VIDEO | Alexandru Rafila: La acest moment nu există o răspândire comunitară a Omicron în România, dar trebuie să ne așteptăm la acest lucru

Publicat: 22/12/2021, 22:45
Actualizat: 22/12/2021, 23:26

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri la Digi24, că România se află în acest moment sub 1% rata de infectare, însă acest procent poate crește exploziv în momentul în care varianta Omicron va deveni dominantă și în România, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor.

„E posibil ca într-o săptămână să vedem deja o schimbare de trend descrescător. Cât timp numărul de reproducere bazal este sub 1% nu vom avea o creștere. Începem să ne stabilizăm și dacă rămânem sub 1% e bine, dar dacă va crește vom avea o mare problemă. Vedem că varianta Omicron că are o creștere explozivă”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că la acest moment nu se pune problema unei răspândiri comunitare a variantei Omicron, dar trebuie să ne pregătim pentru acest lucru.

„Nu există o răspândire comunitară. Toate cazurile, cu o singură excepție au o legătură fie cu o călătorie dintr-o zona afectată, fie cu o persoană care venea de acolo. Din ce s-a secvențiat până acum nu s-au depistat cazuri care să poată să pună o astfel de problemă”, a afirmat Rafila

„Un lucru care este extrem de clar, nu putem evolua în afara cadrului de evoluție din celelalte țări. Important este să nu avem așa de multe cazuri într-un timp foarte scurt.

Una dintre soluții este certificatul covid. Formularul de identificare a călătorului este altă soluție”, a spus el.

Persoanele vaccinate cu jumătate de schemă de vaccinare ar putea avea certificat verde

Întrebat care sunt opțiunile de acordare a certificatului verde, cuprins în noua lege, Rafila a explicat:„Sunt trei opțiuni mari – testarea este una dintre opțiuni care are două variante: testarea cu test antigen care este valabilă 48 de ore și testarea PCR care are valabilitate 72 de ore, sau vaccinare. Încercăm să putem acorda certificatul și persoanelor care se vaccinează cu prima doză din schema de două, urmând ca să devină definitiv acest certificat covid în momentul în care se vaccinează și cu doza a doua într-un interval maxim de 42 de zile. Asta s-a stabilit clar”.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase