Adrian Năstase a fost reabilitat. Fostul premier poate să revină în politică și să candideze

Adrian Năstase a fost reabilitat. Fostul premier poate să revină în politică și să candideze
Adrian Năstase, în fața sediului ICCJ. Foto: Ionuț Mureșan
Publicat: 21/12/2021, 19:22
Actualizat: 21/12/2021, 20:04

Fostul premier Adrian Năstase a fost reabilitat, după ce decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, care i-a admis cererea de reabilitare judecătorească, a rămas definitivă, nefiind contestată de procurori. Adrian Năstase poate reveni în politică și are din nou dreptul de a alege și de a fi ales.

Cererea lui Adrian Năstase de reabilitare judecătorească a fost admisă pe 7 decembrie de instanța supremă. Decizia nu era definitivă și putea fi contestată în 10 zile. Cum de atunci au trecut două săptămâni, iar hotărârea ICCJ nu a fost contestată de procurori, ea a rămas definitivă.

Astfel, cazierul fostului premier, condamnat definitiv în două dosare, în 2012 și 2014, la o pedeapsă rezultată prin comasare de 4 ani și 6 luni de închisoare, va fi șters.

Adrian Năstase: ”Se încheie o perioada de 16 ani de suferințe și nedreptăți”

După decizia instanței, Adrian Năstase are dreptul să revină în politică și să candideze. Într-o postare publicată pe blogul personal, Adrian Năstase scrie că „niciodată nu trebuie să spui NU”, și că rămâne de văzut ce îi va rezerva viitorul.

„Astăzi, am aflat că decizia instanței de fond, privitoare la cererea mea de reabilitare judecătorească, a rămas definitivă, nefiind contestată de procurori. Se încheie astfel o perioada de 16 ani de suferințe și nedreptăți, pe care doresc să le las în urmă.

Puterea de a ajunge la acest moment mi-au dat-o membrii familiei mele, cărora le mulțumesc încă o dată. Ce-mi va rezervă viitorul, vom vedea împreună. Oricum, am aflat de la președintele Mitterand că singurul cuvânt care contează în politică este cuvântul «NU»”, a scris fostul premier pe blogul său.

ICCJ: Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis lui Adrian Năstase cererea de reabilitare judecătorească pe 7 decembrie 2021.

„Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (aplicată prin sentința penală nr. 176/30.01.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în dosarul nr. 514/1/2009, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 160/20.06.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2470/1/2012) și pedeapsa de 4 ani închisoare (aplicată prin sentința penală nr. 474/30.03.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr. 3862/1/2010, (…) pedepse ce au fost contopite, stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de de 4 ani și 6 luni închisoare”, a stabilit, marți, instanța supremă.

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul cunoscut opiniei publice drept „Trofeul calității” și la patru ani de închisoare cu executare în procesul „Zambaccian”.

În primul din aceste dosar, Năstase a fost judecat pentru modul în care a obținut finanțări pentru campania electorală din 2004. Cel de-al doilea proces în urma căruia a fost condamnat a vizat achiziții de bunuri din China de către fostul lider PSD și soția lui, Dana Năstase.

Reabilitarea judecătorească – ce prevede legea

Conform articolului 166 din Codul penal, condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:

a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.