Adevărul despre cum l-a ”zburat” de fapt ministrul de Interne pe șeful de la Rutieră Giurgiu, ca pedeapsă pentru gluma cu ”porcul de Crăciun” cerut de un agent – VIDEO

Publicat: 26/11/2021, 17:45
Actualizat: 26/11/2021, 17:55

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, vineri, prima sancțiune în cazul polițiștilor de la Rutieră din Giurgiu care i-au făcut o glumă unui coleg mai tânăr și l-au pus să facă un referat pentru a primi ”un porc de Crăciun de 160 kilograme”. Primul ”zburat” din funcție este șeful Serviciului Rutier Giurgiu, Mihail Miron Tache, a spus ministrul. 

”O expresie foarte cunoscută și folosită foarte des în limba română este «Când o zbura porcul». Se pare că această expresie i-a impresionat pe cei de la Poliția Rutieră Giurgiu.

Anunț astăzi faptul că, până o «zbura porcul», am decis să îi zbor eu pe câțiva din funcții. Așadar, am decis încetarea împuternicirii șefului Serviciului Rutier din cadrul IPJ Giurgiu începând din 26 noiembrie”, a spus ministrul de Interne, întrebat după ședința de Guvern dacă s-au luat măsuri.

Lui Mihail Tache îi expira împuternicirea la conducerea Serviciului Rutier Giurgiu în 1 decembrie 2021, deci ar fi plecat oricum din funcție, au declarat pentru Gândul surse din Poliție.

Lucian Bode l-a ”zburat” pe Mihail Tache de la conducerea Serviciului Rutier Giurgiu de vineri 26 noiembrie, cu cinci zile înainte de termen, zile care erau oricum libere, pentru că după weekend-ul 27-28 noiembrie sunt trei zile libere legale, pentru sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională.

Ministrul de Interne a mai cerut ca pentru gluma de la Serviciul Rutier Giurgiu să fie cercetați prealabil un ofițer și cinci agenți de poliție, pentru a se stabili dacă a fost vorba de abateri disciplinare.

”Este nedrept pentru zecile de mii de polițiști care sunt zi de zi la datorie. Este nedrept să fie subiect de glume pe seama unor nefericiți de la Serviciul Rutier Giurgiu”, a mai spus Lucian Bode.

Polițistul a cerut „repartizarea unui porc de 160 de kg”, pentru vechimea lui de 4 ani

Cercetarea disciplinară de la Serviciul Rutier Giurgiu a început după ce un agent de poliție i-a trimis șefului său, Mihail Miron Tache, în 19 noiembrie, un raport prin care a cerut repartizarea unui porc de Crăciun, de aproximativ 160 de kilograme, pe măsura experienței sale.

Totul a fost însă o glumă pusă la cale de opt colegi mai în vârstă, care i-ar fi spus că așa au procedat și ei în anii anteriori. Mai mult, i-au indicat și că are dreptul să facă solicitarea în baza OUG 114/2018. Nu i-au spus însă că aceasta este cunoscută ca „Ordonanța taxei pe lăcomie”, promovată de Liviu Dragnea, prin care se impuneau taxe pentru bănci și companiile din energie.

Și, pentru că i-au spus colegii că, în funcție de vechime, și greutatea porcului crește, tânărul agent de poliție a cerut ca porcul pe care îl va primi să fie de 160 de kilograme.

„Am onoarea să vă expun următoarele: Vă rog să aprobați repartizarea unui porc de Crăciun conform ordonanței nr. 114/2018 din data de 17.11.2021. Având în vedere că am o vechime de 4 ani la Serviciul Rutier Giurgiu, aș dori să aibă greutatea în jur de 160 kg. Față de cele expuse, rog dispuneți”, a scris agentul de poliție în raportul întocmit pe 19 noiembrie 2021.

După ce ”gluma” polițiștilor de la Rutieră Giurgiu a ajuns în spațiul public, raportul fiind trimis pe rețele de socializare, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu a dispus verificări.

 „Având în vedere apariția în spațiul public a unui raport întocmit de către un agent de poliție din cadrul IPJ Giurgiu, vă comunicăm faptul că au fost dispuse verificări cu privire la aceste aspecte, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsuri legale. Totodată, facem precizarea că nu există nicio prevedere legală în acest sens”, a anunțat IPJ Giurgiu.

Numirea controversată a șefului Poliției Rutiere Giurgiu

Mihail Miron Tache a ajuns la conducerea Serviciului Rutier Giurgiu la începutul lunii noiembrie a anului 2020, în locul comisarului șef Marian Popescu. La acel moment, Tache era șeful Biroului Poliției Rutiere din cadrul Poliției Municipiului Giurgiu.

Gândul a scris atunci că șeful Serviciului Poliției Rutiere Giurgiu a fost schimbat din funcție în urma unei ședințe „fulger” și înlocuit cu unul dintre cei mai controversați ofițeri din Poliția Giurgiu. Numele celui care l-a înlocuit a fost asociat, de-a lungul anilor, cu cele mai periculoase clanuri din județ, dar și cu moartea unui bărbat care s-a înecat la braconaj, în timp ce se afla în aceeași barcă cu polițistul.

Potrivit unor surse din Poliție, Marin Popescu ocupa funcția de șef al Serviciului Rutier de 16 ani. În 2020, polițistului trebuia să-i fie reînnoit certificatul ORNISS, care expiră la fiecare patru ani. Numai că ofițerul de poliție a primit aviz negativ, drept pentru care, fără acces la informații clasificate, nu și-a mai putut exercita funcția.

Ca urmare, șeful IPJ Giurgiu a convocat conducerea inspectoratului la o ședință de urgență, seara, în cadrul căreia a anunțat punerea la dispoziție a șefului Serviciului Poliției Rutiere, Marin Popescu.

Cercetat pentru braconaj cinegetic

Împuternicirea lui Mihail Tache a provocat atunci un scandal uriaș la nivelul Poliției Județului Giurgiu, în condițiile în care era cunoscut ca un polițist foarte controvesat, după ce, de ani buni, numele său a fost asociat de presa locală cu cele mai periculoase grupări infracționale din județ.

Mai întâi, presa a relatat că, în 2011, când baschetbalistul american Hardy Chauncey a fost ucis de Gipsy, un membru al clanului Butoane, în fața unui local din oraș, fiica lui Tache s-ar fi aflat la masă cu ucigașul și cu prietenii acestuia.

Mai apoi, în anul 2017, în preajma Crăciunului, un bărbat care se afla la braconaj cinegetic a căzut din barcă și a murit înecat. Pentru că în aceeași ambarcațiune se afla și Mihail Tache, pe numele acestuia a fost deschis un dosar penal pentru braconaj, însă, spun surse judiciare, acesta a scăpat după ce procurorii giurgiuveni au decis să-l scoată de sub urmărirea penală și au clasat dosarul.

În vara anului 2020, Mihail Tache a ajuns din nou în prim plan după ce Ginel Iliuță Chivu, zis Bobină, unul dintre cei mai cunoscuți proxeneți din județ, a murit după ce a participat la o petrecere organizată în plină stare de urgență, pe o insulă din apropiere de Giurgiu. Acesta a sfârșit pe drumul de întoarcere, când, fiind sub infuența drogurilor, a intrat cu skijetul într-o barjă părăsită pe Canalul Florilor.

Ulterior, s-a dovedit că Bobină era, de fapt, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Alexandru Tache, fiul șefului Poliției Rutiere. Mai mult, cei doi se întâlniseră cu puțin timp înainte ca acest Bobină să plece la petrecerea respectivă.

Referitor la împuternicirea controversatului comisar șef Mihai Tache pentru funcția de șef al Serviciului Poliției Rutiere, oficiali din cadrul IPJ Giurgiu au declarat că hotărârea conducerii este acoperită de lege.

„În momentul de față nu există nicio acțiune penală pe numele comisarului șef Mihai Tache, drept pentru care ofițerul îndeplinește toate condițiile pentru exercitarea funcției de șef al Serviciului Poliției Rutiere”, a fost răspunsul oficial trimis atunci de IPJ Giurgiu, la solicitarea Gândul.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult