ALEGERI în SUA. Super Tuesday, ziua care poate schimba cursul „primarelor”. Lovitura dată de Donald Trump la Curtea Supremă

ALEGERI în SUA. Super Tuesday, ziua care poate schimba cursul „primarelor”. Lovitura dată de Donald Trump la Curtea Supremă
Super Tuesday, ziua care poate schimba cursul „primarelor” / Sursa FOTO: rawpixel.com
Publicat: 05/03/2024, 10:08

Cea mai importantă zi din „primarele” organizate în SUA este marți, 5 martie. Super Tuesday, cum i se mai spune, pentru că 15 state şi un teritoriu american organizează alegeri în competiţiile interne de nominalizare a candidatului pentru Casa Albă. Partidul Republican va tranșa azi definitiv bătălia dintre Donald Trump și Nikki Haley.

Mulți spun că este ultima şansă pentru ex-ambasadorul SUA la ONU de a-l bloca pe Trump, care este marele favorit să ajungă în finala cu Joe Biden.

Trump, victorie la Curtea Supremă

Până atunci, Donald Trump a repurtat o victorie importantă la Curtea Supremă a SUA, care luni, 4 martie, cu o zi înainte de Super Tuesday, a anulat demersul statului Colorado de a-i ex-președintelui să candideze în alegeri.

În decembrie, instanța supremă din Colorado îl eliminase pe Trump de pe buletinul de vot, invocând interdicția de a candida la alegeri pentru insurgență, prevăzută de cel de-al 14-lea amendament.

Dar judecătorii Curții Supreme au fost sceptici în privința acestei măsuri și au acuzat statul Colorado că și-a depășit autoritatea. Astfel, Curtea Supremă a decis că Donald Trump va rămâne pe buletinul de vot.

De ce „Super Tuesday”

Colorado va vota, alături de alte 14 state și un teritoriu, în cadrul acestei competiții maraton denumite Super Tuesday (Super Marți).

Este de așteptat ca Trump, în vârstă de 77 de ani, să o învingă pe singura sa adversară rămasă în cursă, Nikki Haley, conform sondajelor de opinie.

Super Tuesday a primit acest nume după ziua în care votează cele mai multe state americane. La republicani, competiția urmează a desemna 874 din cei 2429 de delegaţi, inclusiv din cele mai populate două state, California şi Texas.

Numărul delegaţilor republicani, repartizaţi pe state, pentru votul din Super Tuesday: Alabama (50), Alaska (29), Samoa Americană (9) Arkansas (40), California (169), Colorado (37), Maine (20), Massachusetts (40), Minnesota (39), Carolina de Nord (74), Oklahoma (43), Tennessee (58), Texas (161), Utah (40), Vermont (17) şi Virginia (48).

Joe Biden, cădere liberă în sondaje

Pe de altă parte, Joe Biden pierde teren în faţa rivalului său republican, care îl devansează într-un sondaj publicat de jurnalul New York Times. Rezultatele arată „semnale alarmante” pentru actualul preşedinte american, notează AFP.

Publicarea acestui sondaj are loc cu opt luni înainte de alegerile din noiembrie. Dacă alegătorii ar vota acum, 43% ar opta pentru Biden, iar 48%, pentru Donald Trump.

Acest sondaj dezvăluie „o serie de semnale alarmante pentru preşedinte referitor la punctele slabe din tabăra democrată, în special în rândul femeilor, alegătorilor de culoare şi latino, precum şi al unor muncitori”, a scris New York Times.

„Donald Trump câştigă 97% din voturile celor care spun că l-au votat în urmă cu patru ani şi practic niciunul dintre foştii săi partizani nu a declarat că doreşte să-l voteze pe Biden. În schimb, Biden este susţinut doar de 83% dintre alegătorii săi din 2020, 10% afirmând că îl susţin în prezent pe Trump”, a mai adăugat New York Times.

Pe lângă economie, vârsta preşedintelui Biden – 81 de ani -, precum şi sprijinul ferm pentru Ucraina și Israel, explică, de asemenea, nemulţumirea din rândul unei părţi a electoratului democrat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...