ANALIZĂ | Houthi, Hamas, Hezbollah – triunghiul MALEFIC al „Axei de rezistență” conduse de Iran împotriva Occidentului și criza din Marea Roșie

ANALIZĂ | Houthi, Hamas, Hezbollah - triunghiul MALEFIC al „Axei de rezistență” conduse de Iran împotriva Occidentului și criza din Marea Roșie
Publicat: 12/01/2024, 10:55
Actualizat: 12/01/2024, 11:07

Noaptea de joi spre vineri a reprezentat o „lovitură necesară” împotriva rebelilor Houthi, a declarat James Heappey, ministrul Forțelor Armate din Regatul Unit, acesta afirmând și că, deocamdată, nu ar fi planificate alte lovituri în Yemen.

Atacurile cu drone și rachete asupra navelor de marfă din Marea Roșie au determinat forțele conduse de SUA și Marea Britanie să contraatace prin lovituri aeriene asupra țintelor din zonele controlate de rebelii Houthi. Țintele Houthi din Yemen au inclus centre logistice, sisteme de apărare aeriană și depozite de arme.

Coaliția a acționat, în cele din urmă, după ce navele comerciale au fost atacate de Houthi – un grup rebel susținut de Iran și care controlează o mare parte a Yemenului.

Mișcarea Houthi, un grup militant șiit susținut de Iran în războiul civil yemenit împotriva Arabiei Saudite și aliaților săi locali, insistă că vizează doar transportul maritim care ar avea legături cu Israelul, în încercarea de pune presiune pe Tel Aviv, în contextul războiului din Fîșia Gaza, pentru a încheia războiul din Gaza.

Orașe din Yemen, vizate de atacurile lansate de SUA și Marea Britanie

Atacurile Houthi din Marea Roșie au crescut cu 500% între noiembrie și decembrie 2023

Atacurile au început după începerea războiului Israel-Hamas la 7 octombrie. Rebelii Houthi și-au declarat sprijinul pentru gruparea islamistă Hamas – în lupta acesteia cu Israelul – și au declarat că vor viza orice navă care călătorește spre Israel, numai că au fost atacate și nave care nu aveau această destinație.

  • În luna noiembrie a anului trecut, rebelii Houthiau confiscat o navă și au spus că era israeliană.
  • De atunci, au atacat mai multe nave comerciale cu drone și rachete balistice.

Atacurile Houthi din Marea Roșie au crescut cu 500% între noiembrie și decembrie 2023. Amenințarea a devenit atât de mare, încât marile companii maritime au încetat să navigheze în regiune, iar costurile asigurărilor au crescut de 10 ori de la începutul lunii decembrie.

Washingtonul a acuzat Iranul că este „profund implicat” în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie.

„Operaţiunea Prosperity Guardian reuneşte mai multe ţări, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii, Bahrein, Canada, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles şi Spania, pentru a aborda împreună provocările de securitate din sudul Mării Roşii şi Golful Aden”, a declarat și Lloyd Austin, secretarul Apărării SUA. (mai multe detalii AICI)

Istoria pe scurt a rebelilor Houthi din Yemen

Rebelii Houthi, notează BBC, sunt un grup armat dintr-o sub-sectă a minorității musulmane șiite din Yemen, Zaidi. Ei își iau numele de la fondatorul mișcării, Hussein al Houthi.

  • Cunoscut oficial sub numele de Ansar Allah (Partizanii lui Dumnezeu), grupul a fost format în anii 1990 pentru a combate ceea ce ei considerau drept corupția președintelui de atunci, Ali Abdullah Saleh.
  • Rebelii Houthi duc un război civil din 2014 împotriva guvernului din Yemen. Guvernul a fost susținut împotriva Houthiilor de o coaliție de țări arabe condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Până la începutul anului 2022, războiul a provocat aproximativ 377.000 de morți și a strămutat patru milioane de oameni , potrivit ONU.

Houthii se declară că fac parte din „axa de rezistență” condusă de Iran împotriva Israelului, SUA și Occidentului mai larg – împreună cu Hamas și Hezbollah.

Gruparea Houthi, „modelată” pe structura Hezbollah

Gruparea rebelilor Houthi este „modelată” după gruparea armată șiit din Liban, Hezbollah, susținută de Iran. Hezbollah oferă insurgenților Houthi expertiză și pregătire militară extinsă încă din anul 2014, potrivit Centrului de Combatere a Terorismului din SUA.

În același timp, rebelii Houthi consideră Iranul drept aliat, deoarece Arabia Saudită este inamicul lor comun.

Iranul este suspectat că a furnizat arme rebelilor Houthi, iar SUA susțin că serviciile de informații iraniene sunt esențiale în ceea ce privește pregătirea loviturilor date de rebeli navelor comerciale.

„Știm că Iranul a fost profund implicat în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie. Acest lucru este în concordanță cu sprijinul material pe termen lung al Iranului și cu încurajarea acțiunilor destabilizatoare rebelilor Houthi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, Adrienne Watson.

SUA și Arabia Saudită spun că Iranul a furnizat rachetele balistice pe care rebelii Houthi le-au trimis asupra capitalei saudite, Riad, în anul 2017, dar care au fost doborâte.

  • Cea mai mare parte a populației yemenite trăiește în zone aflate sub controlul Houthi. Pe lângă Sanaa și nordul Yemenului, rebelii Houthi controlează coasta Mării Roșii.
  • Gruparea Houthi colectează taxe de la populație și, de asemenea, tipărește bani.

Consiliul de Securitate al ONU a transmis că, până în anul 2010, rebelii Houthi aveau între 100.000 și 120.000 de adepți.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

ANALIZĂ | Israel – Hamas, „RĂZBOIUL PROFILACTIC”: „O patrie evreiască alături de un stat palestinian radicalizat este un scenariu imposibil”

Ministrul israelian al Apărării: Suntem ATACAȚI pe 7 fronturi, cine acționează împotriva noastră e țintă potențială, nu există imunitate pentru nimeni

ANALIZĂ | S-au rupt BARIERELE care opreau războaiele: ”Nouă eră zguduie fundația pe care a stat lumea după Al Doilea Război Mondial”

MASACRUL „Tribe of Nova” | Un ofițer IDF s-a opus organizării festivalului atât de aproape de Gaza, pe 7 octombrie, dar nu a fost luat în seamă

ANALIZĂ | Conflictul din Gaza, prin „ochii” HAMAS, și „factorul Hezbollah”. Care sunt punctele vulnerabile ale IDF?

Hamas amenință că nu va mai elibera OSTATICI decât dacă luptele din Fâșia Gaza încetează definitiv. Israel: „Nicio șansă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică