Când se face rocada guvernamentală? Stroe: Mandatul premierului Ciucă se va încheia după soluționarea grevei din educație | DECLARAȚII EXCLUSIVE

Când se face rocada guvernamentală? Stroe: Mandatul premierului Ciucă se va încheia după soluționarea grevei din educație | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 29/05/2023, 19:53
Actualizat: 29/05/2023, 19:59

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, pentru Gândul, că ”mandatul premierului Ciucă se va încheia după soluționarea grevei” din educație. Nu este însă singurul protest de stradă din aceste zile. Liderul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România anunță că manifestațiile vor continua ”până când se va ajunge să avem trenuri noi și infrastructură modernă”, iar Federația Sanitas amenință, la rândul său, cu greva.

Deși rocada premierilor trebuia să se realizeze până la 1 iunie, conform protocolului de guvernare dintre PNL și PSD, Nicolae Ciucă va rămâne premier până la dezamorsarea tensiunilor provocate de greva generală din educație.

”Mandatul premierului Ciucă se va încheia după soluționarea grevei”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, susține că ”prelungirea la nesfârșit a nerespectării protocolului Coaliției și implicit a rotativei este o falsă problemă” și că ”mandatul premierului Ciucă se va încheia după soluționarea grevei”.

Greva din educație nu pare însă să se oprească, iar cea a transportatorilor feroviari ia amploare, ceea ce face ca momentul rocadei premierilor să se amâne.

”Am transmis public încă de la începutul crizei că rotativa premierilor nu mai reprezintă o temă a Coaliției până nu rezolvăm cu sindicatele greva din educație. Însă, amânarea aplicării protocolului a fost făcută cu un obiectiv foarte precis: închiderea acestei situații punctuale.

Nimeni nu-și dorește și ne vom asigura că greva din educație nu se va prelungi luni de zile. Așa că prelungirea la nesfârșit a nerespectării protocolului Coaliției si implicit a rotativei e o falsă problemă.

Mandatul premierului Ciucă se va încheia după soluționarea grevei”, a transmis Ionuț Stroe pentru GÂNDUL.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor susține că ”rotativa nu e un scop în sine, ci un mijloc, o regulă definită la începutul formării Coaliției pentru asigurarea funcționalității guvernării și stabilității țării”, deși această rocadă se va amâna până când criza din educație va fi soluționată.

Un consens între profesori și reprezentanții guvernului nu se întrevede nici în urma întâlnirii pe care sindicaliștii din educație au avut-o luni cu ministrul Muncii, Marius Budăi.

Sindicaliștii CFR, dar și reprezentanții SANITAS amenință cu greva

Președintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania, Maxim Rodrigo Gabriel, a anunțat un nou miting de protest pe 26 iunie:

”Revendicările noastre sunt aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pentru 2023 la CFR Călători și CFR Infrastructură. Ne referim la CFR Călători pentru că au protestat mecanicii de locomotivă și alți salariați de la Calea Ferată, manevranți, șefi de manevră, șefi de tren, casiere, cât și tot ce înseamnă CFR Călători, pentru că lipsa bugetelor de venituri și cheltuieli oprește și aplicarea Legii 195/2020 care se aplică de la 1 ianuarie 2023.

La CFR Călători legea scrie că se merge pe contractul colectiv de muncă, dar nu mai mult de 6 luni, deci de la 01 iulie 2023 trebuia să se aplice și acolo, dar neaprobându-se bugetul de venituri și cheltuieli pe 2023, nu se poate aplica nici legea.

Mai mult decât atât nu avem nici bani de reparații, iar acum că nu mai avem bani de reparații, se vor strica toate până la 1 iulie și noi nu vom ieși nici cu locomotive defecte, nici cu locomotive care sunt incomplete”, a precizat președintele FSTFR care sunt nevoile angajaților CFR.

Acesta a declarat pentru GÂNDUL că, ”dacă se va aproba bugetul de venituri și cheltuieli și se va pune în aplicare legea, noi nu vom opri lucrul, dar vom continua cu protestele până când se ajunge să avem trenuri noi și infrastructură modernă”.

Și sindicaliştii din sănătate urmează ca, în 8 iunie, să organizeze o grevă de avertisment, care presupune întreruperea activităţii timp de două ore, greva generală fiind programată în 15 iunie.

Astfel, data rocadei premierilor rămâne sub semnul întrebării.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația