Alexandra, mămica de la Botoșani, a fost ucisă de sistemul medical. Ce concluzii înfiorătoare reies din certificatul de deces

Alexandra, mămica de la Botoșani, a fost ucisă de sistemul medical. Ce concluzii înfiorătoare reies din certificatul de deces
Publicat: 22/08/2023, 20:38
Actualizat: 23/08/2023, 04:04

Actul constatator al decesului Alexandrei, mămica cu trei copii care a murit la spitalul din Botoșani, pare să cimenteze suspiciunile de malpraxis atât ale echipei medicale de gardă din acea noapte, dar și a medicului curant al tinerei. Din actul oficial rezultă nu mai puțin de două afecțiuni severe, care, fiecare în parte, ar fi putut cauza decesul în cazul în care nu ar fi fost tratate responsabil și profesionist din timp. 

Este vorba de edem pulmonar acut şi sarcină oprită în evoluţie, complicată infecţios. Aceste două afecțiuni nu apar peste noapte, au simptome distincte, ele puteau fi identificate din timp, atât de medicul curant, sau al celui de familie la controalele periodice din timpul sarcinii.

Un certificat sinistru

„Cauzele decesului, conform cu certificatul medical constatator al decesului au fost: insuficienţă cardio-respiratorie acută, edem pulmonar acut şi sarcină oprită în evoluţie, complicată infecţios”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, Ioan Asaftei.

Femeia era însărcinată pentru a patra oară, de data aceasta în 14 săptămâni. Avea sângerări și dureri mari în zona abdominală. A fost dusă cu ambulanța la spital și investigată. Personalul medical ar fi ajuns la concluzia că nu se impunea încă evacuarea sarcinii – în ciuda durerilor mari și a sângerării de care se plângea Alexandra. În plus, s-ar fi observat că sarcina s-a oprit din evoluție.

După șapte ore petrecute în Maternitate, fără evacuarea sarcinii și în ciuda rugăminților Alexandrei de a se interveni pentru că nu mai suporta durerile, tânăra a decedat, vineri dimineață, 17 august 2023, în jurul orei opt, în urma unei hemoragii masive.

Reproșurile familiei și ultimul mesaj al Alexandrei

Familia tinerei a acuzat personalul medical de indiferență. Spun că Alexandra a fost lăsată efectiv să moară, fără să fie evacuată sarcina. Medicul curant al Alexandrei se afla acasă, iar medicul de gardă este acuzat că nu a intervenit.

„Erau doctoriţe de gardă, dar nu prea le-a păsat. Îi tot dădea mesaj soţului ei, îi spunea: . N-o băga nimeni în seamă”, a preciza Vlad Miron, fratele tinerei decedate.

Ultimul mesaj, înainte de a muri, a fost adresat mamei sale. ”Nu mai aer” i-a scris Alexandra. A suferit o hemoragie masivă și a murit în ciuda eforturilor de resuscitare. Reprezentanții Spitalului Județean Mavromati, de care aparține Maternitatea, spun că la acel moment medicii au considerat că nu se impunea evacuarea sarcinii și că s-au făcut toate examenele de laborator și ecografice necesare.

Efectul Alexandra

Drama Alexandrei a fost intens mediatizată, ceea ce a pus conducerea Spitalului și autoritățile la lucru, până la nivel central.

Chiar înainte de declanșarea anchetei oficiale, echipa medicală de pe Secţia Obstetrică – Ginecologie 1 a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”, care erau de serviciu în noaptea de 17 spre 18 august, a fost suspendată din activitate.

Apoi, luni, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical. „În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză” anunță în primă fază inspectorii.

Tot luni, ministrul Sănătății, Rafila, constituit un grup de lucru interdepartamental pentru a face lumină în acest caz teribil.

Alexandra Ivanov a fost condusă pe ultimul drum luni, 21 august. Predica de după slujbă a fost rostită de un preot arhimandrit din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Nicodim Petre.

Citiți și: Alexandra, tânăra însărcinată care a MURIT la Botoșani, a fost înmormântată. Preot: „Când o mamă moare din cauza unei nașteri, moare ca un martir”

Malpraxisul pare să se confirme în cazul Alexandrei, mămica gravidă care a murit în spitalul Botoșani. Care sunt primele concluzii ale anchetei

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Reapare un produs dispărut de 50 de ani. Reapare un produs dispărut de 50 de...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice