Aproape 10.000 de poliţişti vor asigura ordinea, în fiecare zi din minivacanța de Rusalii. CNAIR anunță și unele restricții de circulație, în această perioadă

Aproape 10.000 de poliţişti vor asigura ordinea, în fiecare zi din minivacanța de Rusalii. CNAIR anunță și unele restricții de circulație, în această perioadă
Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 18/06/2021, 15:20
Actualizat: 18/06/2021, 15:23

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că aproape 25.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri vor asigura zilnic ordinea și siguranța publică în perioada Rusaliilor Ortodoxe. Poliția Rutieră a suplimentat efectivele, în special pe principalele drumuri care fac legătura cu litoralul sau cu stațiunile montane.

De altfel, autoritățile preconizează că românii vor lua cu asalt Valea Prahovei, în weekend-ul prelungit de Rusalii, gradul de ocupare a locurilor de cazare din județul Prahova fiind de 75%. Rusaliile se celebrează la 50 de zile după Paşte şi la 10 zile după Înălţarea Domnului, potrivit Calendarului Ortodox.

„În perioada 18 – 21 iunie 2021, o medie zilnică de aproximativ 24.600 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri vor acționa în sistem integrat, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea faptelor nelegale și pentru descurajarea activităților care pot pune în pericol sănătatea cetățenilor, precum și pentru asigurarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, inclusiv în cazul producerii unor situații de urgență. Astfel, în fiecare zi, aproximativ 10.000 de polițiști sunt pregătiți să intervină, atât ca urmare a solicitărilor adresate de cetățeni, cât și pentru a preveni și combate infracționalitatea de orice natură și faptele care perturbă ordinea și liniștea publică. O atenție deosebită va fi acordată prevenirii accidentelor grave și fluidizării traficului pe arterele care de obicei sunt aglomerate în astfel de perioade, precum autostrada A2 si DN1”, transmite MAI.

Potrivit sursei citate, Poliția Rutieră a suplimentat efectivele mai ales pe principalele drumuri care fac legătura cu litoralul sau cu stațiunile montane.

„În zilele de duminică și luni, se va asigura o prezență activă în zona lăcașelor de cult, astfel încât toți participanții la slujbele religioase să se bucure în siguranță de sărbătoare. Alături de efectivele polițiștilor vor fi și reprezentanții Jandarmeriei Române. Peste 6.000 de jandarmi vor fi zilnic la datorie pentru a menține și restabili, dacă va fi cazul, ordinea și liniștea publică. Au fost redimensionate patrulele de jandarmi în stațiunile de pe litoral și în cele montane, precum și în zonele unde se așteaptă prezența unui număr mare de persoane, precum piețe sau parcuri”, potrivit comunicatului de presă.

În acest sfârșit de săptămână, efectivele polițiștilor de frontieră vor fi adaptate, astfel încât să nu crească timpii de așteptare la intrarea sau ieșirea în și din țară, ca urmare a controlului personal, al documentelor de călătorie și al mijloacelor de transport.

Peste 3.600 de polițiști de frontieră și aproximativ 5.000 de pompieri și echipaje SMURD vor acționa zilnic, de Rusalii

Peste 3.600 de polițiști de frontieră vor acționa zilnic pentru supravegherea şi controlul frontierei de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Totodată, se va menține permanent legătura cu omologii din țările vecine, pentru a se putea adapta măsurile în funcție de evoluția situației operative.

Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns la situații de urgență, aproximativ 5.000 de pompieri militari și echipaje SMURD, cu peste 3.500 de mijloace tehnice, sunt pregătite să intervină, în fiecare zi în sprijinul comunităților.

De asemenea, începând de vineri, pe toată perioada sezonului estival, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență operaționalizează 25 de puncte de lucru temporare în județul Constanța, încadrate cu peste 600 de pompieri: 11 puncte de stingere a incendiilor, 8 puncte de prim-ajutor și 6 puncte de salvare acvatică.

În fiecare sfârșit de săptămână din perioada sezonului estival, vor fi operaționalizate puncte de lucru pe autostrada A2, pe tronsoane prestabilite, pentru a asigura intervenția rapidă în situații de urgență.

Pe toată perioada minivacanței, 15 aeronave ale Inspectoratului General de Aviație din MAI vor asigura misiuni de survol aerian în sprijinul celorlalte structuri operative, precum și misiuni aero-medicale, de transport sanitar sau de căutare-salvare.

CNAIR anunță restricții de circulație, de Rusalii, pe A2, DN 7 și DN 39

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat, vineri, prin intermediul unui comunicat, că – de sâmbătă până luni – vor fi impuse restricții de circulație pentru mașinile de peste 7,5 tone pe A2, DN 7 și DN 39.

Potrivit unui comunicat al CNAIR, sunt vizate vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane.

Astfel, restricțiile sunt impuse pe A2, între Bucureşti (intersecția A2 cu DNCB) – Fundulea – Lehliu – Fetești – Cernavodă – Constanța (intersecția A2 cu A4), pe ambele sensuri de mers, pe DN 7, între Piteşti (intersecția DN7 cu DN7C) – Râmnicu Vâlcea – Veștem (intersecia DN7 cu DN 1), și pe DN 39, între Agigea (intersecția DN39 cu DN 39A) – Mangalia (limită municipiu).

Restricțiile sunt impuse de sâmbătă, de la ora 16.00, până luni, la ora 22.00.

CNAIR precizează că încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

Câte zile vor mai avea angajații din România, de sărbători legale, până la sfârșitul anului

  • 15 august (duminică): Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie (marţi): Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie (miercuri): Ziua Naţională a României;
  • 25 decembrie (sâmbătă): Crăciunul;
  • 26 decembrie (duminică): A doua zi de Crăciun.

Potrivit Codului Muncii, românii au 15 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, iar în acest an, opt sunt în weekend, în timp ce şapte sunt în timpul săptămânii.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepţia unităţilor sanitare şi a celor de alimentaţie publică, precum şi a unităţilor în care activitatea nu poate fi întreruptă. Cei care lucrează în acest zile au dreptul la compensarea cu timp liber, acordat în următoarele 30 de zile.

Zilele libere se acordă pentru: Paşte (Vinerea Mare, Duminica Paştelui, Lunea Luminată), două zile pentru Anul Nou, două zile pentru Rusalii, două zile pentru Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.


CITEȘTE ȘI:

Când va pica Paștele în 2022. Peste câți ani vor fi la aceeași dată Paștele ortodox și cel catolic


Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Mari amenzi pentru proprietarii de apartamente. Cine nu face asta va plăti scump
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani