Aeroportul din Iași va fi extins cu fonduri europene. Investiția este de 72 milioane de euro. „Construirea noului terminal T4 va da o altă față județului nostru”

Aeroportul din Iași va fi extins cu fonduri europene. Investiția este de 72 milioane de euro. „Construirea noului terminal T4 va da o altă față județului nostru”
Publicat: 05/05/2022, 10:16

Aeroportul Internațional Iași va avea un nou terminal până la finalul anului 2023. Miercuri a fost semnat la Consiliul Județean (CJ) Iași contractul de finanțare pentru proiectul de modernizare a Aeroportului, care va consta în construirea unui nou terminal și extinderea parcării existente. Valoarea aproximativă a investiției este de 72 de milioane de euro, fiind vorba despre fonduri europene.

Noul terminal va avea o suprafață de 31.000 de metri pătrați, fiind desfășurat pe trei niveluri – subsol, parter și etaj. Tot în cadrul proiectului va fi mărită și parcarea aeroportului, de la aproximativ 300 de locuri câte sunt în momentul actual la 500 de locuri. Vor fi nouă locuri de parcare pentru autobuze și autocare, precum și locuri destinate mașinilor electrice, cu stații de încărcare.

„Astăzi semnăm contractul de finanțare pe fonduri europene pentru noul terminal și extinderea parcării și este un prim pas pentru a demara mai departe semnarea contractului cu câștigătorii licitației și săptămâna viitoare vom da ordinul de începere a lucrărilor pentru această investiție importantă pentru Iași. Investiția trebuie finalizată până la finalul anului 2023 și conform ofertei primite de la câștigător, acesta s-a angajat să finalizeze proiectul tehnic în 4 luni și execuția lucrărilor în 12 luni. Deci sperăm ca în 16 luni să avem lucrările finalizate, urmând să operaționalizăm noul terminal”, a declarat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași.

La rândul său, Costel Alexe, președintele CJ Iași, a precizat că în urma acestei investiții, în Iași va exista unul dintre cele mai moderne aeroporturi din România, care va putea procesa până la 3,4 milioane de pasageri anual.

„Construirea noului terminal T4 va da o cu totul altă față județului nostru, dar mai ales acestei porți de legătură cu vestul Europei. Ne dorim foarte mult să avem mulți turiști sau oameni de afaceri care să ajungă în județul nostru și să investească, la fel cum ne dorim să le oferim tuturor celor care vor zbura de pe Aeroportul Internațional Iași până la destinația vizată o experiență plăcută demnă de un stat și o capitală culturală”, a precizat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult