Apelul Ministerului Sănătății pentru persoanele cu simptome de COVID-19: Adresați-vă medicilor de familie

Apelul Ministerului Sănătății pentru persoanele cu simptome de COVID-19: Adresați-vă medicilor de familie
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 02/02/2022, 12:18

Ministerul Sănătății îndeamnă persoanele cu simptomatologie sugestivă pentru infecția cu SARS CoV-2 să se adreseze celor peste 4.000 de cabinete ale medicilor de familie pentru testarea COVID-19, a transmis instituția, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Medicii de familie pot testa, gratuit, atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive, a precizat, miercuri, Ministerul Sănătății, printr-ul comunicat de presă. În document, MS reafirmă importanța medicilor de familie în controlul pandemiei și face apel către aceștia să contribuie cu responsabilitate si profesionalism la diagnosticul, tratarea și monitorizarea pacienților cu COVID-19.

„În acest context epidemiologic dificil, cu o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, testarea în cabinetele medicilor de familie reprezintă o soluție pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare. Creșterea numărului de persoane testate de catre medicii de familie va scădea suprasolicitarea  serviciilor de ambulanță și a direcțiilor de sănătate publică, unde sunt liste de așteptare lungi”, a declarat prof.univ.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Potrivit instituției, testarea pentru populație este gratuită în cele peste 4000 cabinete ale medicilor de familie care au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate. Lista acestora este publică și se găsește pe paginile de web ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Situatie Contrcte CAS Cu Furnizorii de Servicii de Medicina Primara by Ina Maria Stoica on Scribd

Potrivit sursei citate, persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată și actualizată periodic.

Cel mai recent document, actualizat la 1 februarie, privind definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19):

Criterii clinice:

Orice persoană care prezintă cel puțin unul din următoarele semne și simptome1

– tuse

– febră

– scurtarea respirației

– debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei

Notă:

Pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.

Criterii de diagnostic imagistic:

Evidențe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19

Criterii de laborator:

Detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică.

Criterii epidemiologice:

Cel puțin unul dintre următoarele:

– contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului;

– rezident sau personal al unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituție în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase