Alți doi români au reușit să FUGĂ din Sudan, anunță MAE / Câți conaționali încearcă să scape din țara afectată de conflicte militare

Alți doi români au reușit să FUGĂ din Sudan, anunță MAE / Câți conaționali încearcă să scape din țara afectată de conflicte militare
Evacuări din Sudan / Foto caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26/04/2023, 09:48
Actualizat: 26/04/2023, 10:06

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România anunță că alți doi cetățeni români au părăsit teritoriul Sudanului în cursul zilei de 24 aprilie cu un zbor de evacuare organizat de către autoritățile suedeze. Anterior, 22 de conaționali și patru membri ai familiilor acestora au reușit să se evacueze din țara afectată de puternice conflicte militare.

„În urma continuării demersurilor task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la data de 16 aprilie 2023, alți doi cetățeni români au părăsit teritoriul Sudanului în cursul zilei de 24 aprilie 2023 cu un zbor de evacuare organizat de către autoritățile suedeze, până în Djibouti. MAE, prin misiunile diplomatice și consulare române implicate, a eliberat documente de călătorie pentru cetățenii români în cauză, care nu mai dețineau documente valabile, și a organizat, în cooperare cu autoritățile suedeze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetățenilor români”, transmite, miercuri dimineață, MAE.

De asemenea, MAE informează despre situația unui cetățean român care s-a deplasat pe cont propriu din Sudan în Egipt și a solicitat asistență consulară Ambasadei României la Cairo. Reprezentanții misiunii diplomatice au menținut legătura cu persoana în cauză și au sprijinit facilitarea accesului pe teritoriul egiptean.

Demersurile de identificare a unor mijloace de transport din Djibouti până la destinația finală pentru cetățenii români și membrii acestora de familie au continuat, inclusiv pe lângă autoritățile altor state membre UE care vor prelua cetățeni UE evacuați, aflați în prezent în Djibouti, menționează sursa citată.

Astfel, ca urmare a demersurilor ambasadelor României la Atena și la Addis Abeba, opt cetățeni români și un cetățean sudanez, membru de familie, care fuseseră anterior evacuați din Sudan în Djibouti (cu sprijinul autorităților franceze, respectiv suedeze) au părăsit acest stat, la data de 25 aprilie 2023, cu un zbor militar organizat de autoritățile elene cu destinația Atena. MAE acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin achiziționarea biletelor de călătorie din Atena spre țară și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit.

Evacuări din Sudan / Sursa foto: Profimedia
Evacuări din Sudan / Sursa foto: Profimedia

Alți 25 români și șase membri de familie încearcă să scape din țara afectată de conflicte militare

De asemenea, ambasadele României la Addis Abeba și Cairo încearcă să ajute alți 14 cetățeni români şi doi membri de familie, cetățeni sudanezi, să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului și să intre în Republica Arabă Egipt.

Misiunile diplomatice române din Addis Abeba și Cairo au menținut și mențin legătura cu cetățenii români menționați pentru eliberarea documentelor de călătorie necesare, facilitarea accesului pe teritoriul egiptean și repatrierea în România.

La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 11 cetățeni români și 4 membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Task force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din Sudan și menține legătura cu cetățenii români aflați încă în Sudan, precum și cu celelalte state membre UE și partenere, în vederea evacuării cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora care și-au exprimat dorința de a fi evacuați.

MAE reamintește că, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestați atenție deosebită – www.mae.ro/travel-alerts/2924) și recomandă tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această țară.

MAE reiterează recomandarea fermă adresată tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, dacă nu au făcut-o deja, pentru a putea fi contactați în caz de necesitate. Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba  +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice  +251 935 350 059.

Evacuări din Sudan / Sursa foto: AP / MEDIAFAX FOTO
Evacuări din Sudan / Sursa foto: AP / MEDIAFAX FOTO

Ciocniri violente între forțele paramilitare și armată în Sudan

În Sudan au loc, de circa o săptămână și jumătate, confruntări intense între forţele şefului armatei, Abdel Fattah al-Burhan, care conduce de facto Sudanul de la lovitura de stat din octombrie 2021, şi cele ale liderului Forţelor de Sprijin Rapid, Mohamed Hamdan Daglo.

Armata sudaneză a declarat, pe 21 aprilie, că a acceptat un armistiţiu de trei zile începând de vineri pentru a le permite sudanezilor să celebreze sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, care încheie luna sacră a Ramadanului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, recent, că 413 persoane au fost ucise şi 3.551 rănite în Sudan de la izbucnirea acestui conflict intern.

Alte știri pe același subiect:

MAE anunță că a evacuat cetățeni români din Sudan. Mai multe țări occidentale se grăbesc să-și evacueze diplomații și cetățenii

Bogdan AURESCU, discuții despre coordonarea evacuării românilor din Sudan

MAE anunță că a evacuat cetățeni români din Sudan. Mai multe țări occidentale se grăbesc să-și evacueze diplomații și cetățenii

Joe Biden anunţă evacuarea personalului ambasadei americane din Sudan

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică