EXCLUSIV! Plicuri suspecte, descoperite la Ambasada Ucrainei. Aveau același expeditor ca scrisoarea-capcană care a explodat în Spania / SRI: Plicurile nu conțin exploziv

Publicat: 06/12/2022, 11:30
Actualizat: 06/12/2022, 16:55

Plicuri suspecte au fost descoperite, în urmă cu puțin timp, la Ambasada Ucrainei din România! Acestea sunt similare cu cele care au fost, recent, trimise mai multor oficiali din Spania. Una dintre scrisorile-capcană a explodat, de altfel, la Ambasada Ucrainei de la Madrid, rănind o persoană.

UPDATE 16.45: ”Plicurile nu conțin material exploziv”

”În legătură cu evenimentul înregistrat astăzi la Ambasada Ucrainei din București, facem următoarele precizări: la ora 10:50 echipele pirotehnice ale Serviciului Român de Informații au fost solicitate la sediul Ambasadei Ucrainei în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, întrucât au fost primite plicuri care au fost considerate suspecte. Specialiștii SRI au pus în aplicare procedurile specifice iar în urma controlului preliminar, acestea au fost ridicate și transportate în siguranță. După primele verificări, s a constatat că plicurile nu conțin material exploziv. Potrivit procedurii, acestea vor fi analizate în laboratoare specializate, pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la posibile substanțe ce ar putea fi prezente. Vom reveni la finalul cercetărilor de laborator. În acest caz SRI colaborează cu celelalte instituții abilitate”, a precizat Serviciul Român de Informații.

UPDATE: Reacția Ministerului Afacerilor Externe

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a fost informat cu privire la recepționarea, în cursul dimineții de 6 decembrie 2022, de către Ambasada Ucrainei la București, a unei corespondențe suspecte. Instituțiile românești abilitate au intervenit cu maximă promptitudine pentru securizarea perimetrului și ridicarea corespondenței menționate. Ambasada Ucrainei a transmis mulțumiri pentru reacția rapidă și eficientă a autorităților competente. MAE consideră absolut inacceptabilă și intolerabilă orice formă de amenințare teroristă și condamnă cu toată fermitatea orice acțiune de intimidare a unei misiuni diplomatice”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

UPDATE: Intervenția echipelor SRI s-a finalizat. Plicurile suspecte au fost ridicate în vederea expertizării.

Potrivit unor surse Gândul, scrisorile suspecte ajunse la Ambasada Ucrainei aveau același expeditor ca plicurile-capcană primite de diverse autorități din Spania. Un angajat al ambasadei ar fi observat că este vorba despre același nume trecut în dreptul expeditorului și a alertat autoritățile.

Către clădirea Ambasadei Ucrainei, care se află pe Bulevardul Aviatorilor, se îndreaptă, de urgență, echipaje de poliție, pompieri, antitero, pirotehniști.

Potrivit unor oficiali ai SRI, la Ambasada Ucrainei au fost descoperite două plicuri suspecte, în acest moment se fac verificări pentru a stabili exact ce conțin acestea.

”La data de 6 decembrie 2022, în jurul orei 11.00, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 1 au fost sesizați cu privire la faptul că, la sediul unei ambasade din Sectorul 1, au fost primite două plicuri ce ar avea un conținut suspect. La fața locului s-au deplasat polițiștii pentru asigurarea zonei. De asemenea, la fața locului se deplasează echipe pirotehnice pentru efectuarea de verificări specifice”, precizează Poliția Capitalei.

”Echipele SRI s-au deplasat la Ambasada Ucrainei în urma unui apel 112, prin care s a precizat ca au fost primite mai multe plicuri suspecte. Pirotehnistii au demarat procedura standard, pentru investigarea acestora. În urma controlului pirotehnic se va stabili daca va fi nevoie ca acestea sa fie ridicate și transportate în siguranță”, a transmis SRI.

Contactată de reporterii Gândul, Ambasada Ucrainei nu a comentat subiectul.

În Spania au fost descoperite mai multe plicuri cu bombe

În urmă cu câteva zile, la biroul premierului spaniol Pedro Sanchez s-a primit o scrisoare care conţinea un dispozitiv exploziv. Potrivit Ministerului spaniol de Interne, patru astfel de plicuri care conţin ”material pirotehnic” au fost trimise, dintre care unul a explodat la Ambasada Ucrainei din Madrid, rănind un angajat. Un colet asemănător a fost descoperit și la o bază a forțelor aeriene din Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Polițieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase