Adriana Pistol: Nu este târziu să adoptăm certificatul verde. Odată ce varianta Omicron devine dominantă, toată lumea este expusă | VIDEO

Publicat: 07/01/2022, 18:07

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Trasmisibile (CNSCBT) și secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că în acest moment, în România se află în circulația și tulpina Delta, și varianta Omicron a SARS-CoV-2, dar odată ce varianta Omicron va deveni dominantă, toți cetățenii vor fi expuși.

În cadrul aceleiași conferințe, Adriana Pistol a spus că nu se așteaptă ca numărul de cazuri de infectare cu Omicron să explodeze după începerea școlii.

„Nu va exploda asupra copiilor în mod deosebit, încă nu avem o transmistere comunitară susţinută, observăm că tulpina Omicron începe să câştige teren, am putea spune în prezent că avem în circulaţie ambele tulpini, atât tulpina Omicron, cât şi tulpina Delta, să spunem aproximativ jumătate jumătate. Odată ce tulpina Omicron va deveni dominantă, toată lumea sigur că este expusă, iar aglomerările umane duc la apariţia de cazuri dacă măsuril preventive, respectiv masca, spălatul pe mâini şi păstrarea distanţei fizice nu sunt îndeplinite”, a afirmat vineri Adriana Pistol.

Adriana Pistol: Dacă mai așteptăm câteva săptămâni, s-ar putea să fie târziu să mai adoptăm certificatul verde

Întrebată dacă, din punctul său de vedere, este târziu ca România să mai adopte obligativitatea certificatului verde, aceasta a spus că în acest moment nu este târziu, dar dacă legiuitorii vor mai întârzia câteva săptămâni, iar numărul de cazuri noi va crește foarte mult, atunci s-ar putea într-adevăr să fie prea târziu.

„În acest moment, încă nu este târziu, dar sigur că la un moment dat dacă creşterea numărului de cazuri va fi foarte mare, în câteva săptămâni, s-ar putea să devină într-adevăr târziu”, a mai spus secretarul de stat.

Adriana Pistol a adăugat că persoanele care au fost vaccinate sau au trecut prin boală și se infectează cu SARS-CoV-2 vor sta în izolare șapte zile dacă au o formă ușoară sau medie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase