Verticala puterii în Rusia lui Putin. „Eșaloanele superioare ale regimului seamănă din ce în ce mai mult cu o CASĂ DE BĂTRÂNI”

Verticala puterii în Rusia lui Putin. „Eșaloanele superioare ale regimului seamănă din ce în ce mai mult cu o CASĂ DE BĂTRÂNI”

Pentru a menține stabilitatea unui regim, verticala puterii ar trebui să fie într-o stare constantă de reînnoire, promovând birocrați ambițioși și eficienți și retrăgându-i pe cei în vârstă și obosiți, care nu mai pot da randamentul scontat. Dar președintele rus Vladimir Putin preferă să fie înconjurat de figuri vechi, prăfuite și previzibile. Fie îi păstrează în aceleași posturi ani de zile, fie inventează noi poziții pentru ei, cu autoritate adesea vag definită.

În prezent, notează jurnalistul Andrei Pertsev, nivelurile superioare ale puterii verticale a Rusiei sunt atât o casă de bătrâni pentru partenerii lui Putin – care au deținut toate mandatele posibile -, cât și o bancă de rezervă în continuă creștere de birocrați promițători și ambițioși.

Deciziile de personal devin din ce în ce mai aleatorii, tocmai din cauza bazinului supradimensionat de concurenți, avertizează Pertsev, iar elitele au renunțat să mai încerce să navigheze în nomenclatura posturilor. Ca urmare, eficiența sistemului pe care îl întreține Vladimir Putin este în declin.

Cea mai recentă remaniere guvernamentală a lui Putin după învestirea sa pentru un al cincilea mandat prezidențial este încă o ilustrare a ultraconservatorismului său. Majoritatea oficialilor-cheie au rămas în posturi, iar grupurile influente și-au păstrat controlul asupra ministerelor pe care le doreau, chiar dacă asta a implicat ca unii membri din cadrul acelor grupuri să își schimbe rolurile.

În același timp, există o mulțime de oficiali influenți apropiați de Putin care sunt dornici să treacă la «pășuni» noi, dar au fost trecuți cu vederea. Printre aceștia se numără șeful administrației prezidențiale Anton Vaino, care deține acum recordul pentru cel mai lung mandat în acest post, prim-adjunctul său Serghei Kiriyenko și viceprim-miniștrii Iuri Trutnev și Dmitri Cernîșenko.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov, în vârstă de șaptezeci și patru de ani, care este în postul său de douăzeci de ani, ar dori, probabil, să facă ceva mai puțin obositor.

Dar Putin preferă fețele cunoscute în locul schimbării. Drept urmare, pozițiile individuale încep să fie combinate cu titularii lor, iar distribuția actuală a rolurilor în sistem pare să fie pietrificată”, susține jurnalistul Andrei Pertsev în analiza publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

„Șoigu nu a fost trimis în uitare, a fost o cădere mai grea pentru Nikolai Patrushev”   

Rarele excepții dovedesc doar regula, continuă Andrei Pertsev. Putin l-a înlocuit pe Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării, după ce dușmanii acestuia din urmă și-au schimbat tactica, pentru a se concentra mai degrabă pe corupție decât pe problemele de pe frontul din Ucraina.

Dar președintele nu și-a exclus partenerul – de multă vreme – din cercul său interior. Logica verticalei este de așa natură încât trebuie găsită întotdeauna o poziție compensatorie.

În cazul lui Șoigu, postul respectiv este de secretar al Consiliului de Securitate. Pentru fostul ministru, aceasta este efectiv o retrogradare: încă de pe vremea când era la conducerea Ministerului pentru Situații de Urgență, în anii `90, el a fost obișnuit să gestioneze sume mari și proiecte de infrastructură, în timp ce funcția de secretar al Consiliului de Securitate nu oferă astfel de oportunități. Dar, totuși, Șoigu nu a fost trimis în uitare.

A fost o cădere mai grea pentru Nikolai Patrushev, pe care Șoigu l-a înlocuit în Consiliul de Securitate. Era o personalitate publică și, în mod clar, nu avea de gând să demisioneze, dar acum a devenit un consilier prezidențial care este ocupat cu „supravegherea construcțiilor navale”. Nu este clar motivul exact pentru care a fost înlăturat din post – poate a contat mai mult vârsta lui (șaptezeci și doi), decât faptul că l-a nemulțumit pe Putin. Dar este o altă retrogradare clară.

În cele din urmă, însă, sistemul nu a îndrăznit să-și retragă complet niciunul dintre participanții săi, iar schimbarea la vârful Ministerului Apărării a fost singura notabilă.

Putin și-a pierdut capacitatea de a scăpa de oamenii care fie nu pot lucra eficient din cauza vârstei, fie au devenit toxici”, mai scrie Andrei Pertsev în analiza sa.

„Verticala puterii s-a transformat într-un fel de depozit pentru Putin”

Acest lucru este valabil și pentru noul ministru al Apărării, continuă jurnalistul. În calitate de prim-viceprim-ministru pentru afaceri economice, Andrei Belousov și-a făcut dușmani marii antreprenori și, de fapt, fusese candidat la demitere.

Dar Putin a găsit un nou loc de muncă pentru el, deși unul neașteptat, deoarece Belousov nu avea nicio legătură anterioară cu forțele armate.

Verticala puterii s-a transformat într-un fel de depozit pentru Putin, din care poate scoate cutare sau cutare cifră/funcție/om la nevoie. Totuși, astfel de cazuri sunt din ce în ce mai rare, motiv pentru care eșaloanele superioare ale verticalei seamănă din ce în ce mai mult cu o casă de bătrâni pentru funcționarii a căror forță și putere sunt în scădere.

O treaptă sub ei, între timp, sunt oficiali promițători care așteaptă oportunități pentru un salt în carieră.

Banca de rezervă include tinerii favoriți ai lui Putin, precum Kirill Dmitriev (șeful Fondului rus de investiții directe), Maxim Oreșkin (fost consilier prezidențial și acum adjunct al șefului de cabinet pentru probleme economice) și Alexei Dyumin (fostul bodyguard al lui Putin, care a progresat de la guvernator al regiunii Tula la asistent prezidential pentru apărare).

Noile roluri ale acestor ultimi doi sunt deosebit de grăitoare. Experții l-au indicat pe Dyumin ca un potențial succesor al lui Putin, ministrul Apărării, viceprim-ministru pentru industrie sau șef al administrației prezidențiale.

Între timp, s-a estimat că Oreșkin va deveni prim-ministru sau cel puțin viceprim-ministru. Dar, ca urmare a remanierii din luna mai, ambii s-au trezit în poziții nou inventate”, încheie jurnalistul Andrei Pertsev.

Foto – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Ar putea Ucraina să întoarcă războiul cu Rusia în favoarea sa? „Moscova nu este invincibilă, dar sunt luate DECIZII-CHEIE pe o bază incoerentă”

Lui Putin nu i-a ieșit blitzkrieg în Ucraina, dar vrea să-și realizeze AMBIȚIILE printr-un conflict de durată: „Războiul este un hobby scump”

Cum a scăpat Putin de Șoigu, figură TOXICĂ pentru camarila de la Kremlin. ”Era război total între Apărare și complexul militar-industrial al Rusiei”

În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de apărare a Rusiei, dar își asigură „negarea plauzibilă” în fața lumii

PROPAGANDA Rusiei lui Putin nu este atât de sofisticată pe cât pare. Cum a eșuat Kremlinul în scenariul „Ucraina, Mica Rusie”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
România a fost lovită de un cutremur azi-noapte! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine...
Ele îi ţin în formă pe jucătorii de la Naţionala României. Clasamentul celor mai frumoase...
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
FEMEIA care DEGUSTA mâncarea lui Hitler! Era atât de paranoic încât...
Permisul de conducere se SCHIMBĂ la 2 ANI. Decizia care se va aplica în toată...
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Temperaturi exteme lovesc România! Meteorologii au emis cod galben de caniculă
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Unul din patru copii din lume este în pericol din cauza alimentelor sărace
×