VIDEO | Arafat, despre restricțiile ridicate: Nu sunt relaxări. Sunt măsuri foarte serioase care trebuie respectate

Publicat: 09/12/2021, 22:44
Actualizat: 09/12/2021, 23:26

Ședul DSU, Raed Arafat, a declarat că măsurile adoptate pentru perioada de vin în sprijinul economiei în raport cu necesitățile oamenilor în această perioadă. Medicul a precizat că nu trebuie ignorate măsurile de siguranță mai ales că varianta Omicron pare mult mai contagioasă deja este prezentă și în România.

„Hai să zicem că sunt ajustări a să facă o balanța mai bună între necesitățile oamenilor în această perioadă, situația economică și pandemia de Covid-19 unde suntem pe un trend descrescător. Nu putem spune că sunt relaxări. Sunt măsuri foarte serioase care trebuie respectate”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a precizat că spre deosebire de măsurile adoptate anterior, în momentul de față și persoanele nevaccinate care prezintă un test negativ pot întra în anumite spații, ce până acum erau interzise pentru ei.

„Acum s-a adăugat posibilitatea testării pentru a intra în anumite zone care erau limitate numai vaccinaților sau a celor trecuți prin boală. S-a adăugat în unele locuri de la 30% la 50%, la restaurante era 50%, dar acum vorbim de teatre, sport…S-au terminat restricțiile de deplasare pe timpul nopții, dar s-a păstrat totuși programul până la ora 22.00 cu excepția a două nopți – noaptea de Crăciun și noaptea de Anul Nou”, a declarat Arafat.

Medicul a precizat că masca a rămas ca măsură de protecție la exterior în special în zonele aglomerate.

„Masca se păstrează în spațiile deschise în zonele aglomerate, la cozi, stațiile de autobuze, la târguri și piețe. În spațiile închise a rămas obligatorie masca”, a spus medicul.

Arafat a precizat că au fost impuse niște controale suplimentare la graniță pentru limitarea răspândirii variantei Omicron.

„Există din cauza Omicron niște controale suplimentare la graniță cu testele care trebuie prezentate inclusiv pentru persoanele vaccinate venite din afara UE. Trebuie să vedem cu varianta Omicron care vor fi concluziile finale pe linie științifică. Vaccinul se pare că are un efect, chiar dacă este mai redus poate preveni situațiile grave”, a precizat șeful DSU.

Întrebat cum vor impacta măsurile sanitare mersul la biserică, Arafat a declarat: „La biserică va fi cu mască, cu respectarea normelor de protecție, dar fără certificat verde.