Alertă medicală! Substanța extrem de periculoasă din medicamentele pe care românii le iau în cantități uriașe poate duce la probleme grave!

Alertă medicală! Substanța extrem de periculoasă din medicamentele pe care românii le iau în cantități uriașe poate duce la probleme grave!
Publicat: 10/02/2024, 10:31
Actualizat: 10/02/2024, 10:37

Atunci când vine vorba de răceală, românul se tratează, de cele mai multe ori, singur, luând pastile cu pumnul, cât mai variate.  

Medicii trag un semnal de alarmă, mai ales că suntem în plin sezon de viroze și de gripă, iar românii continuă să se trateze după ureche, după reclamele de la televizor, lucru deloc indicat.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, trage un semnal de alarmă cu privire la o atenționare Agenției Europene a Medicamentului: unele medicamente pentru răceală conțin pseudoefedrină, o substanță periculoasă pentru pacienți.

”Principala substanță care se găsește în medicamentele de . PSEUDOEFEDRINA, vine cu atenționări importante! Nu doar că este periculoasă la pacienții cu boli de inimă și rinichi, dar acum vine și cu vești mai grave: afectări cerebrale reversibile e drept, dar serioase. Medicamentele care conțin pseudoefedrină sunt contraindicate la pacienții cu hipertensiune arterială severă sau necontrolată, precum și la cei cu insuficiență renală/boală renală acută sau cronică severă, deoarece aceste afecțiuni cresc riscurile de apariție a PRES și RCVS. Simptomele PRES și RCVS includ cefalee severă apărută brusc sau cefalee fulgerătoare, greață, vărsături, confuzie, convulsii și/sau tulburări de vedere”, scrie dr. Sandra Alexiu.

Nu doar că luăm fără să întrebăm, dar luam doze enorme!

Medicul spune că astfel de medicamente sunt utilizate în ”doze enorme, fără sa mai discute cu medicii, în speranța că se vindecă mai repede”.

”Am primit astăzi (n.r 9 februarie 2024) o atenționare importantă de la Agenția națională a medicamentelor și dispozitivelor medicale (ANMDM) și tare rău mi-ar părea sa treacă neobservată! E vorba de o substanță care se găsește în aproape toate preparatele pe care le cumpărăm din farmacii sub denumirea de RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ și pe care românii le înghit în cantități impresionante pentru a-și trata răcelile fără sa mai discute cu medicii, în speranța că se vindecă mai repede…

Nu doar că luăm fără să întrebăm, dar luam doze enorme! Am avut pacienți care luau și Xrăceală și gripă și Xsinus și X-max și X-vex și alte minunății pe care le văd zilnic la televizor în reclame! Da, e vorba de bani, bani mulți, reclamele la medicamente la TV sunt sume importante. La fel și pastile de supt, trei-patru feluri, cu pumnul, distrugând ce trebuie să rămână întreg și nevătămat pe limbă!”, a scris dr. Sandra Alexiu, pe Facebook.

E greu să concurezi cu niște clipuri colorate care promit marea și sarea

”E greu să concurezi cu niște clipuri colorate care promit marea și sarea, practic nici nu mai trebuie să treci pe la medic dacă ai constipație, răceală, frisoane, chalazion, , probleme de potență, rinită, inflamație a mucoasei nazale, ficat gras, ficat obosit, probleme de memorie, concentrare și capacitate de învățare, ochi uscați și obosiți (picături fără conservanți care pot fi folosite un an), energie pentru întreaga zi, scăderea colesterolului cu doar câțiva lei și cincizeci de bănuți (astea s-au derulat adineauri într-un calup publicitar la televiziunea națională”, atenționează medicul.

Dr. Sandra Alexiu face un apel către autorități să ia măsuri împotriva reclamelor abuzive pentru că aceste medicamente pot face mai mult rău decât bine.

”Convulsii de la excesul de prafuri de răceală și gripa! Dureri de cap ca niște cuțite înfipte în creier! Confuzii, vărsături! Fiți cumpătați! Fiți atenți! Nu forțați natura, fiindcă în lupta aceasta omul nu câștigă niciodată! Vă rog, pe cei care citiți, dacă puteți, faceți să ajungă atenționarea ANMDM și la CNA. Poate din mai multe voci se va ridica în sfârșit aceea care va spune ajunge reclamelor la medicamente, farmacii și clinici la televizor. Oricare din bunicii și copiii noștri pot ajunge atât de ușor victime!”, a încheiat dr. Alexiu.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple