LIVE UPDATE |Război Israel-Hamas: Armata israeliană pregătește preluarea controlului asupra Fâșiei Gaza/ Potențiale progrese în eliberarea ostaticilor

Publicat: 10/11/2023, 08:12
Actualizat: 10/11/2023, 22:32
Actualizări
22:30

Germania le cere țărilor partenere din zona Golfului Persic să se ralieze eforturilor diplomatice

Guvernul Germaniei a cerut Emiratelor Arabe Unite și altor state partenere din zona Golfului Persic să colaboreze cu Occidentul pentru soluționarea pe cale politică a conflictului israelo-palestinian.

Citește articolul AICI

21:49

Israelul a revizuit în scădere bilanțul victimelor atacurilor din 7 octombrie

Autoritățile israeliene au revizuit în scădere bilanțul atacurilor armate comise de militanți palestinieni pe 7 octombrie.

Bilanțul atacurilor armate asupra comunităților din sudul Israelul este de aproximativ 1.200 de morți, a declarat vineri seară Lior Haiat, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Israel, citat de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Monde.

Până acum, autoritățile israeliene anunțaseră un bilanț cuprins între 1.300 și 1.400 de morți și aproximativ 5.400 de răniți.

Oficialul israelian a anunțat noul bilanț după finalizarea procesului de identificare a cadavrelor.  Au fost identificați printre victime mulți militanți palestinieni.

21:39

Un oficial israelian confirmă un potențial acord pentru eliberarea a zeci de ostatici

Un oficial israelian citat de principalele posturi de televiziune din Israel a confirmat, sub protecția anonimatului, progrese importante în vederea obținerii eliberării a 90-100 de ostatici deținuți de grupurile islamiste Hamas și Jihadul Islamic.

Însă Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a lansat un apel la prudență. ”Noi acționăm constant, în mod activ, pentru a obține eliberarea ostaticilor. Aceste procese sunt complexe, dar necesită timp. Nu vom pierde nicio oportunitate de a elibera ostaticii”, a declarat Daniel Hagari, cerând familiilor ostaticilor și publicului să urmărească anunțurile oficiale ale armatei israeliene.

21:18

VIDEO Armata israeliană a atacat poziții Hezbollah, în sudul Libanului

Armata israeliană a atacat poziții militare ale grupului islamist Hezbollah, în sudul Libanului, ca ripostă la atacuri cu obuze și drone spre teritoriul israelian, soldate cu rănirea a cinci militari israelieni.

21:14

Armata israeliană anunță că a avansat în orașul Gaza

Armata israeliană a anunțat, vineri seară, că a avansat în orașul Gaza, ocupând poziții ale grupului islamist Hamas.

Confruntările militare s-au concentrat în zona Al-Shati din orașul Gaza, iar aproximativ 150 de ”teroriști” au fost uciși în cursul zile de vineri, a comunicat armata israeliană, conform cotidianului The Times of Israel.

20:55

Zeci de morți în urma atacurilor asupra unor spitale din Fâșia Gaza

Cel puțin 27 de persoane au fost ucise, vineri, în atacuri atribuite armatei israeliene care au vizat trei spitale și o școală din Fâșia Gaza, afirmă surse palestiniene citate de agenția Reuters.

Au fost raportate atacuri aeriene asupra spitalelor Al-Shifa și Nasser Rantissi, precum și asupra Centrului Medical Indonezian.

Tancurile israeliene au ocupat, de câteva zile, poziții în apropierea spitalelor Nasser Rantissi și Al-Quds din orașul Gaza.

20:40

Egiptul și Qatarul cer negocieri pentru un armistițiu general

Președintele Egiptului, Abdel Fattah Al-Sisi, și emirul Qatarului, Tamim Ben Hamad Al Thani, s-au întâlnit vineri, la Cairo, și au cerut continuarea eforturilor diplomatice pentru ajungerea la un armistițiu între Israel și grupurile militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.

Citește articolul AICI

20:40

Arabia Saudită condamnă ”agresiunea” Israelului

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite, a condamnat, vineri, ofensiva militară israeliană în Fâșia Gaza.

”Condamnăm vehement agresiunea militară împotriva Fâșiei Gaza, atacurile asupra civililor și încălcarea normelor dreptului internațional de către trupele israeliene”, a afirmat prințul Mohammed bin Salman, citat de site-ul Tagesschau.de.

Citește articolul AICI

20:40

Recep Erdogan acuză Israelul de expansionism

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat, vineri, Israelul de expansionism și a condamnat operațiunile israeliene în Fâșia Gaza.

”Israelul încearcă să consolideze un stat care există de doar 75 de ani și a cărei legitimitate este pusă sub semnul întrebării din cauza propriului fascism. Israelul a luat cu forța teritorii în care palestinienii trăiau de mii de ani”, a acuzat Recep Erdogan, într-un discurs rostit vineri la Ankara, conform publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Citește articolul AICI

19:57

Cinci militari israelieni, răniți în urma unor atacuri lansate din Liban

Cinci militari israelieni au fost răniți, vineri, în urma unor atacuri cu obuze lansate din Liban.

Unul dintre cei cinci militari răniți este în stare gravă. Militanți islamiști din Liban au lansat obuze și au comis un atac cu dronă pe teritoriul Israelului, afirmă surse citate de cotidianul Haaretz.

17:34

Israelul vrea menținerea controlului asupra Fâșiei Gaza fără prezența unei forțe internaționale

”Armata israeliană va menține controlul asupra Fâșiei Gaza, nu vom ceda controlul forțelor internaționale”, a declarat vineri premierul Benjamin Netanyahu, potrivit purtătorului său de cuvânt, cu ocazia unei reuniuni cu primarii comunităților din sudul Israelului.

Citește articolul AICI

17:25

Bilanțul depășește 11.000 de morți în Fâșia Gaza

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza este de cel puțin 11.078 de morți, inclusiv 4.506 minori, și 27.490 de răniți, a comunicat vineri Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

16:39

De la începutul războiului, Israelul a lovit peste 15.000 de ținte teroriste din Fâșia Gaza și a localizat 6.000 de arme

De la începutul războiului, IDF a lovit peste 15.000 de ținte teroriste din Fâșia Gaza și a localizat 6.000 de arme, inclusiv lansatoare de rachete antitanc, rachete antiaeriene, rachete și mortiere, explozibili, muniții și multe altele.

Potrivit acestora, sistemul de apărare antirachetă „Yahalom” (Patriot) a interceptat joi un UAV în apropiere de orașul israelian Eilat.

Armata mai precizează că există o coordonare între forțele aeriene, navale și terestre în Gaza, iar sute de ținte au fost lovite cu ajutorul ghidajului efectuat de serviciile de informații și de infanterie, fiind lovite în intervale scurte de timp de către Forțele Aeriene și Marina israeliană.

15:03

Un oficial ONU denunță atacurile ”disproporționate” ale Israelului

Volker Türk, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, a condamnat, vineri, atacurile disproporționate ale armatei israeliene și a cerut investigații.

”Ținând cont de numărul predictibil de mare al victimelor civile și de amploarea distrugerilor la nivelul obiectivelor civile, avem preocupări grave că aceste atacuri disproporționate sunt încălcări ale dreptului umanitar”, a declarat Volker Türk.

Citește articolul AICI

15:01

Blinken: ”Au fost uciși prea mulți palestinieni”

”Au fost uciși prea mulți palestinieni, au suferit prea mulți în ultimele săptămâni”, a declarat Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, în cursul unei vizite în capitala Indiei, New Delhi.

Citește articolul AICI

14:31

Raid efectuat de IDF în biroul lui Muhammad Sinwar, fratele liderului Hamas, Yahya Sinwar

În ultima zi, soldații israelieni din Brigada a 7-a au efectuat raiduri asupra unui post militar Hamas și a unui complex de antrenament situat în inima zonelor civile din interiorul Fâșiei Gaza. În timpul raidului, trupele IDF au efectuat un raid în biroul lui Muhammad Sinwar, fratele liderului Hamas Yahya Sinwar, unde se aflau documente de doctrină militară, transmite Tzahal-ul.

Potrivit IDF, soldații au securizat clădirile și au sechestrat zeci de arme, rachete, UAV-uri, hărți, dispozitive de comunicare, mortiere, drone de atac și bunuri tehnologice, în noaptea de joi spre vineri. Aceștia adaugă că au mai eliminat aproximativ 30 de teroriști în timpul incursiunii de noaptea trecută din Gaza. (mai multe detalii – AICI)

Sursa/ IDF
09:47

IDF anunță că a ucis mai mulți teroriști Hamas care au participat la masacrul din 7 octombrie

Armata israeliană (IDF), pe baza informațiilor furnizate de Șhin Bet, au ucis teroriști aparținând grupului de luptă Nukbha ai Hamas. Israelul susține că unitatea a condus atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Mai mult, IDF a lovit un container maritim care conținea aproximativ 20 de lansatoare de rachete.

În cursul zilei trecute, pe baza unor informații precise, IDF a ucis numeroși teroriști Nukbha ai Hamas care au participat la masacrul din 7 octombrie. Printre teroriști se numără Ahmed Musa, comandant de campanie, și Omar Al-Hindi, comandant de pluton, ambii fiind localizați în vestul orașului Jabalia, unul dintre bastioanele istorice ale Hamas. (detalii și imagini video – AICI)

09:33

ANALIZĂ | Jamie Dettmer (Politico): ”Israelul a trebuit să lupte încă de la naștere, SABATUL NEGRU nu trebuie să se mai repete!”

Jurnalistul Jamie Dettmer analizează impactul pe care atacurile teroriste din 7 octombrie, dezlănțuite de gruparea teroristă Hamas, îl vor avea, pe termen lung, asupra Israelului.

În anul 2006, amintește Jamie Dettmer, fiul celebrului autor israelian David Grossman – Uri – a fost ucis în Liban, atunci când tancul său a fost lovit de o rachetă trasă de Hezbollah. La înmormântarea fiului său, Grossman a vorbit despre dilema perenă cu care se confruntă israelienii care trăiesc într-o zonă atât de neiertătoare – nevoia de a se apăra fizic, păstrându-și în același timp integritatea, fără a se preda cinismului.

„Trebuie să ne ferim de puterea și gândirea simplistă, de poluarea inimii și de relele tratamente aduse oamenilor, care sunt cel mai mare blestem al celor care trăiesc într-o regiune dezastruoasă ca a noastră” , spunea David Grossman. (continuarea AICI)

09:32

Premierul israelian Netanyahu: ”Israelul nu caută să ocupe Gaza, are nevoie de o «FORȚĂ CREDIBILĂ» pentru a preveni amenințările teoriste”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat Israelul nu încearcă să cucerească, să ocupe sau să guverneze Gaza după războiul împotriva grupării Hamas. Dar, în același timp, Netanyahu a spus că ar fi nevoie de o „forță credibilă” pentru a intra în enclava palestiniană, dacă este necesar, tocmai pentru a preveni apariția unor viitoare amenințări teroriste.

Zilele acestea, premierul israelian a transmis că Israelul ar trebui să fie responsabil pentru securitatea Gaza, în viitor, ceea ce a atras critici din partea Statelor Unite ale Americii.

„Nu căutăm să cucerim Gaza, nu căutăm să ocupăm Gaza și nu căutăm să guvernăm Gaza”, a declarat Benjamin Netanyahu, citat de The Jerusalem Post. (alte informații AICI)

Alți 41 de cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza. Pe de altă parte, sistemul de apărare Arrow 3 a interceptat cu succes o rachetă care se îndrepta spre sudul Israelului.

A trecut o lună de la atacul sângeros din 7 octombrie al Hamas. Armata israeliană continuă să bombardeze Fâșia Gaza. Vineri, alți 41 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Gaza prin punctul de frontieră Rafah și vor ajunge în țară în perioada următoare, informează MAE. Pe de altă parte, avansatul sistem de apărare Arrow 3 a interceptat cu succes o rachetă care se îndrepta spre sudul Israelului.

Iranul neagă orice implicare

Iranul reiterează faptul că, în ciuda sprijinului financiar și a susținerii Hamas, nu orchestrează niciuna din acțiunile acestora.

Ambasadorul la ONU, Amir Saeid Iravani, a fost întrebat într-un interviu pentru CNN dacă sprijinul iranian a fost „firul de legătură” în atacurile Hezbollah din Liban asupra Israelului, ale Houthis din Yemen, inclusiv doborârea miercuri a unei drone americane Reaper – și ale miliiților șiite din Siria contra Israelului și a forțelor SUA.

Iranul nu a dirijat nicio operațiune, a spus acesta.

Vulturii cu cipuri, ajutor pentru armata israeliană

Vulturi echipați cu cipuri ajută la localizarea cadavrelor persoanelor date dispărute după atacul Hamas.

Date furnizat de vulturi ajută armata israeliană să localizeze cadavre sau gropi comune în apropierea locurilor atacului de la 7 octombrie al combatanților Hamas palestinian, declară conducătorul unui program AFP.

MAE continuă demersurile de evacuare a unui grup de 41 de cetățeni români și a familiilor acestora din Fâșia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că joi, 9 noiembrie 2023, în urma eforturilor Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 41 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt).

Arrow 3, la datorie

Pentru prima dată, cel mai performant sistem de apărare antiaeriană din Israel, Arrow 3, a reușit să intercepteze cu succes o rachetă care se îndrepta spre cel mai sudic oraș din țară.

Racheta sol-suprafață, aparent lansată din Yemen, a fost interceptată de o rachetă Arrow 3 deasupra Mării Roșii. Este pentru prima dată când o rachetă Arrow 3 a fost lansată într-un incident operațional și prima interceptare din istorie.

15 morți într-un schimb de focuri în Cisiordania

Forțele israeliene au dus lupte crunte cu bărbați înarmați pe străzile din Jenin. A fost una din cele mai sângeroase confruntări din Cisiordania din ultimele luni. Alți 4 palestinieni au fost uciși de armata israeliană în incidente separate pe întreg teritoriul, joi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...