Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei, după ”dezvelirea PNRR”: ”Prin Cloud-ul lui Cîțu avem toate premisele să ratăm boost-ul financiar european”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei, după ”dezvelirea PNRR”: ”Prin Cloud-ul lui Cîțu avem toate premisele să ratăm boost-ul financiar european”
Publicat: 07/06/2021, 12:45

Continuă intervențiile în legătură cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prezentat de Guvernul Cîțu și trimis la Bruxelles, iar Alexandru Petrescu, ex-ministru PSD al Economiei, își manifestă scepticismul în mediul online.

Analizând ”Cloud-ul lui Cîțu”, la o săptămână după ”evanghelica dezvelire a PNRR”, fostul ministru scrie că ne aflăm în fața celui mai ”ferecat” plan de țară și, dincolo de toate, există toate premisele ca România să rateze boost-ul financiar european.

”După o săptămână de la evanghelica dezvelire a PNRR-ului, cel mai ferecat plan de țară, destin și menire, ne-am cam lămurit. Din cocktail-ul de planuri și legăminte, din fișierele unele elaborate de funcționarii Guvernului, altele de viitori contractori din piață, avem toate premisele să ratăm boost-ul financiar european.  Pachetul aferent componentei digitale din PNRR este un melange de proiecte, cu diferite grade de complexitate, toate înghesuite in “Cloud”, acest proiect miracol care va “lega toate instituțiile publice până în 2026” (conform promisiunii lui Ghinea în prefața ultimei versiuni a PNRR)”, transmite Alexandru Petrescu pe pagina sa de socializare.

”Este de-a dreptul deprimantă perspectiva digitalizării pe care v-o asumați până-n 2026 a 3000 de IMM-uri din aproximativ 600.000 existente”

Digitalizarea serviciilor publice din România nu este un ”panaceu universal”, avertizează Alexandru Petrescu.

Problema de interoperabilitate nu poate fi rezolvată, la nivel național, nici chiar prin cele 2 miliarde alocate, iar lipsa unor evaluări ale competențelor digitale actuale/viitoare va duce la un eșec.

”Domnilor Cîțu, Ghinea, Teleman: Cloud-ul nu este un panaceu universal pentru digitalizarea serviciilor publice, nu rezolvă per se problema de interoperabilitate (nici măcar cu cele 2 miliarde alocate)! Mai mult, împroprietărirea cu abilități digitale a 30.000 de funcționari publici nu are niciun fel de sorți de izbândă fără fonduri alocate unor evaluări ale competentelor digitale actuale și ale celor viitor necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor într-o administrație cu pondere digitală semnificativă”, mai scrie fostul ministru în mediul online.

Mai mult, Alexandru Petrescu creionează o perspectivă ”de-a dreptul deprimată” în ceea ce privește digitalizarea – până în 2026 – a 3.000 de IMM-uri din cele aproximativ 600.000 existente și amintește chiar de ”inițiative năstrușnice” ale guvernării de dreapta, cu referire directă la dorita transformare a bibliotecilor fizice în Hub-uri digitale.

”Vorbind de transformarea digitală a sectorului privat, este de-a dreptul deprimantă perspectiva digitalizării pe care v-o asumați până-n 2026 a 3000 de IMM-uri din aproximativ 600.000 existente, la care se adaugă năstrușnice inițiative ca cea de a transforma bibliotecile fizice, instituții din păcate pe cale de extincție la nivel național, în Hub-uri digitale”, consideră Alexandru Petrescu.

”Văzând ultima variantă a PNRR în domeniul digital, am început să mă uit cu speranță la nomazii digitali ai lui Teleman și la “contribuția” lor semnificativă la bugetul României”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Gimnasta Larisa Iordache, imagini senzuale! Cum își expune trupul celebra campioană
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Cele mai bune anvelope de iarnă în 2021 după distanța de frânare pe zăpadă
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Discriminare în era Covid. O femeie a fost refuzată la gogoșerie pe motiv că era...
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Schimbare majoră privind alocațiile de stat în 2022. Posibile vești bune pentru milioane de copii
ADRIAN POLEC vrea și el un BLOC cu 8 etaje în Mamaia
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
RĂZBOI LÂNGĂ ROMÂNIA?! Este șoc total la graniță. Rusia ar putea invada un fost teritoriu...
Andreea Esca a vărsat lacrimi amare. Despărțirea a lăsat urme adânci pentru vedetă. „Mai greu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...