Atenție unde dormiți când mergeți în vacanță! Specialiștii avertizează că avem invazie de ploșnițe, aduse acasă din spații de cazare neigienizate

Atenție unde dormiți când mergeți în vacanță! Specialiștii avertizează că avem invazie de ploșnițe, aduse acasă din spații de cazare neigienizate
Fără ca măcar să băgați de seamă, când faceți bagajele pentru călătoria spre casă, vă puteți pricopsi cu ploșnițe, dacă hotelul în care ați stat este infestat sursă foto: elements.envato
Publicat: 29/07/2023, 09:00

Specialiștii atrag atenția asupra unui fenomen care a luat amploare în ultimii doi ani, mai ales în perioadele estivale. Este vorba despre o adevărată invazie de ploșnițe, pe care turiștii le iau, de cele mai multe ori, din hotelurile sau apartamentele în care se cazează și care nu au fost igienizate.

Compania Municipală Eco Igienizare, a Primăriei Capitalei, a fost asaltată în ultima vreme de solicitări pentru îndepărtarea ploșnițelor, deși firma nu are ca obiect de activitate astfel de intervenții.

Alarmate de invazia acestor insecte, reprezentanții asociațiilor de proprietari au încins telefoanele pentru a cere ajutorul companiei municipale. Având în vedere că firma nu se ocupă de așa ceva, oamenii au fost îndrumați către companiile de profil.

Invazia de ploșnițe din ultima vreme, mai ales din timpul verii, este explicată de specialiști prin faptul că românii călătoresc mai mult decât în restul anului.

Dacă neșansa face să se cazeze într-un hotel sau apartament care nu a fost igienizat, riscul de a veni acasă cu musafiri nepoftiți este considerabil.

”Acest număr mare de solicitări pe care le primim are legătură cu mobilitatea crescută a populației, lumea se plimbă, se duce peste tot. Au fost cazuri și la hoteluri, pentru că nu știi de unde le iei, ploșnițele fiind foarte mici și mobile. Se pot strecura prin spații mici și rezistă mult timp fără să se hrănească. Se găsesc unde te aștepți mai puțin. Este de ajuns să iei în bagaj o singură femelă, după care, la fel ca și la gândaci, se înmulțesc exponențial”, a spus biologul Aurelian Pintiliescu, pentru Gândul.

”Se strecoară în saltea, se ascund foarte bine”

Mai grav este că, încercând să scape de ploșnițele din casă, unii locatari nu fac decât să-și infesteze și vecinii.

”La o infestare de ploșnițe, multă lume aruncă din casă saltele și mobilier, dar nu este bine. Dacă, de exemplu, le pui jos, la scară, infestarea se duce în altă parte”, ne-a mai explicat biologul Aurelian Pintiliescu.

Mușcătura de ploșniță este asemănătoare cu cea de țânțar și, din fericire, nu transmite nicio boală, dar duce la un disconfort greu de gestionat. În plus, odată ce ploșnițele s-au instalat într-un loc, este foarte dificil să scapi de ele.

”Mușcătura produce mâncărime. Nu prea simți că te mușcă pentru că, de cele mai multe ori, se întâmplă noaptea, de asta le și spune ploșnițe de pat. Se strecoară în saltea, se ascund foarte bine. Mușcătura trece de la sine cam într-o săptămână, depinde de fiecare organism în parte”, ne-a spus Aurelian Pintiliescu.

Pentru a scăpa de ploșnițe, sunt necesare mai multe intervenții

Reprezentanții firmelor care fac dezinsecție pentru eliminarea ploșnițelor spun că, în ultima perioadă, primesc și trei solicitări pe zi, spre deosebire de anii trecuți, când cererile erau mult mai puține.

Aceștia susțin că o sursă de infestare este și mobilierul cumpărat din depozite neigienizate.

Pentru a scăpa de ploșnițe, sunt necesare mai multe intervenții ale echipelor de dezinsecție, care folosesc substanțe speciale. Sursă foto: elements.envato

”Dacă aduceți ploșnițele acasă, sunt probleme mari. Am avut o situație, acum câțiva ani, cu un pătuț pentru nou-născut, abia cumpărat, care era plin de ploșnițe. Unele firme nu respectă legea, orice societate este obligată să aibă contract de dezinsecție și deratizare”, a spus Mihai Alexandru, administratorul unei firme de deratizare.

Deși cereri pentru înlăturarea ploșnițelor există și iarna, în sezonul estival, numărul acestora crește cu aproximativ 20%.

Pentru a scăpa de ploșnițe, sunt necesare mai multe intervenții ale echipelor de dezinsecție, care folosesc substanțe speciale.

”Noi facem trei intervenții, din 7 în 7 zile. Prețul unei intervenții pleacă de la 200 de la lei, în funcție de suprafață. De exemplu, pentru o garsonieră, o intervenție costă 200 de lei, pentru un apartament cu două camere, 220 de lei, iar pentru unul cu trei camere, 245 de lei”, a mai spus Mihai Alexandru.


CITEȘTE ȘI:

Biblioteca Națională a României se ÎNCHIDE din cauza ploșnițelor. Când va avea publicul acces din nou în instituție

O turistă a fost mușcată de ploșnițe într-un hotel din România. Femeia a ajuns la spital

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice