Andrei Baciu: Campania de vaccinare anti-COVID, o provocare nemaiîntâlnită / Vaccinarea este gratuită și voluntară / Informați-vă doar din surse oficiale

Andrei Baciu: Campania de vaccinare anti-COVID, o provocare nemaiîntâlnită / Vaccinarea este gratuită și voluntară / Informați-vă doar din surse oficiale
Publicat: 29/12/2020, 07:37

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, luni seară, că vaccinarea anti-COVID în România este gratuită și voluntară. Acesta a vorbit despre logistica uriașă din spatele campaniei de vaccinare.

„În primul rând, trebuie să vedem foarte clar care este provocarea. E o provocare fără precedent nu numai în România, ci la nivel global, pentru toți cei implicați în aceste activități. Pornind de la partea logistică, partea de transport, de depozitare, partea propriu-zisă de vaccinare, toate acțiunile aferente de informare și de comunicare sunt fără precedent.

Evident că vaccinarea în sine reprezintă cea mai bună veste din acest an, reprezintă un motiv de optimism, de recâștigarea încrederii. E cea mai sigură soluție de a închide această pandemie și de a reveni la o viață normală”, a declarat Andrei Baciu, pentru B1 TV.

„Vaccinul este sigur!”

„Vaccinul este sigur. În România, vaccinarea este voluntară și gratuită. Pentru a organiza acest procedeu, vorbim la nivel global de zeci – sute de milioane de vaccinuri care vor fi administrate în perioada următoare, e un efort logistic semnificativ”.

„Noi am propus să avem o transparență totală. Sigur, lucrurile nu sunt perfecte și pot exista imperfecțiuni, dar vă garantez că există o transparență totală cu privire la toate aspectele legate de vaccinare. Sigur, părerile sunt împărțite, dar datoria noastră e să informăm și să transmitem toate informațiile pe care le avem în timp real, astfel încât fiecare persoană să ia o decizie informată”, a mai precizat Baciu.

Baciu a explicat că prima persoană vaccinată anti-COVID în România a fost o asistentă medicală, nu o persoană publică și asta pentru că medicii sunt în prima linie a luptei cu virusul.

„S-a început cu personalul medical”

„Credeți-mă că toate aceste aspecte au fost analizate de oameni care la asta se pricep, experți în comunicare, și asta a fost recomandarea lor că ar fi cea mai bună soluție pentru demararea campaniei de vaccinare. Și eu realmente cred în acest lucru”.

„Am avut două zile de vaccinare. S-a început cu personalul medical din cele 10 spitale de boli infecțioase.

Ieri, pentru prima zi de vaccinare la Institutul ”Matei Balș”, s-au înscris voluntar – vaccinarea e voluntară în România – 140 de persoane, fiind duminică, prima zi. Au venit suplimentar 30 de persoane. Cadre medicale din acest spital. Credeți-mă eu m-aș fi vaccinat și îmi pare rău că nu pot și că nu fac parte din categoria de persoane care s-ar fi vaccinat ieri”, a mai spus Andrei Baciu.

Peste 140.000 de doze sosesc MARȚI pe trei aeroporturi din țară

„Mâine vor sosi în România 140.400 de doze de vaccin pe trei aeroporturi, București, Cluj Timișoara, care vor fi transportate către cele șapte centre regionale de stocare. Acest lucru se va repeta săptămânal pentru toată luna ianuarie, unde sperăm noi să se epuizeze cât mai rapid această etapă de vaccinare și să putem trece la cea de-a doua etapă de vaccinare, aceea a persoanelor la risc cu diverse boli cronice, apoi a personalului esențial. Într-o a treia etapă vom vorbi de populația generală. Deci și vaccinarea persoanelor publice nu e o etapă care se va întâmpla peste luni de zile, în felul în care sunt sunt programate tranșele de vaccin și pe baza strategiei de vaccinare”, a mai spus Baciu.

De asemenea, acesta le recomandă românilor să se informeze despre vaccin doar din surse OFICIALE.

„În România, vaccinarea e voluntară și e gratuită. Există această platformă vaccinare-covid.gov.ro. Îi invit pe toți să acceseze acest site, sunt toate informațiile acolo. Ținând cont de fenomenul important de fake news cu care se confruntă acest moment al vaccinării nu doar în România, ci și la nivel global, recomandarea noastră este de a ne informa numai din surse oficiale, iar aceasta este singura sursă oficială, guvernamentală, unde sunt transmise toate informațiile integrate”, a conchis secretarul de stat Andrei Baciu, pentru B1 TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom