Zece persoane, între care un manager de spital și un director de penitenciar, găsite în incompatibilitate şi conflict de interese de ANI

Zece persoane, între care un manager de spital și un director de penitenciar, găsite în incompatibilitate şi conflict de interese de ANI
Agenția Națională de Integritate (ANI)
Publicat: 26/07/2023, 11:12

Zece persoane au fost găsite în incompatibilitate şi conflict de interese de inspectorii de la Agenţia Naţională de Integritate. Printre acestea, se numără un şef la Drumuri, un manager de spital, un director de penitenciar și un funcţionar al Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat averea nejustificată, conflictul de interese de natură administrativă, starea de incompatibilitate sau a sesizat Comisia de disciplină, în cazul a 10 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010.

În cazul lui Aurelian Drogeanu, Şef al Secţiei de Drumuri Naţionale Constanţa din cadrul Direcţei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 165.957 Lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către Aurelian Drogeanu împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice de conducere de Şef al Secţiei de Drumuri Naţionale Constanţa din cadrul D.R.D.P. Constanţa.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel  Constanţa în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Aurelian Drogeanu împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice de conducere.

Csaba Kiss, fost Funcţionar public cu statut special în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 decembrie 2011 – 01 februarie 2021, întrucât simultan cu deţinerea funcţiei publice cu statut special  a  exercitat şi alte funcţii în sectorul privat, atribuţiile exercitate în sectorul privat fiind în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate de către acesta în calitate de funcţionar public cu statut special.

Manager de spital, în conflict de interese, după ce și-a „avansat” soțul

Doina Zizi Sandu, Manager al Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galaţi, a fost găsit în conflict de interese. În calitate de Manager al Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galaţi, a aprobat şi semnat o serie de documente care au stat la baza schimbării funcţiei şi mutării în altă structură a soţului acesteia, angajat al spitalului. Astfel, soţul persoanei evaluate a fost schimbat din funcţia de referent, în funcţia de economist şi a fost mutat din cadrul Serviciului Managementul Calităţii, la  Serviciul resurse umane, normare, organizare şi salarizare (Serviciul R.U.N.O.S.).

Lucian Lotroșanu, funcţionar public în cadrul Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 08 septembrie 2020 – 02 iunie 2022, întrucât simultan cu deţinerea funcţiei publice în cadrul D.G.A.S.P.C. Caraş-Severin a exercitat şi alte funcţii în sectorul privat, atribuţiile exercitate în sectorul privat fiind în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate de către acesta în calitate de funcţionar public.

Georgică Alexeev, fost Director al Penitenciarului Timişoara a fost găsit în conflict de interese administrativ, În perioada exercitarării funcţiei publice de conducere cu statut special, a participat la luarea unor decizii cu privire la o societate comercială al cărei asociat unic este creditorul unui împrumut pe care persoana evaluată l-a menţionat în declaraţia de avere completată în anul 2021.

George Șerban Tănase, funcţionar public cu statut special în cadrul I.P.J. Argeş, s-a aflat pottrivit ANI în stare de incompatibilitate în perioada 11 februarie 2020 – 12 octombrie 2022,  întrucât simultan cu deţinerea calităţii de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare a deţinut şi funcţia de asociat şi administrator al unei societăţi comerciale.

Anca Maria Cătălină Vasile, funcţionar public în cadrul Primăriei Com. Manasia, Jud. Ialomiţa, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 ianuarie 2021 – 19 decembrie 2022, întrucât în calitate de funcţionar public în cadrul Primăriei Com. Manasia  s-a aflat în raporturi ierarhice directe cu tatăl său, Secretar general al comunei Manasia.

Lucian Ioan Tomi, fost funcţionar public în cadrul Primăriei Com. Chinteni, Jud. Cluj, a fost găsit în conflict de interese administrativ de către ANI. Astfel, în calitate de consilier la Compartimentul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului comunei Chinteni, a semnat o serie de autorizaţii de construire acordate unor persoane fizice/juridice, în baza documentaţiilor tehnice elaborate de  societăţi comerciale în cadrul cărora soţia persoanei evaluate deţinea calitatea de asociat şi administrator.

Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) şi alin. (2) din Legea nr. 161/2003 coroborat cu prevederile art. 445, alin. (1),  şi art. 463 din O.U.G nr. 57/2019.

ANI a sesizat Parchetul General

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către Lucian Ioan Tomi a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal cu aplicarea art. 35, alin. (1) din acelaşi act normativ, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de serviciu a semnat 225 de autorizaţii de construire  acordate unor persoane fizice/juridice, având la bază documentaţii tehnice elaborate de societăţile comerciale în cadrul cărora soţia acestuia deţinea în perioada evaluată calitatea de asociat şi administrator, fiind obţinute astfel de către aceasta foloase patrimoniale constând în venituri salariale şi dividende.

Sebastian Popescu, funcţionar public cu statut special în cadrul  I.G.P.R. – Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 februarie 2020 – 29 aprilie 2021, întrucât a deţinut şi exercitat simultan atât calitatea de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare cât şi calitatea de persoană fizică autorizată, obţinând venituri din activităţi independente/profesii libere şi comerciale.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de disciplină din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române  întrucât în perioada exercitării funcţiei publice cu statut special a  desfăşurat şi activităţi în sectorul privat, obţinând venituri din activităţi independente/profesii libere şi comerciale, încălcând astfel prevederile art. 45, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 360/2002  din Legea nr. 360/2002

Florin Condrat, funcţionar public cu statut special în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean COVASNA, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 februarie 2020 – 26 mai 2021, întrucât a deţinut simultan atât calitatea de organ de cercetare penală al poliţiei judiciare cât şi funcţia de administrator în cadrul unei societăţi comerciale, încălcând astfel prevederile art. 2, alin. (4) din Legea nr. 364/2004.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Sebastian Popescu nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Zodii cu mare noroc de Florii. Vor trăi bucurii explozive
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică