Artificiile emană substanțe cancerigene și otrăvitoare. Oamenii de știință cer interzicerea acestora

Artificiile emană substanțe cancerigene și otrăvitoare. Oamenii de știință cer interzicerea acestora
Foto: Pixabay
Publicat: 29/12/2022, 11:22

Oamenii de știință cehi avertizează că artificiile emană în aer substanțe toxice asemănătoare smog-ului. Așadar, tradiționalele focuri de artificii ar putea ascunde pericole pentru corpul uman, necunoscute până acum.

Cercetătorii de la Academia de Științe din Cehia avertizează cu privire la daunele pe care substanțele chimice dăunătoare din artificiile le pot provoca sănătății noastre, scrie Radio Praga Internațional.

În ajunul Anului Nou, tone de substanțe chimice nocive sunt eliberate în aer de artificii și petarde. Substanțele nu sunt interzise și nimeni nu monitorizează ce cantitate de chimicale poluante rămân în mediu. Oamenii de știință pot face însă o estimare aproximativă pe baza cantității de artificii vândute.

Pericol real pentru sănătate

Petr Klusoń de la Academia Cehă de Științe spune că pericolul creat de substanțele emise de artificii pentru sănătatea oamenilor este subestimat.

„Mulți dintre cei care participă la sărbători se simt rău a doua zi și, uneori, pentru mai mult timp. Aproximativ 12 tone și jumătate de magneziu, zece tone și jumătate de bariu, o tonă de stronțiu, aproape o tonă de titan, jumătate de tonă de cupru și 1,2 tone de rubidiu poluează aerul din Cehia. Aceasta este cantitatea de substanțe nocive care ajunge în aerul pe care îl respirăm. Dacă zece la sută din acel mix ar fi produs o dată pe an de vreo fabrică, conducerea acesteia ar ajunge la închisoare”, arată cercetătorul ceh.

Un „cocktail” toxic din aceste substanțe este dispersat în aer în noaptea dintre ani. Unele dintre aceste substanțe sunt incluse pentru a face artificiile să ardă și să explodeze, altele le dau culoare. Experții avertizează că multe dintre ele sunt toxice, deși sunt legale.

Substanțele emanate de artificii cresc riscul de cancer

Pavel Rössler, toxicolog la Institutul de Medicină Experimentală al Academiei de Științe spune că, pe lângă sterile de rău de a doua zi, aceste substanțe pot provoca daune pe termen lung. El susține că riscul de a face cancer crește după o noapte cu artificii. Depinde nu doar de cât timp respirăm substanțele în cauză, ci și de concentrația acestora.

„Particulele intră în plămâni și în alte organe prin fluxul sanguin. Acum, moleculele din celule se repară singure, dar, în momentul în care supraîncărcați sistemul, pot apărea schimbări care se pot manifesta mult mai târziu”, atrage atenția medicul.

Mai mult, susține Rössler, smogul de artificii diferă de smogul obișnuit prin faptul că conține elemente metalice precum stronțiu, bariu sau rubidiu. Acestea conferă focurilor de artificii culoarea lor, dar se găsesc în mod natural doar în minereurile adânci din subteran, astfel că organismele vii nu sunt obișnuite să le facă față.

„Sunt destul de reactive. Duc la așa-numitele daune oxidative. Reacționează foarte ușor cu ADN-ul, care poartă informații genetice, precum și cu proteinele și componentele grase din celule. Nu fiecare moleculă este capabilă să se repare singură”, susține Rössler.

Particulele pot ajunge în apă și sol

Particulele toxice de la artificiile care nu sunt inhalate cad pe pământ, ajung în apă și sol și sunt dăunătoare mediului. Chimistul Petr Klusoń spune că este o problemă care primește surprinzător de puțină atenție la nivel mondial.

„Practic nu există monitorizare. Agențiile de granturi și ministerele nu o susțin pentru că o consideră complet nesemnificativă în comparație cu alte amenințări. Dar nu este așa. Să aibă stronțiul dispersat în aer cu copiii mici alergând și făcând un omul de zăpadă a doua zi este total iresponsabil”, arată chimistul ceh.

Oamenii de știință cehi recomandă oamenilor să evite artificiile sau cel puțin să țină copiii mici departe de ele.

Diana Cîmpean
Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna