Amenințarea grevelor simultane. Analist: ”Cadrele medicale ar putea să mai aștepte” | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Amenințarea grevelor simultane. Analist: ”Cadrele medicale ar putea să mai aștepte” | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 30/05/2023, 19:34

Politologul Andrei Țăranu a vorbit pentru GÂNDUL despre efectul de anulare reciprocă al grevelor simultane: ”O să ducă la neantizarea ideii de protest social”.  ”Cadrele medicale ar putea să mai aștepte”, susține analistul, pentru ca cerințele profesorilor să nu fie afectate, iar Guvernul să spună: ”Ne pare rău, nu avem bani”.

Profesorul și analistul politic Andrei Țăranu a vorbit pentru GÂNDUL despre efectele sociale pe care le-ar putea avea organizarea grevelor simultane. Deși sindicatele din învățământ continuă greva și nu au ajuns încă la un acord cu Guvernul, mai multe sindicate au amenințat că își vor sista activitatea în perioada următoare.

Federația Sanitas a început demersurile legale pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, sindicatele de la CFR amenință cu proteste și oprirea trenurilor, de la 1 iulie, dacă Guvernul nu aprobă bugetele cu majorări salariale, iar reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor a transmis că, dacă solicitările nu le sunt luate în calcul, au soluții pentru a bloca sistemul.

”Neantizarea ideii de protest social”

Andrei Țăranu susține că ”sindicatele din educație ar fi trebuit să negocieze și să discute cu celelalte sindicate ca greva din educație să nu fie «parazitată» de alte greve”.

Dacă vor apărea prea multe greve în același timp, evident, Guvernul o să spună, pe bună dreptate, «ne pare rău, nu avem bani»”, susține profesorul.

”Situația este, fără discuții, proastă, dar lucrurile se fac eșalonat. Nu le poți face pe toate în același timp și, repet, asta o să ducă la neantizarea ideii de protest social”, a menționat Andrei Țăranu referitor la protestele și grevele cu care au amenințat celelalte sindicate, în timpul negocierilor în desfășurare, declanșate de profesori.

”Cadrele medicale ar putea să mai aștepte”

Amintind de perioada în care angajaților din sănătate li s-au mărit salariile, iar cei din educație nu au avut revendicări simultane, politologul Andrei Țăranu a menționat că ”în condițiile acestea, cadrele medicale ar putea să mai aștepte”:

”Pur și simplu, să mai aștepte până în toamnă. Dacă toți or să iasă, nimic nu o să iasă bine”, a explicat Andrei Țăranu. Reacția celorlalte sindicate, în timpul grevei profesorilor, la nivel social are efectul a ceea ce ”înainte, acum multă vreme se numea spărgător de grevă”, susține politologul.

Pentru cât timp își vor permite profesorii să mențină greva

Prelungirea grevei din educație presupune și susținerea financiară a dascălilor, deoarece aceștia nu-și primesc salariul pe perioada protestelor. Politologul Andrei Țăranu a vorbit despre posibilitatea sindicatelor de a susține financiar salariile profesorilor pentru un interval de timp de 1-2 luni, dar acest scenariu ”ar conduce la blocarea completă a sistemului educațional” la nivel social, a menționat acesta.

”Din nefericire, ca toate instituțiile din România, sindicatele sunt foarte puțin transparente. Ele iau bani. Teoretic, în perioada asta, sindicatele ar putea să acorde ajutoare financiare cadrelor didactice care sunt expuse. Pe de altă parte, și banii aceștia se strâng de mult. Chiar sunt fonduri să susții toate cadrele didactice să spunem încă o lună, două, să le acoperi salariile doar din ce au adunat până acum.

Întrebarea este dacă sistemul își permite să piardă încrederea elevilor și a părinților. Aici bătălia sigur că va fi foarte dură”, a explicat profesorul și analistul politic Andrei Țăranu, opțiunile pe care profesorii le au la îndemână pentru a-și susține drepturile în continuare.


Citește și:

LIVE-UPDATE | 20.000 de profesori au protestat în Capitală/Iohannis, negocieri la Cotroceni cu sindicaliștii (FOTO-VIDEO)

Când se face rocada guvernamentală? Stroe: Mandatul premierului Ciucă se va încheia după soluționarea grevei din educație | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”