Alexei Navalnîi, inculpat într-un nou dosar, riscă până la 15 ani de închisoare: ”Poate că Putin nu mă urăște, poate că mă adoră în secret”

Alexei Navalnîi, inculpat într-un nou dosar, riscă până la 15 ani de închisoare: ”Poate că Putin nu mă urăște, poate că mă adoră în secret”
Alexei Navalnîi | Foto - Instagram
Publicat: 31/05/2022, 18:20
Actualizat: 07/06/2022, 10:36

Disidentul rus Alexei Navalnîi a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Instagram, că este inculpat într-un nou dosar și poate fi condamnat la încă 15 ani de închisoare. 

Abordând un stil ironic, Navalnîi își  începe mesajul prin a scrie că nu este foarte sigur, dar are senzația că Vladimir Putin îl ”adoră în secret”.

Disidentul a fost arestat în luna ianuarie a anului 2021, imediat după ce s-a întors în Rusia din Germania, acolo unde fusese internat după otrăvirea cu un agent neurotoxic – Noviciok. De la bun început, Navalnîi l-a acuzat chiar pe liderul de la Kremlin că ar fi pus la cale eliminarea sa fizică, dar Kremlinul a negat, vehement, o astfel de ipoteză.

În martie, Navalny a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare, fiind găsit vinovat de ”fraudă la scară largă și sfidare a instanței” de către un tribunal.

”Ei bine, ce știu eu? Poate că Putin nu mă urăște, poate că mă adoră în secret. De aceea vrea ca eu să fiu ascuns într-un buncăr subteran, păzit de oameni de încredere, la fel ca el. Cum altfel pot explica faptul că nu au trecut nici măcar opt zile de când a intrat în vigoare sentința mea de înaltă securitate de nouă ani, iar astăzi anchetatorul a apărut din nou și m-a acuzat în mod oficial de un nou caz”, a scris Alexei Navalnîi.

”Încă 15 ani într-un buncăr stabil securizat, unde voi fi la adăpost de surprizele și greutățile acestei «libertăți»”

În aceeași postare din mediul online, Alexei Navalnîi a oferit și informații despre acest nou dosar în care este inculpat și care i-ar putea ”aduce” alți ani grei de închisoare.

Disidentul rus este acuzat de autorități că a creat ”un grup extremist” pentru a ”incita la ură”, iar cei vizați ar fi ”oficiali” și ”oligarhi”.

”Se pare că am creat un grup extremist cu scopul de a incita la ură împotriva oficialilor și oligarhilor. Iar când m-au băgat în închisoare, am îndrăznit să fiu nemulțumit de asta (prostuțule) și am convocat mitinguri. Pentru asta, se presupune că mi-au mai adăugat până la 15 ani la pedeapsă. Vedeți, asta înseamnă încă 15 ani într-un buncăr stabil securizat, unde voi fi la adăpost de surprizele și greutățile acestei libertăți”, mai scris Alexei Navalnîi pe Instagram.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase