VIDEO | Arafat: În acest moment aplicăm medicina de dezastre. Dacă nu ne trezim odată să ne vaccinam, o să fie o catastrofă sanitară

Publicat: 08/10/2021, 22:20
Actualizat: 08/10/2021, 23:58

Șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat vineri, la Antena 3, că situația din prezent în România este dezastruoasă în ceea ce privește valul patru al pandemiei de Covid-19 și face apel la populație să se vaccineze, întrucât este singura soluție pentru a putea depăși actuala criză sanitară.

„Acum este ceasul al 12-lea, cuțitul nu este până la os, a trecut de os. Dacă nu ne trezim odată şi mergem să ne protejăm, în final, familia prin vaccinare, rămâne, în final, singura armă” spune Raed Arafat.

Arafat a precizat că în momentul de față, la UPU, cazurile de infectare și afecțiunile de urgență care au sufocat sistemul medical vor fi prioritizate, în funcție de nivelul de gravitate și de șansele de supraviețuire a pacienților.

„Prioritizăm în situaţie de dezastru. În UPU când nu ai dezastru prioritizeti, în fiecare zi. Vin pacienți, vine unul la ora cutare, când altul așteaptă de vreo cinci ore, şi îl iei pe el şi îl introduci direct. Pentru că are infarct, pentru că are o problemă care poate să îl coste viaţa şi medicul trebuie să acționeze imediat. Pe când altul care așteaptă, e tăiat la mână, îl doare capul, dar poate aștepta. La locul unui accident rutier facem la fel. Dacă am un accident de autocar 50 de victime le clasific în verde, galben, rosu şi stabilim cine pleacă cu elicopterul cine pleacă cu mașina de terapie intensivă cine pleacă cu maşină cu asistent. Asta e prioritizare”, a subliniat medicul.

El a afirmat că priorizarea va fi la îndemâna medicului de la UPU, întrucât în acest moment în unitățile sanitare se aplică medicina de dezastre, la fel ca la război.

„Când vine cineva, la situaţia actuala, şi îmi spune că un ordin care cere prioritizare şi lasă la îndemâna medicului să prioritizeze, nu este constituțional, mă întorc la UPU şi spun: nu e constituțional ca unul care are infarct să treacă înaintea celuilalt că nu e bine, toţi au drept egal şi trebuie toţi să intre în același timp acolo. Decizia, ordinul care l-am dat spune că oprim ce este amânat, medicul este cel care decide, nu afectăm ambulatoriile. Noi aplicăm medicină de dezastre. Dacă unii găsesc soluţii mai bune să vină să ne spună”, a spus Raed Arafat la Antena 3.