Dintre toate țările din Uniunea Europeană vizate de criticile administrației Trump, niciuna nu a atras mai multe critici decât România, scriu jurnaliștii agenției de presă Bloomberg. Aceștia susțin că „anularea alegerilor prezidențiale din decembrie a fost dovada, în ochii vicepreședintelui american JD Vance, că democrația europeană este amenințată. Votul a fost anulat de Curtea Constituțională a României, care a invocat dovezi că Rusia a intervenit în campanie, dându-i o mână de ajutor candidatului de extremă dreaptă Călin Georgescu.”
Reamintim că marți CCR a respins candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai. Fostul prezidențiabil a declarat, după ce Curtea Constituţională a respins definitiv candidatura sa la alegerile prezidenţiale, că el consideră că misiunea sa a fost îndeplinită și a adăugat că a expus „demonul în toată hidoșenia lui.”
„Dacă doriți să susțineți orice persoană prin semnarea unor noi liste de candidatură, vă rog să o faceți cum vă dictează conștiință”, i-a îndemnat Georgescu pe susținătorii săi.
Jurnaliștii Bloomberg au vorbit și despre conflictul s-a adâncit la 9 martie, când autoritatea electorală din România i-a interzis lui Georgescu să candideze din nou la alegerile din mai.
Călin Georgescu a numit decizia „o lovitură directă la inima democrației din întreaga lume.” Elon Musk, miliardarul care îl sprijină pe Donald Trump, a numit decizia BEC „o nebunie.”
„Georgescu l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin, a denunțat NATO și a prezentat valorile liberale moderne drept o amenințare la adresa culturii creștine ortodoxe a țării sale. El a ieșit din obscuritate pentru a obține o victorie surprinzătoare în primul tur al votului din 24 noiembrie, eliminându-l pe Marcel Ciolacu, prim-ministrul care dorea să devină șef al statului,” scriu jurnaliștii de la Bloomberg, citați de Mediafax.ro.
Jurnaliștii Bloomberg au prezentat cine era Călin Georgescu, înainte de a intra în atenția publică, după depunerea candidaturii la prezidențialele din România. Mai exact, aceștia „spun că Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a fost un relativ necunoscut înainte de a ajunge la notorietate în timpul campaniei electorale.”
„Inginer agronom de formație, el a reprezentat România timp de mai mulți ani în diverse organizații internaționale. A încercat de două ori să devină candidatul la funcția de prim-ministru pentru partidul de extremă dreapta AUR. Însă comentariile pe care le-a făcut cu privire la trecutul fascist al României, inclusiv laude la adresa liderilor țării aliați cu naziștii în cel de-al Doilea Război Mondial, au fost prea toxice chiar și pentru AUR.
Pentru campania sa prezidențială, Georgescu s-a bazat foarte mult pe TikTok, deținută de chinezi și populară în România. Mesajele sale frecvente au canalizat frustrarea generalizată față de sărăcia persistentă și corupția endemică din țară. (…)
Videoclipurile sale virale au aprofundat, de asemenea, teorii ezoterice – punând la îndoială aterizarea pe Lună și contestând formula chimică a apei – sau l-au arătat executând mișcări de judo, călărind un cal alb și scufundându-se într-un lac de munte, transmițând tipul de imagine virilă promovată de Putin. Georgescu a declarat că dorește să oprească sprijinul militar pentru Ucraina devastată de război, pe care a numit-o „un stat inventat.”, au mai precizat sursele citate.
Jurnaliștii străini susțin că CCR a declarat că decizia sa, fără precedent în istoria recentă a României, s-a bazat pe documente declasificate furnizate de serviciile de informații ale țării, care indică faptul că Rusia se află în spatele producției de social media a lui Georgescu.
Aceștia aduc în discuție și faptul că Georgescu nu a declarat nicio finanțare pentru campania sa, ridicând suspiciuni cu privire la modul în care și-a putut permite o prezență online atât de intensă și de înaltă calitate.
Reamintim că fostul prezidențiabil a declarat că o echipă de voluntari a fost motivul succesului campaniei. Guvernul Rusiei a negat orice interferență în alegeri, oferind în același timp un sprijin total lui Georgescu.
Pe 26 februarie, Georgescu a fost ridicat de poliție pentru a fi interogat în timp ce se îndrepta să își pregătească cererea de a candida la votul din mai. Ulterior, el a fost acuzat pentru șase capete de acuzare, printre care comunicarea de informații false cu privire la finanțarea campaniei, promovarea unei organizații fasciste, dar și încercarea de a submina ordinea constituțională.
Anularea rezultatului alegerilor a fost prost primită de mulți români, iar sondajele de opinie efectuate între 14 februarie și 6 martie au indicat că Georgescu ar obține aproximativ 40% într-un nou vot.
Jurnaliștii Bloomberg vorbesc și despre violențele izbucnite la protestele București, după ce BEC a și-a anunțat interdicția cu privire la candidatura lui Călin Georgescu.
CITIȚI ȘI: