Atac cibernetic asupra platformei informatice a Facultăţii de Electronică din cadrul UPB. Au fost sustrase datele personale ale studenților

Atac cibernetic asupra platformei informatice a Facultăţii de Electronică din cadrul UPB. Au fost sustrase datele personale ale studenților
Atac cibernetic asupra platformei informatice a Facultăţii de Electronică din cadrul UPB. Au fost sustrase datele personale ale studenților / Foto: Pixabay.com
Publicat: 11/09/2021, 19:00
Actualizat: 11/09/2021, 19:16

Universitatea Politehnică din Bucureşti anunţă că, vineri, a avut loc un atac cibernetic asupra platformei informatice a Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul universităţii, platformă care asigură interfaţa între studenţi şi secretariatul facultăţii.

În urma acestui atac au fost extrase listele de utilizatori înregistraţi pe platforma respectivă şi parţial unele date personale (CNP-urile unora dintre studenţi).

„Din fericire, nu a fost accesată şi baza de date principală a UPB în care sunt stocate datele personale ale studenţilor (situaţie şcolară, adresă, informaţii bancare etc). Aceste date sunt stocate în condiţii de siguranţă maximă. Problema de securitate a fost remediată în cursul zilei de ieri şi au fost demarate procedurile de informare a autorităţilor competente în vederea identificării şi tragerii la răspundere a autorului atacului cibernetic. Ne cerem scuze studenţilor facultăţii noastre pentru inconvenientul creat de această situaţie”, anunţă Universitatea Politehnică Bucureşti, într-un comunicat remis sâmbătă.

Mihnea Udrea, decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații, a declarat sâmbătă pentru Digi24 că la CNP-uri e vorba de studenți înregistrați într-o variantă anterioară paltformei, când se folosea CNP-ul drept autentificare.

”În jur de 10% din studenți sunt afectați, promoțiile vechi. În ultima variantă autentificarea se face prin parolă criptată, cu resetare. Au ajuns și aceste CNP-uri din păcate în lista sustrasă. (…) E o platformă locală, nu conține date sensibile, e doar o interacțiune pentru proiectul de diplome sau cereri, și a fost doar lista de utilziatori. Îngrijorarea a fost că exista pentru studenți date personale. Adresă, cod IBAN, doar că acestea au fost secucrizate. Nu au fost preluate din baza de date”, a spus decanul pentru Digi24.