Analist economic: „Prețurile alimentelor vor ajunge la un record al ultimilor 20 de ani”. Când se va întâmpla acest lucru

Analist economic: „Prețurile alimentelor vor ajunge la un record al ultimilor 20 de ani”. Când se va întâmpla acest lucru
Sursa: Pixabay
Publicat: 04/04/2022, 22:49

Prețurile alimentelor continuă să crească în România, aceasta în contextul în care carburanții, electricitatea și îngrășămintele sunt tot mai scumpe la nivel mondial.

Prețurile legumelor sunt cele care au crescut cel mai mult. Spre exemplu, în doar două săptămâni, un kilogram de roșii s-a scumpit cu trei lei, informează Antena3.

Jurnaliștii postului de televiziune au făcut un experiment și au cumpărat lapte produse: ulei, mălai, apă, roșii, salată, dovlecei și ardei kapia. Kilogramul de ardei kapia s-a scumpit cu trei lei, salata verde cu un leu și jumătate, iar un litru de ulei este cu 11 bani mai scump față de acum două săptămâni.

La final, acest coș de cumpărături a costat 56 de lei. Cu două săptămâni înainte, acesta costa 49 de lei, deci scumpirea este de 7 lei (14-15%).

Nu doar aceste produse s-au scumpit, ci și carnea de pui. Dacă în februarie, un kilogram de pulpe de pui costa 13,99 lei, astăzi acesta costă 15,40 lei, iar kilogramul de piept de pui a devenit cu 2 lei mai scump în același interval de timp.

Specialiștii spun că prețurile alimentelor vor crește în continuare

Specialiștii atrag atenția că scumpirile nu se vor opri aici. Analistul economic Adrian Negrescu a declarat, pentru sursa citată, că anul 2022 va aduce cel mai mare val de scumpiri în cazul alimentelor din ultimele două decenii.

„Mare parte din produsele alimentare pe care noi le cumpărăm din magazine vin din import. 2022 va aduce un vârf al scumpirilor la alimente cum nu s-a mai văzut în ultimii 20 de ani. Scumpirile vor atinge un maxim istoric în luna iunie, atunci când Banca Națională ne anunța ca vom avea o inflație de 11.28%”, spune Adrian Negrescu.

Pentru a veni în sprijinul populației, Guvernul ia în considerare să acorde vouchere în valoare de 50 de euro, din două în două luni, pentru românii cu venituri reduse. Aceste vouchere ar urma să fie utilizate pentru achiziționarea de alimente de bază. Totodată, Guvernul mai ia în calcul să majoreze valoarea tichetelor de masă până la 30 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase