Au început procese prin care foștii parlamentarii își cer pensiile speciale înapoi. Ce a decis Tribunalul București în cazul lui Adrian Năstase

Au început procese prin care foștii parlamentarii își cer pensiile speciale înapoi. Ce a decis Tribunalul București în cazul lui Adrian Năstase
Publicat: 19/06/2021, 13:31

După ce Parlamentul a decis, în februarie, eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților, pe rolurile instanțelor au început să fie înregistrate contestații și cereri de repunere în plată a indemnizațiilor pentru limită de vârstă. Printre sutele de aleși care au rămas fără pensie și care au cerut judecătorilor să le acorde din nou se numără și fostul premier Adrian Năstase. În aprilie, aproximativ 40 de milioane de lei care reprezentau suma cumulată a drepturilor eliminate, au fost virați în Fondul de rezervă bugetară.

Tribunalul București, instanța în fața căreia fostul premier a chemat în judecată Parlamentul României – Camera Deputaților și Secretarul general al Camerei Deputaților, pe 23 aprilie, a hotărât, vineri, să își decline competența. Conform soluției pe scurt postatăpe portalul instanțelor, aceasta a admis excepţia necompetenţei materiale a instanţei invocată de către pârât și a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel București Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, fără cale de atac.

Decizia în cazul lui Adrian Năstase este similară cu cele primite de alți foști parlamentari în ultima perioadă, după ce, din aprilie, sute de foști aleși s-au adresat instanțelor împotriva secretariatelor generale ale Camerei Deputaților și Senatului, potrivit Digi24.

Printre numele de notorietate se numără foști premieri, miniștri și lideri politici, precum Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu sau Vasile Blaga, dar și Dan Matei Agathon, Victor Paul Dobre, Nicolae Bacalbașa, Anton Anton, Anghel Stanciu, Puiu Hasotti, Ion Ariton sau Ioan Oltean.

Și în cazul lui Petre Daea și al altor foști trei parlamentari împreună cu care s-a adresat Tribunalului Mehedinți, judecătorii și-au declinat competența în favoarea instanței superioare, Curtea de Apel Craiova. La Tribunalul Mehedinți a depus cerere de repunere în plată a indemnizației și Eugen Nicolicea, împotriva Camerei Deputaților, cerere care este programată să se judece joia viitoare.

Petre Daea avea dreptul la „pensia specială” după două mandate de senator și un mandat de deputat. Adrian Năstase a fost deputat în cinci legislaturi și doi ani, între 1990 și 1992. Potrivi Digi24, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut, calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate.

Ce pensie specială încasa Gabriel Oprea

Fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, primea, de exemplu, o pensie specială de 115.824 de lei/an, conform declarației de avere depusă în 2020 în calitate de candidat pentru un fotoliu de deputat. La aceasta s-a adăugat pensia militară de 96.420 de lei pe an. Dosarul înregistrat la Tribunalul în 22 aprilie e programat să se judece marți.

Declaratie Avere Gabriel Oprea 2020 by Gandul.info on Scribd

„Aproximativ 40 de milioane lei, reprezentând pensiile speciale pentru senatori și deputați, au fost transferați în Fondul de Rezervă Bugetară pentru anul 2021. Această sumă va putea fi astfel folosită acolo unde avem nevoie urgentă, respectiv pentru lupta împotriva pandemiei Covid-19 și sprijinirea celor vulnerabili”, scria ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, pe Facebook, în 16 aprilie.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în 24 februarie, Legea pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, care a eliminat pensiile speciale pentru parlamentari, după ce a trecut în Legislativ, în 17 februarie, cu voturi 357 „pentru” şi niciun vot împotrivă, în timp ce parlamentarii UDMR, 30 prezenți în sală, nu au votat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi...
Mașina preferată a românilor dispare. Nu se va mai găsi deloc în Europa
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU