Americanii, îndemnați de administraţia lui Joe Biden să facă un nou vaccin împotriva COVID-19. De ce se tem autoritățile din Statele Unite

Americanii, îndemnați de administraţia lui Joe Biden să facă un nou vaccin împotriva COVID-19. De ce se tem autoritățile din Statele Unite
Publicat: 21/08/2023, 14:08

Administraţia președintelui Joe Biden intenționează să îi îndemne pe toţi americanii să se vaccineze din nou împotriva COVID-19, în această toamnă. Anunțul a fost făcut de un oficial de la Casa Albă, care susține că autoritățile americane au luat această decizie pentru a contracara un nou val de infecţii.

Cu toate că Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA raportează o creştere a numărului de infecţii şi de internări în spitale din cauza virusului, oficialul a precizat că nivelul general al îmbolnăvirilor rămâne scăzut.

„Îi vom încuraja pe toţi americanii să îşi facă aceste vaccinuri de rapel, pe lângă vaccinurile împotriva gripei şi a RSV”, a declarat oficialul de la Casa Albă.

Compania americană farmaceutică Moderna (MRNA.O) a anunţat, joi, că datele iniţiale arată că vaccinul său actualizat COVID-19 este eficient împotriva celor mai noi subvariante de coronavirus la om, „Eris” şi „Fornax”.

Alături de Moderna, și alţi producători de vaccinuri împotriva COVID-19, precum Novavax (NVAX.O), Pfizer (PFE.N) şi partenerul german BioNTech SE (22UAy.DE) au creat versiuni ale vaccinurilor lor, care vizează XBB.1.5, o altă subvariantă Omicron.

Companiile se aşteaptă ca vaccinurile lor actualizate să fie disponibile în următoarele săptămâni, pentru sezonul de vaccinare de toamnă. Acest lucru va putea fi posibil, însă, după aprobarea din partea autorităţilor de reglementare în domeniul sănătăţii din Statele Unite şi Europa, potrivit Reuters.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasificat EG.5 drept o „variantă de interes”, indicând că ar trebui să fie urmărită mai atent decât altele din cauza unor mutaţii ce ar putea să o facă mai contagioasă sau mai gravă. Cu toate acestea, OMS a precizat că, în acest moment, nu pare să reprezinte o ameninţare mai mare pentru sănătatea publică decât alte variante şi că „nu există dovezi ale unei creşteri a gravităţii bolii direct asociate cu EG.5”.

Subvarianta virusului, XBB.1.5, se aseamănă mai mult cu diferitele tulpini ale virusului aflate în circulaţie. Varianta Eris este similară cu XBB.1.5, deşi cea mai nouă subvariantă are o mutaţie la proteina sa spike („ţepuşa” care formează „coroana” coronavirusului – n.r.), care este partea din virus vizată de vaccin.

Potrivit estimărilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, XBB.1.5 a apărut la sfârşitul anului 2022 şi era încă responsabilă pentru mai mult de 10% din infecţii, la 5 august.

„În momentul de faţă, ceea ce vedem odată cu modificările virusurilor este că acestea sunt încă sensibile la vaccinul nostru, sunt încă sensibile la medicamentele noastre, sunt încă detectate de teste. Aşadar, toate instrumentele noastre continuă să funcţioneze pe măsură ce virusul se schimbă”, a afirmat șefa Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, Mandy Cohen.

Sursa foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

„Eris”, ultima variantă a virusului Covid, o nouă provocare pentru medici și trusturi farmaceutice. Ce este EG.5 și ce prăpăd face

Un nou val de Covid-19 în România. Octavian Jurma avertizează populația: ”Riscul cel mai mare pentru fiecare dintre noi este însă să facem Long COVID”

Sfârșitul COVID și decontul dureros al anilor care au resetat lumea. „Sperăm că dacă vine altă molimă vom fi mai bine pregătiți”| DECLARAȚII EXCLUSIVE

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?