Amenințarea grevelor simultane. Analist: ”Cadrele medicale ar putea să mai aștepte” | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Amenințarea grevelor simultane. Analist: ”Cadrele medicale ar putea să mai aștepte” | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 30/05/2023, 19:34

Politologul Andrei Țăranu a vorbit pentru GÂNDUL despre efectul de anulare reciprocă al grevelor simultane: ”O să ducă la neantizarea ideii de protest social”.  ”Cadrele medicale ar putea să mai aștepte”, susține analistul, pentru ca cerințele profesorilor să nu fie afectate, iar Guvernul să spună: ”Ne pare rău, nu avem bani”.

Profesorul și analistul politic Andrei Țăranu a vorbit pentru GÂNDUL despre efectele sociale pe care le-ar putea avea organizarea grevelor simultane. Deși sindicatele din învățământ continuă greva și nu au ajuns încă la un acord cu Guvernul, mai multe sindicate au amenințat că își vor sista activitatea în perioada următoare.

Federația Sanitas a început demersurile legale pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, sindicatele de la CFR amenință cu proteste și oprirea trenurilor, de la 1 iulie, dacă Guvernul nu aprobă bugetele cu majorări salariale, iar reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor a transmis că, dacă solicitările nu le sunt luate în calcul, au soluții pentru a bloca sistemul.

”Neantizarea ideii de protest social”

Andrei Țăranu susține că ”sindicatele din educație ar fi trebuit să negocieze și să discute cu celelalte sindicate ca greva din educație să nu fie «parazitată» de alte greve”.

Dacă vor apărea prea multe greve în același timp, evident, Guvernul o să spună, pe bună dreptate, «ne pare rău, nu avem bani»”, susține profesorul.

”Situația este, fără discuții, proastă, dar lucrurile se fac eșalonat. Nu le poți face pe toate în același timp și, repet, asta o să ducă la neantizarea ideii de protest social”, a menționat Andrei Țăranu referitor la protestele și grevele cu care au amenințat celelalte sindicate, în timpul negocierilor în desfășurare, declanșate de profesori.

”Cadrele medicale ar putea să mai aștepte”

Amintind de perioada în care angajaților din sănătate li s-au mărit salariile, iar cei din educație nu au avut revendicări simultane, politologul Andrei Țăranu a menționat că ”în condițiile acestea, cadrele medicale ar putea să mai aștepte”:

”Pur și simplu, să mai aștepte până în toamnă. Dacă toți or să iasă, nimic nu o să iasă bine”, a explicat Andrei Țăranu. Reacția celorlalte sindicate, în timpul grevei profesorilor, la nivel social are efectul a ceea ce ”înainte, acum multă vreme se numea spărgător de grevă”, susține politologul.

Pentru cât timp își vor permite profesorii să mențină greva

Prelungirea grevei din educație presupune și susținerea financiară a dascălilor, deoarece aceștia nu-și primesc salariul pe perioada protestelor. Politologul Andrei Țăranu a vorbit despre posibilitatea sindicatelor de a susține financiar salariile profesorilor pentru un interval de timp de 1-2 luni, dar acest scenariu ”ar conduce la blocarea completă a sistemului educațional” la nivel social, a menționat acesta.

”Din nefericire, ca toate instituțiile din România, sindicatele sunt foarte puțin transparente. Ele iau bani. Teoretic, în perioada asta, sindicatele ar putea să acorde ajutoare financiare cadrelor didactice care sunt expuse. Pe de altă parte, și banii aceștia se strâng de mult. Chiar sunt fonduri să susții toate cadrele didactice să spunem încă o lună, două, să le acoperi salariile doar din ce au adunat până acum.

Întrebarea este dacă sistemul își permite să piardă încrederea elevilor și a părinților. Aici bătălia sigur că va fi foarte dură”, a explicat profesorul și analistul politic Andrei Țăranu, opțiunile pe care profesorii le au la îndemână pentru a-și susține drepturile în continuare.


Citește și:

LIVE-UPDATE | 20.000 de profesori au protestat în Capitală/Iohannis, negocieri la Cotroceni cu sindicaliștii (FOTO-VIDEO)

Când se face rocada guvernamentală? Stroe: Mandatul premierului Ciucă se va încheia după soluționarea grevei din educație | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini cutremurătoare cu Elena Cârstea, la 8 luni după ce a suferit un AVC. Ce...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu cea mai bogată fată din ring! A pozat în trecut...
VIDEO Momentul în care autocarul cu zeci de oameni cade de pe podul din Veneția...
Femeia care a crezut că e gravidă! Medicii, șocați de ce au descoperit la ecografie
Plăţile cash vor fi plafonate la 2.500 de lei. 80% dintre tranzacţiile din România sunt...
Tabelul prețurilor RCA în 2023. Care e cea mai ieftină asigurare pentru mașină
Mesajul emoționant al fiicei lui Valentin Illes, după moartea fulgerătoare a tatălui ei: ”O să...
O nouă materie în școlile din România? Anunț important pentru elevi
Trecătorii au scos telefonul și au început să filmeze! Trei tinere din Iași nu au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Această pensionară de 71 de ani s-a măritat cu un puști de doar 17 ani....
Cum nășteau femeile din Germania anilor 1900! Metoda FĂRĂ DURERE și fără...
Gabriela Firea l-a părăsit: Bea foarte mult și mă bătea
DJ Lalla, jefuită după ce a murit. Ce spune acum hoțul
Care e secretul genelor impresionante ale Corneliei Dansatoarea. Cum reușește să le facă atât de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mami, în patul meu doarme un BAU-BAU! Mama: Fiule, ai 40 de...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...