AFACERILE și MIZELE din spatele unei clădiri de patrimoniu, cumpărată de candidatul PNL la Primăria Focșani. CULISELE tranzacției controversate

AFACERILE și MIZELE din spatele unei clădiri de patrimoniu, cumpărată de candidatul PNL la Primăria Focșani. CULISELE tranzacției controversate
Publicat: 13/05/2024, 12:41
Actualizat: 13/05/2024, 15:28

Locul în care acum un secol funcționa școala comercială din Focșani – o clădire listată în catalogul monumentelor istorice, în suprafață de aproape 3.000 mp – a ajuns în 2021 în proprietatea companiei S.C. Metale International SRL, administrată de nimeni altul decât candidatul PNL Focșani din 2024, pentru funcția de primar al orașului, Valentin Resmeriță.

Cu toate că autoritatea locală avea întâietate la cumpărarea unui imobil de patrimoniu, clădirea s-a „pierdut”, de-a lungul timpului, printre afaceri, mize și interese.

Consiliul Judeţean Vrancea, condus la acea vreme de Marian Oprişan, cu o largă majoritate PSD, putea demara această procedură încă din 9 iulie 2019, însă a refuzat să-şi exercite dreptul de preempţiune.

Sunt doar câteva dintre datele pe care le regăsim într-o investigație complexă –  realizată de jurnalista Carmen Dumitrescu, de la site-ul mediaquality.ro – cu privire la soarta acestei clădiri de patrimoniu.

„Autoritatea locală nu și-a manifestat în niciun fel dorința de a conserva un bun de patrimoniu, de dimensiuni uriașe”

Dincolo de alte tertipuri care au pecetluit, în timp, prin deciziile luate, continuitatea unei clădiri istorice, investigația devoalează și nepăsarea administrației locale din Focșani, care în loc să păstreze intactă istoria unei clădiri de patrimoniu și să gireze conservarea ei, a preferat să o facă tributară „afacerilor de acasă ale PNL.”

„Astfel, un teren în suprafață de 2.449 mp a fost trecut prin fraudă din proprietatea Municipiului Focșani în proprietatea SC DIVERSIS SA și ulterior în proprietatea SC METALE INTERNAȚIONAL SA, iar alți 2.901 mp sunt vizați în același mod.

Ca să fie totul mai simplu de explicat, aruncăm o privire în documente și astfel constatăm că sunt mulți ani de când autoritatea locală nu și-a manifestat în niciun fel dorința de a conserva un bun de patrimoniu de dimensiuni uriașe, deși avea întâietate la cumpărarea unui imobil de patrimoniu.

În mod straniu, în 2019, când s-a pus problema preluării de către comunitate a clădirii, Consiliul Judeţean Vrancea, condus la acea vreme de Marian Oprişan, cu o largă majoritate PSD, a refuzat să-şi exercite dreptul de preempţiune. Și astfel clădirea a revenit în vizorul afaceriștilor liberali din Focșani”, scrie autoarea investigației.

Cum a început întreaga poveste și care sunt mizele din spatele „istoriei”

Fosta Şcoală Comercială din Focşani, clădire de patrimoniu a orașului, a fost vândută în luna octombrie (n.r. anul. 2021) din cauza datoriilor acumulate către Primăria Focşani şi către Direcţia de Finanţe.

Cel care a intrat în posesia imobilului de aproape 3.000 de mp  a fost Valentin Resmeriţă, patronul Metale International Focşani, nimeni altul decât candidatul PNL pentru Primăria Focşani la alegerile locale din toamna acestui an.

De altfel, imobilul, înscris în catalogul monumentelor istorice cu titulatura de  „Şcoala Comercială”, s-a aflat în ultimii 20 de ani s-a aflat în proprietatea firmei Diversis SA, controlată de Ştefan Krasovschi, cumnatul politicianului liberal Nini Săpunaru.

Firma a acumulat datorii mari la Primăria Focşani şi la Fisc, astfel că pe data de 4 aprilie 2016 Primăria Focşani a solicitat insolvenţa SC Diversis, pentru o datorie de 51.394 de lei, în urma unui titlu executoriu din 2013, când datoria era de 35.198 de lei, la care s-au adăugat penalităţi de 16.196 de lei.

Astfel, pe data de 27 noiembrie 2017 a fost deschisă procedura falimentului SC Diversis, decizându-se vânzarea clădirii la licitaţie. Surpriză sau nu, vreme de câțiva ani, nimeni nu a părut interesat nici de soarta acestei clădiri, dar, paradoxal, nici de achiziționarea ei.

„Lichidatorul și compania actualului candidat al PNL la Primăria Focșani au trecut peste lege”

Scenariul s-a schimbat însă, atunci când a intrat în scenă Metale International SRL, firma actualului candidat la Primăria Focșani, singurul ofertant la licitația organizată pe 8 octombrie 2021, firmă ce a depus cauțiunea în cuantum de 10% din prețul de pornire la licitație, respectiv 136.422 lei, conform OP din data de 06.10.2021, potrivit datelor anchetei.

„Practic, această vânzare a încălcat dreptul de preempțiune al Municipiului Focșani, vânzarea realizându-se în frauda intereselor Municipiului Focsani anterior notificării, frauda fiind săvârșită atât de către Diversis prin lichidator, dar și de notarul care a dispus perfectarea acestui contract în favoarea cumpărătorului SC METALE INTERNAȚIONAL SRL, fără a analiza mai înainte dacă, în raport de regimul acestui imobil, procedura exercitării dreptului de preempțiune a fost sau nu parcursă.

În anul 2022, prin Contractul de vânzare cumpărare de drepturi litigioase, autentificat sub nr. 244 din 18.04.2022 de către BPN SAVA ELISA MELANY, METALE INTERNAȚIONAL SRL a cumpărat de la SC DIVERSIS SA prin lichidator drepturile litigioase ce fac obiectul dosarului nr. 5190/231/2021, prețul acestei vânzări fiind de 30.000 lei (deși terenul în litigiu fusese evaluat de către lichidator la suma de 245.000 lei).

Și mai interesant e faptul că suma aceea rizibilă pentru achiziția unei astfel de proprietăți a fost repartizată acționarilor Diversis, după cum se arată în raportul 12341/17.03.2022, nu pentru plata creditorilor. În luna martie a anului 2022, deși societatea Diversis SA se afla în procedură de lichidare, Ștefan Krasovschi, având atunci funcția de ministru consilier la Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, acționar cu 91,44% din acțiuni la S.C. Diversis, vinde către Metale International, deci către Valentin Resmeriță, pachetul de acțiuni în valoare de 707.000 RON, deși aceste acțiuni valorau la data de 03.03.2022, conform declarației proprietarului, 381.533 RON. Aceste tranzacții se petreceau, deci, în plină procedură de lichidare

Înțelegem, practic, că deși primarul Focșaniului depusese toate eforturile pentru a exercita dreptul de preempțiune asupra acestui imobil de patrimoniu, lichidatorul și compania actualului candidat al PNL la Primăria Focșani au trecut peste lege și au achiziționat imobilul la un preț derizoriu”, mai precizează jurnalista care a făcut investigația.

O istorie a actelor false. Cum a început povestea distrugerii unei clădiri istorice?

Potrivit datelor existente în această anchetă, în 1985, prin Decizia Consiliului Popular Vrancea nr. 279/ 1985, imobilul situat în strada Cotești nr. 17, compus din clădire școală, magazie, beci, gard din scândură, gard din beton și teren curte, în suprafață de 4.500 mp, a fost transmis ca fond fix din administrarea operativă a Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, în administrarea operativă a Întreprinderii Județene de Gospodărie Comunală și Locativă Vrancea.

”Scoala Comercială” a intrat astfel în proprietate privată, în patrimoniul SC DIVERSIS SA prin privatizare , ca urmare a aplicării Legii nr. 15/ 07.08.1990 privind reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale.În privința SC DIVERSIS SA trebuie să specificăm faptul că aceasta, alături de alte 4 societăți comerciale (EXPO-ART SA, VESTI-RO SA, UNIREA SA și MOBILĂ și TAPIȚERIE SA) a luat ființă prin reorganizarea Întreprinderii Județene de Producție și Prestări Servicii Vrancea având la bază Decizia nr. 447/ 14.12.1990, Prefectura Județului Vrancea.

  • În anul 1991, imobilele clădiri au trecut în patrimoniul societăților nou înființate, potrivit Protocolului nr. 816/ 22.02.1991 și a Balanței mijloacelor fixe anexate protocolului.
  • În anul 1999, Consiliul Județean Vrancea a emis Certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor nr. 0018/ 20.12.1999. În baza acestui certificatul DIVERSIS SA, cu sediul social în Str. Cotești nr. 17, dobândea 2.227 mp teren în proprietate exclusivă și 222 mp în cotă parte indiviză.
  • În anul 2000 , DIVERSIS SA a depus La OCPI VRANCEA documentația în vederea intabulării dreptului de proprietate pentru cele 4 locații pentru care se emisese în fapt Certificatul nr. 0018/ 20.12.1999, (fiind deschise CF 4343/ 2000, CF 4344/2000, CF 2781/2000, CF 3569/2000, CF 4342/2000), imobilele fiind vandute ulterior de către proprietar.
  • Așadar, DIVERSIS SA nu a deținut niciodată terenul din Strada Cotești nr. 17, aferent clădirii ”Școala Comercială” pe care o avea în patrimoniu, acesta aflându-se de drept în proprietatea privată a Municipiului Focșani.
  • În anul 2023, METALE INTERNAȚIONAL SRL formulează către OCPI VRANCEA cerere de intabulare a cotei părți indivize de 222 mp teren, din terenul în suprafață de 368 mp, înscris în CF nr. 68515 a UAT Municipiul Focsani, invocând tot Certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor nr. 0018/ 20.12.1999.
  • În anul 2024, luând cunoștință de aceste demersuri, în vederea apărării dreptului tabular asupra terenului în suprafață de 368 mp, înscris în CF nr. 68515, Primăria Municipiului Focșani a solicitat Consiliului Județean Vrancea, organul emitent al Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor nr. 0018/ 20.12.1999, documentele ce au stat la baza emiterii acestui act, descoperindu-se astfel că acest Certificat privește ALTE suprafețe decât cele din Strada Cotești nr. 17.
  • Prin urmare, analizând documentația, a rezultat faptul că Certificatul nr. 0018/ 1999 care atestă dreptul de proprietate pentru suprafața de 2.449 mp (loturi amplasate în locațiile mai sus indicate), a fost utilizat până în prezent pentru înscrierea a 4.898 mp teren, cu afectarea proprietății Municipiului Focșani și stă în continuare la baza unor noi revendicări.

Valentin Resmeriță, candidatul PNL la Primăria Focșani

Valentin Resmeriţă este candidatul PNL pentru Primăria Focşani la alegerile locale din acest an. Omul de afaceri a afirmat că s-a alăturat echipei PNL Vrancea pentru că doreşte o altfel de administraţie la nivelul municipiului Focşani, în care cetăţenii să fie parteneri ai structurilor de conducere şi să fie consultaţi în deciziile majore pentru oraş.

Valentin Resmeriţă este unic asociat al unei societăţi din Focşani în domeniul comerţului cu materiale de construcţie şi producţiei de elemente metalice pentru construcţii. Societatea pe care acesta o conduce a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei.

„În calitate de membru al acestei echipe, al PNL, doresc să punem bazele unei administraţii în oraşul Focşani care să schimbe cumva direcţia. (…) Mi-aş dori foarte mult să se schimbe puţin mentalitatea celor din administraţia locală, să reuşim să fim parteneri cu cetăţenii, în sensul că aceştia trebuie atraşi drept parteneri în proiectele pe care dorim să le implementăm.

Iar aceste proiecte, cel puţin în viziunea mea, doresc să nu fie doar construcţii de clădiri şi trotuare, doresc să fie şi o relaţie de parteneriat între administraţie şi cetăţeni, în care cetăţenii să fie tot timpul incluşi, să fie atraşi în ceea ce se întâmplă în oraşul Focşani”, a spus Valentin Resmeriţă.

„Consider că oraşul Focşani merită să i se redea ştaiful de altădată”

Omul de afaceri vrâncean a declarat că a fost curtat şi în trecut de PNL, dar că anul acesta s-a decis „să pună umărul” pentru a reda oraşului „ştaiful de altădată.”

„Eu mi-am petrecut peste jumătate din viaţă muncind aici, în acest oraş. Toată munca mea eu am investit-o aici, nu în altă parte. Aici. Eu n-am cum să-mi iau munca, nu am cum să-mi iau fabrica, nu am cum să-mi iau tot ce am construit în oraşul Focşani şi să plec. Niciodată.

Copiii mei se vor întoarce aici, sunt la studii, aici se vor întoarce. Familia mea aici va fi, pentru că aici eu le-am înfipt rădăcinile. Şi din acest motiv m-am decis să încerc să pun umărul, pentru că eu consider că oraşul Focşani merită să i se redea ştaiful de altădată”, a mai afirmat candidatul PNL.

CITIȚI ȘI:

Cum distruge Remus Borza PNL din interior. Bătaie între Nicu Tănase, președintele PNL Focșani, și primarul Fănică Popa de la Bolotești

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tortură în stil mafiot la o stână din Bacău. Proprietarul i-a turnat picioarele în beton...
Ce a făcut Daniela Crudu după ce a devenit mămică pentru a doua oară. A...
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Prima condamnare după Legea Anastasia: Ce pedeapsă a primit un șofer beat care a omorât...
Cum a ajuns să arate mormântul Denisei Răducu, la 7 ani de la moartea sa....
Doctorul care a aflat că mai are de trăit 6 luni: „Planul meu e să...
Ploaia cu grindină a tocat într-o oră recolte de milioane de lei din ţară. Zonele...
Tinerii stropiți cu acid, urmăriți! Băiatul a povestit totul: Am găsit...
Recalcularea pensiiilor în România: Majorare de 65% pentru pensionari până la finalul anului în curs
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât de bună e, de fapt, Dacia Duster 2024? VIDEO
Salariul minim va fi majorat de la 1 iulie, de la 3300 de lei la...
Succes COLOSAL pentru SpaceX! Elon Musk A PLÂNS de bucurie
Marele actor S-A STINS din viață. Pierdere uriașă pentru TOATĂ SCENA artistică
Ce se întâmplă cu amenzile. Salariul minim a crescut, punctul de amendă n-a fost înghețat
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Adrian Minune, despre legătura pe care o are cu Florin Salam. „Eu sunt tatăl lui...
Ziua cea mare a sosit pentru Pepe. Cine îi va cununa pe artist și pe...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
România și alte 16 țări au semnat o declarație comună pentru Gaza
×