EXCLUSIV! Plicuri suspecte, descoperite la Ambasada Ucrainei. Aveau același expeditor ca scrisoarea-capcană care a explodat în Spania / SRI: Plicurile nu conțin exploziv

Publicat: 06/12/2022, 11:30
Actualizat: 06/12/2022, 16:55

Plicuri suspecte au fost descoperite, în urmă cu puțin timp, la Ambasada Ucrainei din România! Acestea sunt similare cu cele care au fost, recent, trimise mai multor oficiali din Spania. Una dintre scrisorile-capcană a explodat, de altfel, la Ambasada Ucrainei de la Madrid, rănind o persoană.

UPDATE 16.45: ”Plicurile nu conțin material exploziv”

”În legătură cu evenimentul înregistrat astăzi la Ambasada Ucrainei din București, facem următoarele precizări: la ora 10:50 echipele pirotehnice ale Serviciului Român de Informații au fost solicitate la sediul Ambasadei Ucrainei în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, întrucât au fost primite plicuri care au fost considerate suspecte. Specialiștii SRI au pus în aplicare procedurile specifice iar în urma controlului preliminar, acestea au fost ridicate și transportate în siguranță. După primele verificări, s a constatat că plicurile nu conțin material exploziv. Potrivit procedurii, acestea vor fi analizate în laboratoare specializate, pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la posibile substanțe ce ar putea fi prezente. Vom reveni la finalul cercetărilor de laborator. În acest caz SRI colaborează cu celelalte instituții abilitate”, a precizat Serviciul Român de Informații.

UPDATE: Reacția Ministerului Afacerilor Externe

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a fost informat cu privire la recepționarea, în cursul dimineții de 6 decembrie 2022, de către Ambasada Ucrainei la București, a unei corespondențe suspecte. Instituțiile românești abilitate au intervenit cu maximă promptitudine pentru securizarea perimetrului și ridicarea corespondenței menționate. Ambasada Ucrainei a transmis mulțumiri pentru reacția rapidă și eficientă a autorităților competente. MAE consideră absolut inacceptabilă și intolerabilă orice formă de amenințare teroristă și condamnă cu toată fermitatea orice acțiune de intimidare a unei misiuni diplomatice”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

UPDATE: Intervenția echipelor SRI s-a finalizat. Plicurile suspecte au fost ridicate în vederea expertizării.

Potrivit unor surse Gândul, scrisorile suspecte ajunse la Ambasada Ucrainei aveau același expeditor ca plicurile-capcană primite de diverse autorități din Spania. Un angajat al ambasadei ar fi observat că este vorba despre același nume trecut în dreptul expeditorului și a alertat autoritățile.

Către clădirea Ambasadei Ucrainei, care se află pe Bulevardul Aviatorilor, se îndreaptă, de urgență, echipaje de poliție, pompieri, antitero, pirotehniști.

Potrivit unor oficiali ai SRI, la Ambasada Ucrainei au fost descoperite două plicuri suspecte, în acest moment se fac verificări pentru a stabili exact ce conțin acestea.

”La data de 6 decembrie 2022, în jurul orei 11.00, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 1 au fost sesizați cu privire la faptul că, la sediul unei ambasade din Sectorul 1, au fost primite două plicuri ce ar avea un conținut suspect. La fața locului s-au deplasat polițiștii pentru asigurarea zonei. De asemenea, la fața locului se deplasează echipe pirotehnice pentru efectuarea de verificări specifice”, precizează Poliția Capitalei.

”Echipele SRI s-au deplasat la Ambasada Ucrainei în urma unui apel 112, prin care s a precizat ca au fost primite mai multe plicuri suspecte. Pirotehnistii au demarat procedura standard, pentru investigarea acestora. În urma controlului pirotehnic se va stabili daca va fi nevoie ca acestea sa fie ridicate și transportate în siguranță”, a transmis SRI.

Contactată de reporterii Gândul, Ambasada Ucrainei nu a comentat subiectul.

În Spania au fost descoperite mai multe plicuri cu bombe

În urmă cu câteva zile, la biroul premierului spaniol Pedro Sanchez s-a primit o scrisoare care conţinea un dispozitiv exploziv. Potrivit Ministerului spaniol de Interne, patru astfel de plicuri care conţin ”material pirotehnic” au fost trimise, dintre care unul a explodat la Ambasada Ucrainei din Madrid, rănind un angajat. Un colet asemănător a fost descoperit și la o bază a forțelor aeriene din Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”