ANALIZĂ | Spionii occidentali încearcă să pătrundă în mintea președintelui Rusiei: „Imaginea pe care o are despre el însuși nu permite eșecul sau slăbiciunea. Un Putin încolțit și slăbit este un Putin mai periculos”

ANALIZĂ | Spionii occidentali încearcă să pătrundă în mintea președintelui Rusiei: „Imaginea pe care o are despre el însuși nu permite eșecul sau slăbiciunea. Un Putin încolțit și slăbit este un Putin mai periculos”
Sursă FOTO: Profimedia
Publicat: 21/03/2022, 16:07

Liderul Rusiei, Vladimir Putin, este prins într-o lume închisă creată de el, cred spionii occidentali. Și asta îi îngrijorează. Vreme de mulți ani, au căutat să pătrundă în mintea lui Putin, pentru a-i înțelege mai bine intențiile. Cu trupele rusești aparent blocate în Ucraina, acest lucru a devenit cu atât mai necesar cu cât încearcă să stabilească modul în care va reacționa șeful Rusiei sub presiune.

Înțelegerea stării sale de spirit va fi vitală pentru a evita escaladarea crizei într-un teritoriu și mai periculos, notează BBC.

Au existat speculații că liderul Rusiei a fost bolnav, dar mulți analiști cred că el a devenit de fapt izolat.

Izolarea sa a fost evidentă în imaginile întâlnirilor sale, cum ar fi atunci când l-a întâlnit pe președintele Emmanuel Macron, cei doi aflându-se la cele două capete ale mesei. A fost evident și în întâlnirea lui Putin cu propria sa echipă de securitate națională de dinaintea războiului.

Sursa foto: Profimedia

„Putin, singurul factor de decizie de la Moscova”

Planul militar inițial al lui Putin arata „ca ceva conceput de un ofițer KGB”, a explicat un agent de informații occidental, pentru BBC. Dar rezultatul a fost haos. Comandanții militari ruși nu erau pregătiți și unii soldați au trecut de graniță fără să știe ce fac.

Spionii occidentali, prin surse pe care nu le vor discuta, știau mai multe despre acele planuri decât mulți din interiorul conducerii Rusiei. Dar acum se confruntă cu o nouă provocare – să înțeleagă ce va face liderul Rusiei în continuare. Și asta nu este ușor.

„Provocarea înțelegerii mișcărilor Kremlinului este că Putin este singurul factor de decizie la Moscova”, explică John Sipher, care a condus anterior operațiunile CIA în Rusia. Și chiar dacă opiniile sale sunt adesea clarificate prin declarații publice, a ști cum va acționa în legătură cu acestea este o provocare dificilă în domeniul informațiilor.

„Este extrem de greu într-un sistem la fel de bine protejat ca cel al Rusiei să ai o informație bună cu privire la ceea ce se întâmplă în capul liderului, mai ales când atât de mulți dintre oamenii lui nu știu ce se întâmplă”, a spus Sir John Sawers, fost șef al MI6.

Vladimir Putin, spun oficialii serviciilor de informații, este izolat într-o bulă creată de el, în care pătrund foarte puține informații din exterior, în special orice care ar putea contesta ceea ce crede.

„Este o victimă a propriei sale propagande, în sensul că ascultă doar un anumit număr de oameni și blochează orice altceva. Acest lucru îi oferă o viziune ciudată asupra lumii”, spune Adrian Furnham, profesor de psihologie și co-autor al unei cărți care urmează să fie lansată „The Psychology of Spies and Spying”. Riscul este ceea ce se numește „gândire de grup” în care fiecare își întărește punctul de vedere. „Dacă este o victimă a unui grup, gândiți-vă că trebuie să știm cine este grupul”, spune profesorul Furnham.

Cercul celor cu care vorbește Vladimir Putin nu a fost niciodată mare, dar când a fost vorba de decizia de a invada Ucraina, s-a restrâns la doar o mână de oameni, cred oficialii serviciilor secrete occidentale, toți acei „adevărați credincioși” care împărtășesc mentalitatea și obsesiile lui Putin.

Vladimir Putin | Foto – Profimedia Images

Cine sunt consilierii din cercul apropiat al lui Vladimir Putin?

Cât de restrâns a devenit cercul său interior a fost evident în momentul în care l-a certat în mod public pe șeful propriului Serviciu de Informații Externe la întâlnirea de securitate națională chiar înainte de invazie – o mișcare care părea să-l umilească pe oficial. Discursul său, câteva ore mai târziu, a dezvăluit și un bărbat furios și obsedat de Ucraina și Occident.

Cei care l-au observat spun că liderul rus este condus de dorința de a depăși umilirea percepută a Rusiei în anii 1990, împreună cu convingerea că Occidentul este hotărât să mențină Rusia jos și să-l alunge de la putere. O persoană care l-a întâlnit pe Putin își amintește obsesia sa de a viziona videoclipuri cu colonelul Gaddafi din Libia fiind ucis după ce a fost alungat de la putere în 2011.

Când directorului CIA, William Burns, i s-a cerut să evalueze starea psihică a lui Putin, acesta a spus că „a fost prins într-o combinație explozivă de suferință și ambiție timp de mulți ani” și a adăugat că opiniile lui au devenit mai „dure” pe măsură ce izolarea a crescut.

Președintele rus este nebun?

Aceasta este o întrebare pe care și-au pus-o mulți oameni din Occident. Dar puțini experți consideră utilă această întrebare. Un psiholog cu expertiză în domeniu a spus că o greșeală a fost să presupunem că, pentru că nu putem înțelege o decizie precum invadarea Ucrainei, încadrăm persoana care a făcut-o drept „nebună”.

CIA are o echipă care efectuează „analiza de conducere” a factorilor de decizie străini, bazându-se pe o tradiție care datează din încercările de a-l înțelege pe Hitler.

O altă sursă sunt cei care au avut contact direct, cum ar fi alți lideri. În 2014, Angela Merkel i-a spus președintelui Obama că Putin trăiește „în altă lume”. Între timp, când s-a întâlnit recent cu Putin, președintele Macron l-a descris pe liderul rus „mai rigid, mai izolat” în comparație cu întâlnirile anterioare.

S-a schimbat ceva? Unii speculează, fără prea multe dovezi, despre o posibilă stare de sănătate sau impactul medicamentelor. Alții indică factori psihologici, cum ar fi sentimentul că timpul său se scurge pentru a-și îndeplini ceea ce el vede ca fiind destinul său în protejarea Rusiei sau restabilirea măreției ei. Liderul rus s-a izolat vizibil de ceilalți în timpul pandemiei și acest lucru ar fi putut avea și un impact psihologic.

„Putin nu este probabil bolnav mintal și nici nu s-a schimbat, deși este mai grăbit și, probabil, mai izolat în ultimii ani”, spune Ken Dekleva, fost medic și diplomat al guvernului SUA, și în prezent medic senior la Fundația George HW Bush pentru relațiile SUA-China.

Dar îngrijorarea e că informațiile obiective nu își mai găsesc drumul în bucla închisă a lui Putin. Este posibil ca serviciile sale de informații să fi fost reticente înainte de invazie și, în loc să-i spună ceva ce nu dorea să audă, i-au oferit estimări optimiste despre cum va decurge invazia și cum vor fi primite trupele rusești. Iar săptămâna aceasta, un oficial occidental a spus că Putin ar putea să nu aibă încă idee cât de rău merg lucrurile. Acest lucru provoacă îngrijorare cu privire la modul în care ar putea reacționa atunci când se confruntă cu situația.

Vladimir Putin | Foto – Profimedia Images

Teoria „nebunului”

Întrebarea pe care și-o pun factorii de decizie din Occident este ce se întâmplă dacă Vladimir Putin se simte încolțit.

„Întrebarea este dacă se dublează sau nu cu o brutalitate mai mare și escaladează în ceea ce privește sistemele de arme pe care este pregătit să le folosească”, a spus un oficial occidental. Au existat îngrijorări că ar putea folosi arme chimice sau chiar o armă nucleară tactică.

„Îngrijorarea este că face ceva incredibil”, spune Adrian Furnham.

Șeful Rusiei ar putea doar să dea impresia că este periculos sau chiar irațional – aceasta este o tactică bine-cunoscută (numită adesea teoria „nebunului”) în care cineva care are acces la arme nucleare încearcă să-și facă adversarul să dea înapoi, convingându-l că ar putea fi suficient de nebun încât să le folosească, în ciuda riscului ca toată lumea să piară.

Pentru spionii și factorii de decizie din Occident, înțelegerea intențiilor și mentalitatea lui Putin astăzi nu ar putea fi mai importantă. Prezicerea răspunsului este esențială pentru a afla cât de departe îl pot împinge fără a declanșa o reacție periculoasă.

„Imaginea pe care o are Putin despre el însuși nu permite eșecul sau slăbiciunea. El disprețuiește astfel de lucruri. Un Putin încolțit și slăbit este un Putin mai periculos. Uneori este mai bine să lași ursul să fugă din cușcă și să se întoarcă în pădure”, spune Ken Dekleva.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului