ANALIZĂ | Dr. Leonid Gozman, despre prăbușirea regimului Putin: ”Revoluția este imposibilă. Un colaps rapid al guvernului sau o lovitură de stat?”

ANALIZĂ | Dr. Leonid Gozman, despre prăbușirea regimului Putin: ”Revoluția este imposibilă. Un colaps rapid al guvernului sau o lovitură de stat?”
Vladimir Putin | Foto - kremlin.ru
Publicat: 27/11/2022, 10:34
Actualizat: 27/11/2022, 10:36

Arestat pentru 15 zile, în luna august a acestui an, după ce a scris pe Facebook că Hitler s-a luptat cu umanitatea, dar regimul communist din Rusia, începând cu Stalin, s-a luptat cu propriul popor, dr. Leonid Gozman, critic constant al regimului lui Vladimir Putin, analizează două scenarii prin care ”Țarul” ar putea să piardă pârghiile de conducere în Rusia.

Gozman notează că – în afară de Vladimir Putin – toată lumea a înțeles că acest regim se îndreaptă către un sfârșit inevitabil, iar toate discuțiile se duc pornind de la premisa că Rusia va intra într-o nouă etapă, mai devreme sau mai târziu.

Întrebarea nu este când se va întâmpla asta, ci cum, cu atât mai mult cu cât în Rusia nu au existat alegeri ”reale”, spune Gozman, de cel puțin 15 ani.

Rusia nu a avut alegeri reale de cel puțin 15 ani. Dar unii încă sperau că chiar și un număr mic de deputați independenți ar putea schimba atmosfera din țară, în timp ce alții credeau că alegerile ar putea răsturna regimul. Nimic din toate acestea nu este posibil în prezent.

Kremlinul a făcut situația imposibilă pentru aproape toți politicienii din opoziție, condamnându-i la închisoare sau interzicându-i să candideze pentru o funcție pe motive absurde. Referendumul pentru schimbarea constituției și prelungirea domniei lui Putin la nesfârșit a arătat chiar și celor mai optimiști observatori că regimului nu îi pasă ce crede cineva și că, dacă excelează la ceva, este falsificarea rezultatelor alegerilor. Orice alegere sub Putin nu poate fi decât o farsă”, conchide dr. Leonid Gozman.

”Acum Putin este «în război» cu Statele Unite și NATO, două entități pe care majoritatea rușilor le consideră inamici. Acum, oponenții lui Putin nu sunt văzuți ca fiind de partea poporului, ci mai degrabă de partea Statelor Unite și, prin urmare, nu pot conta pe sprijinul popular. Împreună cu dorința regimului de a folosi forța, acest lucru face imposibilă o revoluție în viitorul apropiat”

Dr. Leonid Gozman

Primul scenariu – colapsul rapid al guvernului rus

Regimul lui Vladimir Putin nu are nicio șansă de supraviețuire în forma sa actuală, mai notează dr. Leonid Gozman pentru The Moscow Times. Nu este vorba numai despre faptul că nu se întrevede o victorie în Ucraina, ci de absența unei viziuni asupra viitorului, de epuizarea resurselor morale și politice și de incapacitatea de a exista în condiții de izolare și emigrarea unor segmente mari de populație.

Schimbările, în consecință, sunt inevitabile, consideră dr. Leonid Gozman, iar primul scenariu prin care Vladimir Putin ar pierdea puterea este un colaps rapid al guvernului rus. Însă un astfel de scenariu ar duce la ciocniri militare în care ”lacheii” lui Putin ar juca roluri importante.

În esență, guvernul este deja în declin: în mod clar își pierde controlul, ordinele nu sunt respectate sau – ca în cazul mobilizării – sunt urmate într-un mod atât de neortodox încât consecințele negative depășesc cu mult rezultatele pozitive pentru regim.

Cu toate acestea, contraofensiva și problemele socio-economice în creștere ale Ucrainei ar putea crea un efect de bulgăre de zăpadă și toată stabilitatea ar putea fi pierdută. Acest lucru s-a întâmplat deja o dată: în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, când Mihail Gorbaciov dădea decret după decret, pe care nimeni nu avea de gând să-l urmeze și pe care nu avea cum să-l pună în aplicare”, explică Gozman în analiza sa.

”O prăbușire rapidă a regimului ar avea ca rezultat inevitabil un liber pentru toți: formațiunile militare cu diverși lideri s-ar ciocni; «Lacheii» lui Putin – liderul cecen Ramzan Kadîrov și fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojin – ar intra în luptă împreună cu luptătorii lor, iar alte structuri regionale conduse de generali și guvernatori ambițioși s-ar alătura luptei. Nivelul violenței și vărsării de sânge ar fi de neimaginat, ar fi apocaliptic

Leonid Gozman

Al doilea scenariu – o lovitură de stat

Dr. Leonid Gozman, președintele Uniunii Forțelor Dreptei din Rusia, în vârstă de 72 de ani și absolvent Facultatea de Psihologie a Universității de Stat din Moscova, aduce în discuție și un al doilea scenariu referitor la prăbușirea regimului lui Vladimir Putin.

Potrivit acestuia, o lovitură de stat nu trebuie interpretată, neapărat, printr-un ”asasinat”. Putin ar putea fi înlăturat sau ”convins să demisioneze”, cu atât mai mult cu cât din ce în ce mai mulți oameni din anturajul său  realizeză că ”operațiunea militară specială” din Ucraina a ajuns ”într-o fundătură”. Problema acestora ar fi doar modalitatea prin care s-ar putea ”împăca”, încetul cu încetul, cu Occidentul.

Problema lor principală nu este Ucraina sau Rusia, ci mai degrabă capacitatea lor de a ajunge la o conciliere cu Occidentul și de a-și recâștiga capacitatea de a-și folosi activele și conturile bancare. Anturajul lui Putin înțelege că, atâta timp cât Putin va fi la putere, nu vor putea niciodată să facă asta.

Există șansa, mai ales în cazul pierderilor militare la scară largă, ca câțiva dintre cei mai de încredere consilieri ai lui Putin să îi ofere o strategie de ieșire. Poate că o figură minoră care ar fi ușor de manipulat ar putea fi numită președinte. Acest lider nominal ar avea sarcina de a pune capăt războiului, de a face toate concesiile posibile către Occident și, astfel, de a «cumpăra iertare» pentru cercul interior al lui Putin. Cel mai probabil, Occidentul ar coopera în interesul prevenirii celui de-al treilea război mondial”, conchide dr. Leonid Gozman în analiza sa.

”Nu știm dacă în cercul apropiat al lui Putin există oameni suficient de curajoși să-i aducă o astfel de propunere, deoarece de ani de zile se înconjoară cu oameni fără coloană vertebrală”

Dr. Leonid Gozman


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”