ucrainean Kristina Haiovişin a respins acuzațiile, declarând că Ucraina nu a fost informată despre detalii legate de prizonieri și că acest fapt ar putea reprezenta un act intenționat al Rusiei de a pune în pericol viața prizonierilor. Ea a subliniat că rușii trebuiau să asigure același nivel de securitate pentru soldații ucraineni capturați.

Prizonierii ruşi „au fost transferaţi în locul convenit şi aşteptau în siguranţă schimbul. Ruşii ar fi trebuit să asigure acelaşi nivel de securitate pentru soldaţii ucraineni capturaţi’, a insistat ea.

„Dacă rapoartele potrivit cărora prizonieri de război ucraineni se aflau la bord se confirmă, aceasta ar fi o altă încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional de către Rusia, fiind primul caz de scut uman folosit în aer pentru a acoperi transportul de rachete”, a declarat Kristina Haiovişin.

Aliații Ucrainei au insistat că, fără invazia Rusiei în Ucraina, tragedia nu s-ar fi întâmplat. Ambasadorul american Robert Wood a acuzat Rusia că încearcă să transfere responsabilitatea pentru tragediile războiului și a pledat pentru retragerea trupelor rusești din teritoriul ucrainean.

„Rusia încearcă în mod repetat să transfere responsabilitatea pentru tragediile acestui război ales şi fără sens, ca şi cum ar fi victima şi nu agresorul”, a declarat adjunctul ambasadorului american Robert Wood, potrivit AFP.

Ambasadorul francez Nicolas de Riviere a subliniat necesitatea unei analize complete a situației, menționând că Rusia ar trebui să acționeze pentru retragerea trupelor din Ucraina, în loc să încerce să inverseze ordinea responsabilităților.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ungaria A RECUNOSCUT, în sfârșit. Vestea cea mare a venit direct de la Budapesta: DIN...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă