Aderarea României la spaţiul Schengen, pe agenda discuțiilor președintelui Klaus Iohannis cu ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, aflat în vizită la București

Aderarea României la spaţiul Schengen, pe agenda discuțiilor președintelui Klaus Iohannis cu ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, aflat în vizită la București
Publicat: 27/01/2023, 16:42

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe viceprim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, ministru al Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra, aflat în vizită oficială în România. Oficialul a avut întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria și cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. 

Vizita oficialului olandez are loc pe fondul intensificării dialogului și cooperării bilaterale și, respectiv, a participării Țărilor de Jos cu trupe în cadrul Grupului de Luptă aliat de pe teritoriul României, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale.

Iohannis i-a transmis viceprim-ministrului olandez așteptarea legitimă a țării noastre de a adera la spațiul Schengen în acest an și importanța continuării susținerii pe care Țările de Jos o acordă României în acest demers, potrivit comunicatului citat.

La rândul său, viceprim-ministrul Wopke Hoekstra a reafirmat sprijinul activ al Regatului Țărilor de Jos pentru aderarea cât mai rapidă a României la spațiul Schengen.

Ciucă, întâlnire cu oficialul olandez la Palatul Victoria

Nicolae Ciucă și Wopke Hoekstra au afirmat interesul comun pentru amplificarea cooperării bilaterale, prin dezvoltarea proiectelor de colaborare sectorială în diferite domenii, potrivit unui comunicat al Guvernului.

„Schimbul de opinii a abordat și perspectivele de avansare a aderării României la spațiul Schengen. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a punctat demersurile dinamice ale părții române, care s-a angajat într-un dialog pozitiv și consultări intense cu toți partenerii europeni, în efortul de identificare a unei soluții care să conducă în curând la un rezultat corect și pozitiv. Adoptarea unei decizii favorabile aderării României la Spațiul Schengen, în virtutea recunoașterii progresului evident obținut, ține de credibilitatea UE ca structură coezivă bazată pe principiul unității și al solidarității, a mai arătat prim-ministrul român”, se arată în comunicat.

La rândul său, șeful diplomației olandeze a reconfirmat susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut în seara de joi, la Sibiu, o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Bastiaan Hoekstra, principala temă constituind-o aderarea României la spaţiul Schengen, potrivit MAE.

În perioada 26-27 ianuarie 2023, miniștrii afacerilor externe din Regatul Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra și din Republica Franceză, Catherine Colonna, efectuează o vizită comună în România. Programul prezenței în România cuprinde și vizite la facilitățile militare utilizate în comun de trupele aliate desfășurate în România și consultări diplomatice în format trilateral.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase