AJUTOR de 1.900 de euro pentru românii cu venituri mici. Boloș: „Peste 80.000 de locuințe din România, incluse în program”

AJUTOR de 1.900 de euro pentru românii cu venituri mici. Boloș: „Peste 80.000 de locuințe din România, incluse în program”
Publicat: 08/06/2023, 08:38

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a anunțat că românii cu venituri reduse vor putea primi un ajutor în valoare de 1.900 de euro în cadrul programului „România Viitorului”.

Acest program este destinat persoanelor care nu au racordate casele la rețelele publice de apă și canalizare.

„În RomâniaViitorului nu se mai cară apă cu găleata. 26% din populația României încă nu este conectată la rețeaua de apă-canalizare. Iar aici sunt incluși bătrâni care trebuie să scoată zilnic zeci de găleți de apa din fântână pentru gătit sau spălat.

Cu banieuropeni din Planul Național de Redresare și Reziliență, aducem însă firescul în casele românilor”, spune ministrul Marcel Boloș.

Conform criteriilor stabilite, românii cu un venit lunar mai mic de 1.900 de lei pe membru de familie pot beneficia de această sumă, fără a fi necesară depunerea de documente.

Obiectivul programului este acela de a elimina necesitatea transportului manual al apei în găleți, o problemă cu care se confruntă încă 26% din populația României.

Ministrul anunță că pentru a realiza acest obiectiv, programul „Prima conectare” a fost lansat la Administratia Fondului pentru Mediu, având o alocare totală de 168 de milioane de euro. Peste 80.000 de gospodării vor beneficia de acest ajutor financiar în vederea efectuării lucrărilor de branșare și racordare la sistemul public de apă și canalizare. Proiectele vor fi gestionate de companiile de utilități publice în parteneriat cu primăriile locale.

„În acest moment este deschis la Administratia Fondului pentru Mediu apelul „Prima conectare”, a cărui alocare totală ajunge la 168 de milioane de euro, de care vor beneficia peste 80.000 de gospodării.

Ce aduce concret? Pentru fiecare locuință unde venitul pe membru de familie este mai mic de 1900 de lei lunar, Guvernul României alocă 1.900 de euro pentru lucrări de branşare şi racordare la sistemul public de apă şi canalizare.

Beneficiarii finali nu trebuie să depună documente, pentru că proiectele le fac companiile de utilităţi publice. În parteneriat cu primăriile, acestea trebuie să identifice gospodăriile care îndeplinesc condițiile și să execute apoi lucrările”, spune ministrul.

În plus, guvernul României continuă eforturile de conectare la rețeaua de apă și canalizare prin proiectele derulate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Astfel, aproximativ 1,8 milioane de români au fost deja conectați la rețeaua de apă-canalizare. Pe termen viitor, Programul Dezvoltare Durabilă pentru perioada 2021-2027 va asigura fonduri pentru extinderea și optimizarea rețelelor, astfel încât peste 970.000 de persoane vor fi conectate la rețeaua de apă și 520.000 la cea de canalizare.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis aceste informații pe pagina sa de Facebook, subliniind angajamentul autorităților de a asigura accesul la apă potabilă și infrastructură adecvată în toate locuințele din România.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii