Aproximativ 600 de civili au fost uciși în bombardamentele de la teatrul din Mariupol, arată o investigație a Associated Press

Aproximativ 600 de civili au fost uciși în bombardamentele de la teatrul din Mariupol, arată o investigație a Associated Press
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 04/05/2022, 19:22

Aproximativ 600 de civili au fost uciși într-o lovitură aeriană rusă asupra teatrului de teatru din Mariupol pe 16 martie, potrivit unei investigații efectuate de agenția de știri AP, relatează Ukrinform.

„O investigație a Associated Press a găsit dovezi că atacul a fost de fapt mult mai mortal decât se estima, ucigând mai aproape de 600 de persoane în interiorul și în afara clădirii. Aceasta este aproape dublu față de numărul de morți citat până acum, iar mulți supraviețuitori estimează un număr și mai mare”, a precizat agenția.

Potrivit raportului, investigația AP a recreat ceea ce s-a întâmplat în interiorul teatrului în acea zi, din relatările a 23 de supraviețuitori, salvatori și persoane familiarizate îndeaproape cu noua sa viață ca adăpost antiaerian.

AP s-a bazat, de asemenea, pe două seturi de planuri ale teatrului, fotografii și înregistrări video realizate în interior înainte, în timpul și după acea zi, precum și pe feedback-ul experților care au analizat metodologia.

Toți martorii au declarat că cel puțin 100 de persoane se aflau la o bucătărie de campanie chiar afară și că niciuna nu a supraviețuit. De asemenea, au spus că încăperile și holurile din interiorul clădirii erau aglomerate, cu aproximativ o persoană la fiecare 3 metri pătrați de spațiu liber.

Mulți supraviețuitori au estimat că aproximativ 1.000 de persoane se aflau înăuntru în momentul atacului aerian, dar cel mult 200 de persoane, inclusiv salvatorii, au fost văzute scăpând. Supraviețuitorii au ieșit în principal prin ieșirea principală sau printr-o intrare laterală; cealaltă parte și cea din spate au fost strivite.

Investigația AP respinge, de asemenea, afirmațiile rusești potrivit cărora teatrul a fost demolat de forțele ucrainene sau a servit drept bază militară ucraineană. Niciunul dintre martori nu a văzut soldați ucraineni operând în interiorul clădirii. Și nicio persoană nu s-a îndoit că teatrul a fost distrus într-un atac aerian rusesc îndreptat cu precizie asupra unei ținte civile despre care toată lumea știa că era cel mai mare adăpost antiaerian din oraș, cu copii în el.

Anterior, primăria din Mariupol a declarat că 300 de civili au fost uciși la Teatrul Dramatic din Mariupol.

Agresiunea rusă a provocat o catastrofă umanitară teribilă în Mariupol. Invadatorii bombardează locuitorii neînarmați și blochează ajutorul umanitar.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Oana Roman a chemat Ambulanța acasă, după înmormântarea Mioarei Roman Ce s-a întâmplat în miez...
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
EXCLUSIV Dialog halucinant. Jurnaliști Digi24, legitimați de polițiști pentru că filmează pe domeniul public. „Sunteți...
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
"Trebuie să coborâm că murim. Băi, deschide ușa!" Filmul incidentului de la metrou, după ce...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: Ce șoferi sunt scutiți de impozit? Pensionarii beneficiază de reducerea impozitului auto?
Cine este tânărul care a încetat din viață, după ce a picat în gol în...
Ce salariu are un angajat Kaufland România! Ce alte bonusuri mai are pe lângă salariu
Cazul Pascu: Alina Gorghiu trimite Corpul de control la Penitenciarul Poarta Albă
Gabriela Lucuțar, dezvăluiri uluitoare după înmormântarea Mioarei Roman. Conexiunea paranormală pe care a avut-o cu...
MESAJ de la NASA pentru populația lumii! În ziua cu eclipsa de Soare din aprilie...
ITIA a dat verdictul final: Suspendare de doi ani pentru dopaj!
Clasa de mijloc, distrusă de măsurile socialiste. Românii care muncesc, cocoșați de taxe și inflație
Cântărețul de muzică populară Mile Povan s-a stins din viață la doar 31 de ani....
BANCUL ZILEI. Bulă o găsește pe Bubulina goală în pat. În scrumieră ardea un trabuc:...
Nefasta primăvară a anului 1918: „Înconjurată şi trădată, România semnează pacea care îi smulge Dobrogea...