APLICAȚIA inovatoare dedicată nevăzătorilor, creată de șase tineri din Cluj. Cum funcționează algoritmul bazat pe Inteligența Artificială

Publicat: 11/02/2024, 09:00
Actualizat: 11/02/2024, 10:40

Șase tineri din Cluj demonstrează că lucrurile constructive și bine făcute pot produce schimbări și îi pot ajuta cu adevărat pe cei din jur. Cei care au scris povestea sunt Sofia-Maria Bud, Abel-Dumitru Burduhos, Alexandru-Marius Chira, Felix Crișan, Armand Farkas şi Maria-Teodora Pescaru – tinerii care au dezvoltat Aplicația Palmsy, un dispozitiv dedicat nevăzătorilor, ajutându-i pe aceștia să fie independenţi când vine vorba de orientare şi de citirea textului care nu este afişat în braille.

În plus, acest dispozitiv oferă o funcționalitate de siguranță vitală, protejându-i pe utilizatori de pericole iminente.

„Am decis să ne axăm pe nevăzători, iar apoi am început să ne gândim cum am putea să îi ajutăm”

Cei șase inventatori sunt elevi în clasele a X-a, a XI-a și a XII-a și provin de la mai multe școli din Cluj-Napoca, respectiv Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga”.

Tinerii spun că s-au întâlnit la Academia „Descoperă-ți Pasiunea în IT” și acolo au format echipa, mentorată de Sorin Ionuţ Băjenaru de la Bosh România.

„Ne-am gândit în primul rând ce nișă am vrea să ne alegem. A durat cam o lună și am decis să ne axăm pe nevăzători, iar apoi am început să ne gândim cum am putea să îi ajutăm. Am dat astfel viață acestui proiect și vă spun cu certitudine că fiecare a contribuit la această idee, fiecare a venit cu bucata lui și după le-am unit”, a povestit Felix Crișan, care este și liderul echipei, pentru Gândul.

Tot algoritmul este bazat pe Inteligența Artificială

Așa a apărut „Palmsy”, un dispozitiv care are mai multe componente și care folosește Inteligența Artificială (AI). Tinerii au explicat că Palmlsy are o cameră video amplasată pe cap, o placă de bază cu baterie și o mănușă care are incorporate șase motorașe, reprezentând modelul Braille standard.

Elevii s-au gândit inclusiv la siguranța nevăzătorilor. Astfel, unul dintre algoritmi îi avertizează pe aceștia în cazul unul pericol iminent, cum ar fi o mașină sau o bicicletă care circulă cu viteză.

„Camera scanează atât obiecte, cât și text. Dacă textul este relevant, acesta va fi tradus în limbajul Braille. Apoi cele șase motorașe vor vibra în palma nevăzătorului, care va putea > astfel textul. Camera filmează împrejurările și capturează obiecte, texte și pericole și prin intermediul plăcii de bază traduce textul care nu este afișat, se numește text pe fond negru. 

Acesta este tradus nevăzătorilor prin intermediul celor șase motorașe care reprezintă, de fapt, modelul Braille. Dorim să implementăm și o variantă mai scurtă a acestei traduceri, deoarece în limbajul Braille există două tipuri: unul lung și unul scurt. Cel lung (n.r. literă cu literă) este cunoscut de mai multe persoane, de aceea am ales această variantă”, a explicat Felix, unul dintre creatorii aplicației Palmsy.

„Palmsy a fost gândit în așa fel încât să nu fie un înlocuitor al bastonului alb

Dispozitivul elevilor clujeni are același scop ca altele inventate până acum și anume acela de a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere.

„Palmsy a fost gândit în așa fel încât să nu fie un înlocuitor al bastonului alb, ci un dispozitiv care oferă un plus de ajutor persoanelor cu deficiențe de vedere, încurajând independența și îmbunătățind autonomia acestora”, au mai precizat tinerii.

„Vrem să facem o strângere de fonduri și să ne cunoaștem mai bine utilizatorii”

Felix Crișan a precizat că aplicația nu este încă pe piață, deoarece își doresc să scoată cea mai bună variantă și să-i ajute cu adevărat pe cei care au nevoie.

Membrii echipei s-au întâlnit și cu elevi de la Liceul pentru Deficenți de Vedere din Cluj-Napoca pentru a vedea ce dificultăți întâmpină aceștia în viața de zi cu zi. Iar planurile lor nu se opresc aici.

„Se poate folosi, dar încă nu ne deschidem la piață, deoarece momentan mai necesită fonduri și dezvoltare. Am comandat recent o placă de 80 de ori mai bună decât placa veche, care pe lângă o putere de procesare mai bună, poate să detecteze și mai rapid pericole și obiecte și asta este în favoarea nevăzătorului.

Dacă este să ne gândim la viitorul apropiat, vrem să facem o strângere de fonduri și să ne cunoaștem mai bine utilizatorii. Am fost la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj Napoca, ca să vorbim cu câțiva nevăzători și să aflăm problemele lor, fără să le zicem că dezvoltăm un produs, ca să nu le influențăm opiniile.

În plus, pe viitor plănuim să ne înscriem și în programul FIX Cluj, care este un incubator de afaceri. În planul viitorului mai îndelungat, ar fi să începem să ne expunem pieței, dar și să ajungem la un design și la o putere de procesare care să nu dea greș”, a conchis interlocutorul Gândul.

Tinerii își doresc să încheie și un protocol cu Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca

Cu un accent pe diversitate și incluziune, campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” recunoaște că fiecare tânăr este unic și are o contribuție valoroasă la dezvoltarea societății.

Indiferent dacă sunt antreprenori, cercetători, artiști, lideri comunitari sau activiști sociali, tinerii selectați în cadrul acestei campanii reprezintă o forță care reflectă bogăția și vitalitatea poporului român.

Prin promovarea exemplelor de succes și prin oferirea de resurse și sprijin, campania își propune să creeze un mediu propice pentru ca tinerii să-și atingă potențialul maxim și să-și ducă la îndeplinire visele și aspirațiile lor.

De la încurajarea antreprenoriatului și inovației până la susținerea educației și a culturii, campania acționează ca un catalizator pentru schimbare și progres în întreaga țară.

Primul catalog al excelenței românești. Cine sunt cei 100 de tineri pentru dezvoltarea României

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024 în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  • Educație
  • Sport
  • Cultură
  • Inovație

Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro

CITIȚI ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!