ASF sancționase de anul trecut brokerul care a vândut RCA false. Cât a fost amenda pentru încălcarea legislației asigurărilor

ASF sancționase de anul trecut brokerul care a vândut RCA false. Cât a fost amenda pentru încălcarea legislației asigurărilor
Publicat: 02/02/2024, 18:47
Actualizat: 02/02/2024, 18:49

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, la solicitarea Gândul, că urmărește modul în care societățile de asigurare respectă legislația specifică, după ce în spațiul public a apărut cazul unei societatea de asigurări care a emis peste o sută de poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate, pentru autovehiculele aparținând unei autorități publice, respectiv Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Mai mult, compania se numără printre cele amendate anul trecut pentru practici care contravin normelor.

„În cadrul procesului de supraveghere prudențială, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) analizează astfel de situații, acestea fiind supuse deciziei Consiliului ASF în cel mai scurt timp. Sancțiunile acordate pot varia de la amendă la retragerea licenței”, au transmis oficialii ASF, la solicitarea Gândul.

Brokerul care a intrat în atenția procurorilor a încheiat un contract cu Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. „A determinat angajații să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 poliţe RCA pentru autovehiculele aparținând unei autorități publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecința emiterii de către societatea de asigurări a  unui număr de 109 poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate”, spun anchetatorii.

Potrivit informațiilor ASF, Societatea Fast Broker – Broker de Asigurare – Reasigurare S.R.L. a făcut obiectul unui control inopinat, pe parcursul anului 2023, și a fost sancționată de ASF  cu amendă în cuantum de 21.800 lei, pentru neregulile descoperite.

ASF a constatat atunci că Societatea Fast Broker:

  • nu a pus la dispoziția clienților informații precontractuale, conform obligațiilor legale;
  • nu a prezentat clienților, înainte de emiterea contractelor de asigurare, informații cu privire la conflictul de interese;
  • nu a pus la dispoziția clienților informații precum: natura remunerației primite în legătură cu contractul de asigurare, tipul de remunerație (onorariu, comision) și identitatea plătitorului onorariului / comisionului (onorariul achitat de către client sau comision inclus în prima de asigurare);
  • nu a informat clienții că distribuie produse de asigurare pentru anumiți asigurători în baza unor contracte de co-brokeraj.

Sancțiunea aplicată societății Fast Broker – Broker de Asigurare – Reasigurare S.R.L., din august 2023, a fost publicată atunci, pe site-ul ASF: „Fast Brokers – Broker de Asigurare – Reasigurare S.R.L. a fost sancționată cu amendă în cuantum de 21.800 lei pentru următoarele fapte: nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (1) și (2), art. 13 alin. (1) lit. a), b), d) și e) și art. 14 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, precum și art. 38 și 40 din Norma A.S.F. nr. 22/2021 privind distribuţia de asigurări”.

Profit net de milioane de lei

Fast Broker – Broker de Asigurare – Reasigurare S.R.L. a fost înregistrată în iulie în 2002, are 9 salariați, iar anul trecut a avut venituri din activitatea de brokeraj de 4.162.465 de lei, iar un profit net de 2.052.676 de lei, conform celor mai recent bilanț înregistrat la Ministerul Finanțelor.

Rezultatele sunt mai bune decât în anul precedent, când avusese veniturilor de activitatea de brokeraj de la 3.404.397 de lei și profit net de la 1.911.690 de lei.

Cu cinci ani înainte, în 2017, veniturile erau puțin sub un milion de lei (998.588 de lei), iar profitul net, de 376.564 de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului