ANALIZĂ | Janis Kluge, senior asociat SWP: ”Putin nu joacă «all in», Occidentul nu ar trebui să subestimeze rezistența Rusiei”

ANALIZĂ | Janis Kluge, senior asociat SWP: ”Putin nu joacă «all in», Occidentul nu ar trebui să subestimeze rezistența Rusiei”
Publicat: 18/09/2023, 12:34
Actualizat: 18/09/2023, 12:37

Occidentul nu poate conta pe slăbiciunea sau instabilitatea Rusiei și ar trebui să își dubleze eforturile pentru a dezvolta o strategie pe termen lung în vederea limitării militarizării Rusiei, consideră Janis Kluge, senior asociat la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și Securitate (SWP) din Berlin.

Sancțiunile, precizează  Janis Kluge , sunt cruciale pentru încetinirea renașterii militare a Moscovei, iar țările non-occidentale ar trebui îndemnate să se abțină de la a ajuta Rusia.

Occidentul, și în special Europa, trebuie să investească mult mai mult în propriile capacități militare pentru a se apăra și pentru a crește sprijinul pentru Ucraina pentru mulți ani de acum înainte, punctează Janis Kluge, explicând într-o analiză întreg contextul actual.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și sancțiunile occidentale pun un stres fără precedent asupra economiei, armatei și sistemului politic rusesc.

Există o serie de factori importanți care ar putea ajuta regimul președintelui rus Vladimir Putin să supraviețuiască mult mai mult decât și-ar dori Occidentul și chiar ar putea permite Moscovei să-și reconstruiască armata în următorii ani. Este important să luăm în considerare acești factori, nu ca un motiv pentru a arunca prosopul sau pentru a căuta o înțelegere evazivă cu Moscova, ci pentru a înțelege provocările care ar putea avea loc pentru Occident, Europa și Ucraina în special.

Din punct de vedere economic, țara trece printr-o criză deosebită. În timp ce rușii și-au pierdut șansa la un viitor mai prosper, regimul este încă bogat. Moscova poate conta pe miliarde de dolari din venituri din export pentru a continua să curgă în cuferele sale în următorii ani. Chiar și în prima jumătate a anului 2023, Rusia a câștigat peste 200 de miliarde de dolari , mai mult decât suficient pentru a-și acoperi nevoile de import”, notează Janis Kluge.

”Chiar dacă plafonul prețului petrolului G7 a funcționat perfect, Moscova s-ar putea aștepta totuși la venituri din export de aproximativ 400 de miliarde de dolari pe an. Atâta timp cât piețele globale ale petrolului rămân strânse, Occidentul nu are prea mult spațiu de manevră. Ar fi nevoie de o recesiune economică globală mai severă pentru a schimba asta. Industria rusă este încă pe deplin dependentă de tehnologiile occidentale, dar, în ciuda sancțiunilor, este încă capabilă să importe multe componente critice de care are nevoie pentru fabricarea armelor”

Janis Kluge

”Putin nu are de ales decât să ceară ajutorul liderilor Coreei de Nord și Iranului”

Nu există aproape niciun scenariu pentru o Rusie post-Putin, postbelică, precizează Janis Kluge, ”care să atragă aceste elite cinice”.

Crimele de război ale Rusiei, distrugerea și moartea pe care Rusia le-a adus Ucrainei sunt ireversibile, mai spune acesta. Toate acestea, împreună cu teritoriile ucrainene pe care Rusia le-a anexat unilateral, ”fac imposibilă pentru foarte mult timp compromisul, restabilirea relațiilor cu Occidentul și ridicarea sancțiunilor”.

Pe plan internațional, Rusia este în mare parte izolată de Occident, iar mandatul CPI (n.red. – Curtea Penală Internațională) de arestare a lui Vladimir Putin limitează sever mobilitatea internațională a președintelui rus. Putin nu are de ales decât să ceară liderilor țărilor mult mai puțin dezvoltate, cum ar fi Coreea de Nord și Iran, ajutorul lor prin furnizarea de muniții și drone.

În același timp, majoritatea țărilor non-occidentale se opun ferm izolării complete a Rusiei. Interesul pentru forumurile diplomatice care includ Rusia, precum BRICS, a crescut. Chiar dacă este în mare parte simbolică, este și o declarație împotriva încercărilor occidentale de a izola Moscova.

Mai important, Rusia a primit ajutor economic din diferite părți. În timp ce China ajută Rusia să obțină acces la tehnologiile occidentale, reducerile de producție de petrol ale Arabiei Saudite sunt o binefacere oportună pentru Moscova, menținând veniturile din petrol ridicate, în ciuda sancțiunilor petroliere”, mai precizează Janis Kluge în analiza sa publicată în The Moscow Times.

”Occidentul nu ar trebui să ignore posibilitatea ca Putin să fie în continuare la putere peste cinci sau zece ani. De asemenea, Rusia ar putea depăși treptat blocajele în producția de arme. Acest scenariu ar putea fi foarte amenințător pentru Europa în ansamblu, cu atât mai mult pentru Ucraina”

Janis Kluge

”Nu există nicio îndoială că, odată ce Rusia își va reconstitui armata, exact asta va face”

Vladimir Putin – mai scrie Janis Kluge în analiza sa – vede Rusia într-o luptă existențială cu Occidentul, în care războiul împotriva Ucrainei este doar o bătălie.

Dacă Rusia ar avea toate mijloacele necesare, armata rusă ar continua să mărșăluiască spre Kiev. Nu există nicio îndoială că, odată ce Rusia își va reconstitui armata, exact asta va face, insist analistul politic.

Dacă pierderile umane și economice din războiul Rusiei împotriva Ucrainei se acumulează în timp, acest lucru ar putea duce la o înrădăcinare profundă a sentimentului anti-occidental. În viziunea rușilor care cred în propaganda statului, Occidentul este cel care menține războiul. Pentru ei, țara nu face altceva decât să se apere și să-i protejeze pe ruși.

Regimul rus pare să evite să își asume riscuri suplimentare excesive. La fel ca în anii de după anexarea Crimeei în 2014, Moscova ar putea intra într-o perioadă mai conservatoare, găsind răgazul necesar pentru a-și consolideze economia și armata, încercând în același timp să normalizeze unele relații externe. Cu cât războiul durează mai mult, cu atât este mai probabil ca atenția lumii să se deplaseze în altă parte.

Rusia a crescut dramatic cheltuielile pentru forțele sale armate, acceptând creșterea rezultată a datoriei și a inflației. Dar Kremlinul a încetat să își militarizeze pe deplin economia, cheltuind mai puțin de 10% din PIB pentru Forțele Armate. Putin pare să se ferească să intre «all in» pe termen scurt, tocmai pentru ca sistemul său să nu intre în colaps”, încheie Janis Kluge, senior asociat la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și Securitate (SWP) din Berlin.

Foto – Mediafax


Citește și:

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya și o ÎNTREBARE cu mai multe răspunsuri: ”De ce a trebuit să moară Prigojin?”

Alexei Navalnîi, despre ”maimuța cu grenadă” de la Kremlin: ”Putin a creat o bandă, a înarmat gașca, a desființat gașca, a ucis liderii”

Erdogan se pregătește să-l viziteze pe Putin, la reședința de vară a ”Țarului”. Marea Neagră, miza negocierilor din fostul palat al lui Stalin

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, mesaj după moartea lui Prigojin: ”Ori nu vedea, ori nu voia să vadă imaginea de ansamblu”

Dmitri Muratov, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, plasat pe lista ”agenților străini” de Moscova: ”Atitudine negativă față de Rusia”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ