VIDEO | Alfred Simonis (PSD), după ce USR a anunțat că va ataca la CCR legea majorării salariilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de CJ: „Sunteți făcuți prin eprubete și locuiți în bule”

Publicat: 27/09/2022, 19:02
Actualizat: 27/09/2022, 20:11

Deputații au aprobat, marți, majorarea indemnizațiilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. „Pentru” au votat 168 deputați, 79 de deputați au fost „împotrivă”, iar patru deputați s-au abținut. Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a lăudat această decizie, catalogând excluderea parlamentarilor de pe această listă drept o indreptare a unei erori. Mai mult, a avut un atac dur la adresa USR-ului, care a anuntat ca va ataca legea la Curtea Constituțională a României (CCR): „Eu știu că dumneavoastră sunteți prin eprubete făcuți și locuiți în bule”.

„Am senzatia ca Opoziția încearcă să facă un mare scandal, astfel încât oamenii să nu mai înțeleagă nimic. Amestecându-le pe toate și urlând în stânga și în dreapta, s-ar putea să nu se mai înțeleagă ce se întâmplă astăzi. (…) Ce s-a întâmplat la Senat a fost e eroare, pe care astăzi am îndreptat-o, iar parlamentarii au fost eliminați din legea care prevedea majorări ale indemnizațiilor acestora. Erori s-au mai făcut în Cameră si în Senat, atunci când – de exemplu – USR a votat pentru pensii speciale la Consiliul Concurenței și au spus că a fost o eroare, AUR a votat la Senat această lege cu majorarea salariilor parlamentarilor si au spus că a fost o eroare. Tot AUR împreună cu USR au ajutat la constituirea unei majorități, în aceste clipe, în timp ce ne certăm la această tribună, și au reușit să închidă CET Paroșeni și Minele Lupeni și Lonea, în timp ce plângeau pe umerii românilor pentru că s-a închis Complexul Mintia. Ne veți spune, săptămâna viitoare, că a fost o nouă eroare. Dacă le acceptăm pe ale dumneavoastră… acceptați-le și pe ale noastre”, a declarat Alfred Simonis, de la tribuna Parlamentului.

El a dat și exemplul unui primar care va beneficia de aceste majorări, dar și care sunt creșterile votate astăzi.

„Cea mai mare creștere o va avea primarul dumneavoastră, Nicușor Dan, dar și acea mărire va fi de 1.000 de lei, net, la salariul domniei sale. Avantajul pentru toți ceilalți angajați ai Primăriei Capitalei și ai celorlalte primării din România este că odată cu Nicușor Dan vor crește și salariile acestora. Altfel nu se poate, pentru că angajații din primării sunt direct legați de salariul viceprimarului, care nu poate fi mai mare decât al primarului. Odată cu salariile primarului și al viceprimarului… cresc salariile și în administrațiile publice locale”, a mai afirmat liderul deputaților PSD, care a avut un mesaj dur la adresa USR după ce, prin vocea deputatului Cristian Seidler, a anunțat, în plen, că va ataca la CCR legea votată marți.

„O să veniți să îmi spuneți că sunt salariile prea mari si l-am auzit aici pe domnul Seidler (deputatul USR Cristian-Gabriel Seidler-n.r.) care ne spunea că sunt 5.500 de lei salariile în primării. Eu știu că dumneavoastră sunteți prin eprubete făcuți și locuiți în bule, dar să știți că femeia de serviciu de la o comună de sub 3.000 de locuitori nu câștigă 5.500 de lei, în mână. Sau portarul, șoferul, funcționarul simplu, nici măcar consilierul primarului nu câștigă atât. De aceea… nu atât despre primari si viceprimari este vorba, cât despre funcționari. Dar să ne referim și la conducere, la primari si viceprimari. Vreți administrații publice locale performante, vreți oameni care vin din privat să candideze pentru funcții de primar și aceștia sa nu fie plătiți?! Spunea un înțelept în sală următorul lucru: «Îmi e teamă de demnitarii care nu vor salariu, pentru că nu știu din ce trăiesc, pentru că nu știu ce fac altceva pe lângă atribuțiile de primar, consilier local, viceprimar, președinte de Consiliu Județean». Ați vehiculat la tribuna Parlamentului, constant, în aceste luni, atunci cand s-a vorbit despre PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență-n.r.) – și sunt foarte mulți bani pentru administrațiile locale în PNRR – când s-a vorbit de «Anghel Saligny» (Programul Național de Investiții «Anghel Saligny»-n.r.) ați spus că primarii nu stiu ce fac cu banii. Haideți să îi plătim, ca să avem certitudinea ca nu le plâng copiii acasă de foame și se pot ocupa de administrațiile lor, de comunele lor. Vreti administrații publice de calitate, vreți servicii de calitate, vreți ca primarul și viceprimarul să se ocupe de comunitate? Plătiți-i, că altfel se vor ocupa de cu totul și totul altceva”, a încheiat liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

USR va ataca la CCR legea majorării indemnizațiilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene

USR, prin vocea deputatului Cristian Seidler, a anunțat, în plen, că va ataca la Curtea Constituțională legea votată marți. Parlamentarul spune că, deşi ordonanţa a fost modificată la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, aceasta este în continuare neconstituțională.

„Discuţia de astăzi din Comisia de muncă a avut loc pentru că USR a atacat la Curtea Constituţională două proiecte de legi ce fuseseră adoptate anterior de coaliţia majoritară şi care, printr-o corectură a unei aşa-zise erori materiale, ar fi crescut salariile tuturor demnitarilor, parlamentari, membri ai Guvernului, aleşi locali. CCR a dat dreptate USR şi a declarat acele proiecte de legi neconstituţionale. În aceeaşi zi, coaliţia, la Senat, a adoptat un amendament care făcea exact ceea ce CCR declarase ca fiind neconstituţional. Pe fond, e vorba despre creşterea veniturilor pentru aleşi locali, parlamentari, membri ai Guvernului, că de asta nu mai putea ţara. Acum a avut loc această discuţie pe repede-înainte în Comisia de muncă. Proiectul de lege, chiar şi acum, este la fel de neconstituţional cum era înainte şi USR va ataca la CCR din nou acest proiect de lege”, a spus Seidler, la Palatul Parlamentului.

Potrivit textului votat de Camera Deputaților, „începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizatiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr.IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilește prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021”.

La litera C a anexei IX sunt menționați primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinii de consilii județene.

Vă recomandăm și:

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers