Angajații Poștei Române protestează. Cât ia în mână un poștaș

Angajații Poștei Române protestează. Cât ia în mână un poștaș
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 14/05/2022, 11:01

Sindicaliştii din cadrul Poştei Române organizează, sâmbătă, un miting de protest în faţa Guvernului, pentru a atrage atenţia cu privire la problemele din această companie.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) reprezintă aproximativ 18.000 de salariaţi. Potrivit comunicatului, la protest se estimează o participare de circa 2.500 de membri de sindicat veniţi din toate judeţele din ţară.

Printre motivele acţiunii de protest se numără starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române.

„Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întregul personal, salariul net lunar este sub 1.700 lei, la limita traiului de subzistenţă, în condiţii de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură”, transmit sindicaliștii.

Alt motiv al protestului este „refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajaţi, în sfidarea numeroaselor cereri ale SLPR şi fără a ţine seama de creşterea constantă a preţurilor la energie, combustibili şi produse alimentare”.

Protestul se referă şi la iminenţa pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite, în urma introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business.

„Salariaţii sunt nemulţumiţi de iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor. Aceste iniţiative reprezintă cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere împotriva propriilor salariaţi, consideră aceştia.

Principalele ţinte vizate în vederea şubrezirii contractului colectiv de muncă sunt, potrivit sindicaliştilor, eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea şi evaluarea normelor de muncă; aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul; eliminarea salariilor compensatorii la concediere – minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă; eliminarea automatului de clase; eliminarea sporurilor de: continuitate şi cumul de funcţii (acordat acelor lucrători care suplinesc activităţi pe care ar fi trebuit sa le facă posibil salariaţi angajaţi pe locuri vacante), program fracţionat (un spor generos de 100 lei celor care prin natura locului de muncă lucrează dimineaţa 4 ore şi după-amiază încă 4 ore – alocând astfel din viaţa personală aproape o jumătate de zi)”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de încercarea constantă a directorului general de a induce în eroare salariaţii

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de încercarea constantă a directorului general de a induce în eroare salariaţii şi de a evita mijloacele de dialog social prevăzute de lege, de lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă şi protecţie, precum şi condiţiile improprii de muncă în spaţiile în care munceşte cea mai mare parte a angajaţilor şi în care sunt primiţi clienţii Poştei Române, foarte multe unităţi fiind cu igrasie, fără căldură pe timp de iarnă sau aerisire pe timp de vară, fără wc, fără minimă preocupare pentru asigurarea curăţeniei.

Angajaţii Poştei afirmă că există intenţia de modificare a organigramei şi efectuarea de concedieri colective, fără a oferi sindicatului, conform legii, informaţiile necesare referitoare la modul in care va funcţiona compania după aplicarea modificărilor organigramei propuse, începând de la aparatul central, până la baza companiei.

„Facem apel către Guvernul României şi către liderii coaliţiei de guvernare. Vă solicităm să găsiţi timpul necesar pentru o analiză temeinică şi sănătoasă asupra stării acestei companii”, au mai spus liderii sindicali.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA