Alexandru Rafila: Antibiotice Iași va fabrica 2,5 milioane de pastile cu iod la fiecare 48 de ore

Alexandru Rafila: Antibiotice Iași va fabrica 2,5 milioane de pastile cu iod la fiecare 48 de ore
Sursa: Profimedia
Publicat: 07/03/2022, 13:48

Antibiotice Iași va fabrica, de marți, o mare cantitate mare de iodură de potasiu. La fiecare 48 de ore vor fi eliberate 2,5 milioane de pilule, a spus, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

„Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă o producătorul și o și-o procură. Nu cred că o să fie probleme”, a spus Alexandru Rafila, citat de Mediafax, după ce a fost întrebat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear.

El a precizat că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”.

„Un necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății, arată că este vorba despre maximum 30 de milioane de comprimate. Ele vor fi duse la direcția Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a mai spus ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății: Iodura de potasiu se administrează în primele ore de după un incident nuclear, nu preventiv

Ministerul Sănătății a făcut, vineri, mai multe precizări legate de utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui incident nuclear.

„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic (preventiv), deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, se arată într-un comunicat transmis, vineri de Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, administrarea acestui medicament se face doar în primele ore de după un incident nuclear.

„În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase